Kúpil som ich na konci mája ako 7 týždňové (2,5 kg). Chovám bez chémie (žiaden metrozol a iné preparáty) zmeska od Energis od začiatku chovu až podnes, momentálne im podávam žihľavu s kukuričným, pšeničným šrotom + ešte grit, pridávam taktiež hrach a šošovicu. Majú zabezpečenú celodennú pastvu. :).
O brojlerkách jsem taky uvažovala. Spis jsem je plánovala;) a pak jsem dostala chovné divoko-bronzové a nějak se rozrůstají;).
Zdravím, také jsem se nechala letos přemluvit na výkrm brojlerových krůt a ač mám zkušenosti z chovem křížených bronzovek u brojlerů se mi až tak nedaří. Koupila jsem 10 desetitýdenních a po měsíci jsme museli jednu z nich porazit. Přestala postupně žrát i když chodila z ostatními na pastvu a sem tam něco zďobla, chřadla a byla stále unavenější. To se nelíbilo ostatním a začali ji ubližovat což jsem usoudila, že je nejvyšší čas jí trápení ukončit. podotýkám, že všechny krůty po dovezení jakoby pšíkaly, ale jen sem tam a to přetrvává dodnes. většinou to dělají u krmení či pití, jinak se ostatní jeví zdrávi a pěkně přibývají.
Náš vet je na dovolené a tak jsem zdokumentovala to co mě po otevření doslova šokovalo. Ještě jsem se s ničím takovým u žádného tvora na dvoře nesetkala a tak se ptám zde, jestli už někdo něco takového viděl, zda je to na pováženou a co s masem z krůty ?
Játra obrovská, tmavě zelená bez žluči s nějakými vystouplými světlými fleky ( asi nádory ), tlusté střevo plné, tvrdé hmoty, neprůchozí, po rozříznutí připomínající dlouho vařené vejce. Srdce normální, bez abnormalit a žaludek plný čerstvě pozřené trávy a kamínků.
Za všechny příspěvky předem děkuji.
Matsik

XXX.XXX.99.33
Neměla nebo i ostatní průjem?
Podľa môjho názoru mohlo ísť o črevnú infekciu tzn. histomoniazu, ale už asi vo veľmi vysokom štádiu. Je to názor laika. Títo črevní paraziti napadajú pečeň a tráviace ústrojenstvo. Morka začne chradnúť ako píšete a potom uhynie. Mäso by som v žiadnom prípade nekonzumoval.
Minulý rok som mal stratu 15 kusov, ktoré mi uhynuli v dôsledku tejto infekcie. Čo mi následne potvrdil aj iný chovateľ.
Osobne ma zaujíma čo Vám na to povie veterinár.
Tak jsem to zkonzultovala s jiným vetem a potvrdil černohlavost. Tmavě zelená až černá játra se světlými, penízovitými útvary a vyplněné tlusté střevo tuhou hmotou je prý pro tuto nemoc typická. Doporučil ostatní přeléčit Entizolem. Maso z krůty nekonzumovat, možno po delším vaření podat ke zkrmení. Údajně jsou přenašeči této nemoci hlavně slepice, které mají tyto parazity v trusu. Krůty se slepicemi nemám i když letos také nějakou dobu ve výběhu pobývaly, ale teď jsou v jiném výběhu a krůty se pasou spolu s ovcemi což by dle veta neměl být problém.
Nikdy jsem v minulosti krůty neoddělovala a byly ustájeny spolu se slepicemi, kačenami i husami. Spolu se i dohromady pohybovaly po výběhu a nikdy jsem neměla žádný problém. Jsem z toho docela rozladěná a krůty pravděpodobně chovat již nebudu. Tyhle jsou poprvé a naposledy i když na své původní nedám dopustit. Byla to má srdcovka.
Matsik

XXX.XXX.99.33
Slepice stejně jako ostatní zvířata se musejí také odčervovat zvlášť pokud k nim mají přístup vrabci a hrdličky. Já odčervuji všechny i krůty a perličky.