Tak to budete muset počkat, až slepice začne snášet zase během dne. Perioda mezi snesením vajec se během snášky mění a ke konci je delší než 24 hodin, Slepice tak snáší v jinou denní dobu než dříve. U mne se to upraví většinou během 10 dní. Vzhledem k tomu, že mám 10cm pod hřady trusný stůl, tak se mi vejce nerozbíjí. Dana.
Miros45
napsal(a):
Dobrý den, jedna slepice buď vajíčko nesnese nebo ráno po otevření kurníku je pod ní roz bité, protože ho snese na hřadu. Poraďte prosím co dělat nechce se mi stát celou noc a chytat vajíčka jak vlk ve známé hře . Všem moc děkuji za rady a nápady jak problém vyřešit. M.
V kolik hodin kurník otevíráte? Jestli není chyba tam... Některé slepice s rozedněním běží rovnou do snášedel.
ovecka
napsal(a):
Tak to budete muset počkat, až slepice začne snášet zase během dne. Perioda mezi snesením vajec se během snášky mění a ke konci je delší než 24 hodin, Slepice tak snáší v jinou denní dobu než dříve. U mne se to upraví většinou během 10 dní. Vzhledem k tomu, že mám 10cm pod hřady trusný stůl, tak se mi vejce nerozbíjí. Dana.
A co nastávající pulorka?
mysak
napsal(a):
A co nastávající pulorka?
Pane Juraji, myslím si, že to nebude ono. Stává se mi to občas u prvniček a tak po 3 vajíčkách to skončí a občas u dvouletek, když končí snášku k podzimku. Vzhledem k tomu, že slepice jsou dále zdravé a aktivní a úhyny nemám ani při líhnutí, mohu pulorovou nákazu vyloučit. Ani slepice nevykazují bílý průjem.
Jak je tomu u zadavatele nemohu posoudit. Ale z vaší reakce jsem usoudila, že máte na mysli pulorovou nákazu u mne. Dana.
ovecka
napsal(a):
Pane Juraji, myslím si, že to nebude ono. Stává se mi to občas u prvniček a tak po 3 vajíčkách to skončí a občas u dvouletek, když končí snášku k podzimku. Vzhledem k tomu, že slepice jsou dále zdravé a aktivní a úhyny nemám ani při líhnutí, mohu pulorovou nákazu vyloučit. Ani slepice nevykazují bílý průjem.
Jak je tomu u zadavatele nemohu posoudit. Ale z vaší reakce jsem usoudila, že máte na mysli pulorovou nákazu u mne. Dana.
Ne, měl jsem na mysli pulorovou nákazu kdekoli, obecně. Příčin snášení vajec v jinou dobu a mimo hnízdo může být více. Pulorová nákaza je jednou z nich, protože vejcovod ochabne a slepice snesou právě často v noci se slabou až zrnitou skořápkou, a často mi to přišlo jako kdyby to vejce procházelo tím vejcovodem rychleji a nestačilo na sebe nabalit dostatek Ca. Kdysi jsem to měl tak, že slepice ve dne si šla sednout na hnízdo jako že snášet, ale nic po ní nebylo, a večer nebo do rána pod ní byl na trusném stole postřebek. Teď zas tady mám slepici, která snáší vejce před večerem kdekoliv ve výběhu a to také není normální, aby nehledala hnízdo. Podotýkám není to zblbá slepice z velkochovu, a dokonce tato slepice normálně z jara snášela v hnízdě. Taky mě napadl syndrom poklesu snášky, ale to prostě takhle na dálku a ani na blízko nejde určit, to musí jedině potvrdit nebo vyvrátit vet.
Pokud by to bylo jen tím načasováním, jak předtím píšete, bylo by to samozřejmě jen dobře.
Miros45
napsal(a):
Kurnik otviram v 6.00 a rozbite vajicko je jiz studene. Pisete o nejake nemoci. Pokud vystelu kurnik slamou a vajicko se nerozbije muzu ho vubec konzumovat? Dekuji mnohokrat za vase reakce.
Můžete, ale pokud spadne do trusu, vejce svými póry natáhne pach, i mikroby, takže nemusí pak vonět, chutnat, dřív podlehne zkáze.