Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.9.2016 19:08
chovatel94

XXX.XXX.8.167

Toto je môj tohtoročný chov moriakov a ako sa darí Vám z ich chovom ?

8.9.2016 20:11
Chovateľ Hugo

XXX.XXX.232.100

Vychovali ste veľmi pekne kusy. Ja chovam moriaky tiež ale nie sú také veľké. Čím ste kŕmili a aký sú starí?

8.9.2016 20:26
chovatel94

XXX.XXX.8.167

Kúpil som ich na konci mája ako 7 týždňové (2,5 kg). Chovám bez chémie (žiaden metrozol a iné preparáty) zmeska od Energis od začiatku chovu až podnes, momentálne im podávam žihľavu s kukuričným, pšeničným šrotom + ešte grit, pridávam taktiež hrach a šošovicu. Majú zabezpečenú celodennú pastvu. :).

8.9.2016 21:02
lcaizlova

XXX.XXX.132.4

O brojlerkách jsem taky uvažovala. Spis jsem je plánovala;) a pak jsem dostala chovné divoko-bronzové a nějak se rozrůstají;).

8.9.2016 21:16
chovatel94

XXX.XXX.8.167

Máte naozaj krásne kusy, radosť sa na to pozerať Koľko ich máte ?

8.9.2016 21:36
lcaizlova

XXX.XXX.132.4

21 mladých a 4 chovné;).

9.9.2016 07:33
chovatel94

XXX.XXX.8.167

Tak to musíte mať riadnu záhradu na takýto počet :).

9.9.2016 11:40
rybka

XXX.XXX.80.149

Zdravím, také jsem se nechala letos přemluvit na výkrm brojlerových krůt a ač mám zkušenosti z chovem křížených bronzovek u brojlerů se mi až tak nedaří. Koupila jsem 10 desetitýdenních a po měsíci jsme museli jednu z nich porazit. Přestala postupně žrát i když chodila z ostatními na pastvu a sem tam něco zďobla, chřadla a byla stále unavenější. To se nelíbilo ostatním a začali ji ubližovat což jsem usoudila, že je nejvyšší čas jí trápení ukončit. podotýkám, že všechny krůty po dovezení jakoby pšíkaly, ale jen sem tam a to přetrvává dodnes. většinou to dělají u krmení či pití, jinak se ostatní jeví zdrávi a pěkně přibývají.
Náš vet je na dovolené a tak jsem zdokumentovala to co mě po otevření doslova šokovalo. Ještě jsem se s ničím takovým u žádného tvora na dvoře nesetkala a tak se ptám zde, jestli už někdo něco takového viděl, zda je to na pováženou a co s masem z krůty ?
Játra obrovská, tmavě zelená bez žluči s nějakými vystouplými světlými fleky ( asi nádory ), tlusté střevo plné, tvrdé hmoty, neprůchozí, po rozříznutí připomínající dlouho vařené vejce. Srdce normální, bez abnormalit a žaludek plný čerstvě pozřené trávy a kamínků.
Za všechny příspěvky předem děkuji.

Matsik

9.9.2016 19:18
Matsik

XXX.XXX.99.33

Neměla nebo i ostatní průjem?

9.9.2016 20:51
chovatel94

XXX.XXX.8.167

Podľa môjho názoru mohlo ísť o črevnú infekciu tzn. histomoniazu, ale už asi vo veľmi vysokom štádiu. Je to názor laika. Títo črevní paraziti napadajú pečeň a tráviace ústrojenstvo. Morka začne chradnúť ako píšete a potom uhynie. Mäso by som v žiadnom prípade nekonzumoval.
Minulý rok som mal stratu 15 kusov, ktoré mi uhynuli v dôsledku tejto infekcie. Čo mi následne potvrdil aj iný chovateľ.

Osobne ma zaujíma čo Vám na to povie veterinár.

9.9.2016 21:53
rybka

XXX.XXX.80.149

Tak jsem to zkonzultovala s jiným vetem a potvrdil černohlavost. Tmavě zelená až černá játra se světlými, penízovitými útvary a vyplněné tlusté střevo tuhou hmotou je prý pro tuto nemoc typická. Doporučil ostatní přeléčit Entizolem. Maso z krůty nekonzumovat, možno po delším vaření podat ke zkrmení. Údajně jsou přenašeči této nemoci hlavně slepice, které mají tyto parazity v trusu. Krůty se slepicemi nemám i když letos také nějakou dobu ve výběhu pobývaly, ale teď jsou v jiném výběhu a krůty se pasou spolu s ovcemi což by dle veta neměl být problém.
Nikdy jsem v minulosti krůty neoddělovala a byly ustájeny spolu se slepicemi, kačenami i husami. Spolu se i dohromady pohybovaly po výběhu a nikdy jsem neměla žádný problém. Jsem z toho docela rozladěná a krůty pravděpodobně chovat již nebudu. Tyhle jsou poprvé a naposledy i když na své původní nedám dopustit. Byla to má srdcovka.

10.9.2016 10:16
chovatel94

XXX.XXX.8.167

Aha. No sliepky sú väčšinou nositeľmi kade čoho na čo sú morky háklivé. A moriakov máte parádnych :)

Matsik

10.9.2016 11:26
Matsik

XXX.XXX.99.33

Slepice stejně jako ostatní zvířata se musejí také odčervovat zvlášť pokud k nim mají přístup vrabci a hrdličky. Já odčervuji všechny i krůty a perličky.

13.9.2016 19:49
Chovateľ Hugo

XXX.XXX.232.100

Na akom veľkom výbehy odporúčame chovať 5 moriek?

16.9.2016 11:49
chovatel94

XXX.XXX.169.39

Podľa toho koľko miesta máte toľko im dajte. Čím viac tým lepšie :) Ja mám 13 moriakov, ktorý majú výbeh 18X14 m.

Přidejte reakci

Přidat smajlík