Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Vaclavkaobecna

8.9.2016 21:35
Vaclavkaobecna

XXX.XXX.168.88

Prosím o radu...

V nedávné době uhynulo sousedce asi deset slepic. Několik jsem jich musel k ní dojít zabít, protože už umíraly. Jen tak ležely se zavřenýma očima na boku. Zajímalo mě co jim je, protože sám také chovám slepice a sousedka mi ty její chtěla dát. Prodává chalupu. Tuďíž jsem jednu poslal na vyšetření do státního veterinárního ústavu. Dnes mi přišel protokol a v souhrném závěru stojí : Enterokoková infekce, s postižením pohlavního orgánu a jater. Dále : Bakteriologickým vyšetřením bylo prokázáno : Staphylococus sp.játra, Enterococus hirae játr, Enterococus faecium játra, Escherichia coli střevo.

Mohl by mi prosím poradit, co nemoc způsobylo, jak jí předcházet, jestli je nemoc nějak prudce nakažlivá, popř. jaké jsou rizika pro člověka. Také by mě zajímal způsob léčby zbylých slepic.

Děkuji za Vaše názory. Martin V.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.9.2016 21:46

Vaclavkaobecna napsal(a):
Prosím o radu...

V nedávné době uhynulo sousedce asi deset slepic. Několik jsem jich musel k ní dojít zabít, protože už umíraly. Jen tak ležely se zavřenýma očima na boku. Zajímalo mě co jim je, protože sám také chovám slepice a sousedka mi ty její chtěla dát. Prodává chalupu. Tuďíž jsem jednu poslal na vyšetření do státního veterinárního ústavu. Dnes mi přišel protokol a v souhrném závěru stojí : Enterokoková infekce, s postižením pohlavního orgánu a jater. Dále : Bakteriologickým vyšetřením bylo prokázáno : Staphylococus sp.játra, Enterococus hirae játr, Enterococus faecium játra, Escherichia coli střevo.

Mohl by mi prosím poradit, co nemoc způsobylo, jak jí předcházet, jestli je nemoc nějak prudce nakažlivá, popř. jaké jsou rizika pro člověka. Také by mě zajímal způsob léčby zbylých slepic.

Děkuji za Vaše názory. Martin V.

Enterokoky jsou v podstatě fekální bakterie. některé kmeny za určitých podmínek umí dělat sepsi, což je to, co zahubilo ty slepice. proč se to stalo? enterokoky nejsou patogen jako takový, aby hostitele zabil, musí být tenhle hostitel nějak oslabený, nebo je koncentrace bakterií v jeho okolí, v potravě či vodě prostě velká. takže by mě zajímalo stáří slepic a podmínky jejich chovu.

z toho vyplývá i předcházení nemoci. zdravá slepice v dobrých podmínkách nějakého enterokoka ustojí. rizika pro člověka jsou stejná. enterokokus faecium je běžná součást střevní mikroflóry, ale v játrech (nebo v pitné vodě) ho mít nechcete.

8.9.2016 21:47
ovecka

XXX.XXX.203.146

Pročtěte si odkaz - https://cs.wikipedia.org/wiki/Streptokok%C3%B3za_pt%C3%A1k%C5%AF
Jsou tam popsány jednotlivé typy infekcí, prevence a léčba. Dana.

Vaclavkaobecna

9.9.2016 23:42
Vaclavkaobecna

XXX.XXX.168.88

Slepice jsou některé rok, některé dva roky staré. Mají krásný výběh na sad, ale na druhou stranu musim říct že v kurníku se asi nikdy nekydalo, podle nánosů výkalů.

10.9.2016 06:20

Vaclavkaobecna napsal(a):
Slepice jsou některé rok, některé dva roky staré. Mají krásný výběh na sad, ale na druhou stranu musim říct že v kurníku se asi nikdy nekydalo, podle nánosů výkalů.

No tak to je jasný. jestli slepice žijou na hromadě hoven, tam bude těch enterokoků obrovské množství.

10.9.2016 20:54
Olánek

XXX.XXX.92.138

Tak to hezky zní, fekální bakterie a následně vyjadřování ovlivněné Hradem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík