Pelichání - v jakém věku?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

žofie s.

25.9.2016 19:03
žofie s.

XXX.XXX.157.254

Dobrý večer,
zajímalo by mě, v jakém přesně věku slepice poprvé pelichají. Moje slepice jsou vylíhnuté loni v červenci, snášet začaly v polovině listopadu - a stále ještě nepelichají. Nejsou tedy čistokrevné - jsou to křížené černé "horalky" s leghornem (mimochodem, jsou to excelentní nosnice, dost robustní - takže kohouti byli výborní na maso- a na rozdíl od horalek vůbec nekvokají). Vím, že hybridky mají někdy s pelicháním problém - je možné, že zde to bude stejné? Soudím tak i podle toho, že jsem jim na jaře zastřihla křídla a stále jim ještě nedorostla (tedy zjevně mají trochu problém s rychlostí opeřování).
Díky za zkušenosti a rady.

25.9.2016 19:40
ovecka

XXX.XXX.203.146

Slepice pelichají většinou v říjnu - listopadu (přesný termín stanovit nelze), podle kvality krmení. Pokud krmíte směsmi, je pelichaní spíše později než když se krmí jen obilniny. Spíše je vhodné nasadit dietu, nechat v temnu 2-4 dny o vodě a ječmeni a pak se velmi brzy rozpelichají.
To, že jim nenarostla pera v letkách není tím, že by měly problém s přepeřením, ale tím, že dosud peřit nezačaly. Peří se mění vše najednou, mimo dobu pelichání dorůstá jen jednotlivé, zcela vytržené peří. Pokud peří ustřihnete a brk zůstane v kůži, je to stejné, jako by se nic nestalo. Není to důvod k růstu nového pera. Dana.

25.9.2016 21:18
Olánek

XXX.XXX.96.246

Při opakovaném vytržení téhož slepičího pera, změní barvu?

25.9.2016 21:24
mysak

XXX.XXX.54.2

žofie s. napsal(a):
Dobrý večer,
zajímalo by mě, v jakém přesně věku slepice poprvé pelichají. Moje slepice jsou vylíhnuté loni v červenci, snášet začaly v polovině listopadu - a stále ještě nepelichají. Nejsou tedy čistokrevné - jsou to křížené černé "horalky" s leghornem (mimochodem, jsou to excelentní nosnice, dost robustní - takže kohouti byli výborní na maso- a na rozdíl od horalek vůbec nekvokají). Vím, že hybridky mají někdy s pelicháním problém - je možné, že zde to bude stejné? Soudím tak i podle toho, že jsem jim na jaře zastřihla křídla a stále jim ještě nedorostla (tedy zjevně mají trochu problém s rychlostí opeřování).
Díky za zkušenosti a rady.

Musíme si v prvé řadě uvědomit co to je ptačí pero. že vyrůstá s perních lůžek a v tu dobu je vyživováno cévou, nezralé mladé pero roste jako list trávy, tedy nejstarší konec je jeho konec a nejmladší je část brková. Pero při růstu je chráněno blanitým toulcem (pysk), který postupně zasychá společně s vyživující cévou a odlupuje se. Nakonec přijde tvorba dutého brku jehož zralost je tehdy, když je již naprosto tvrdý, suchý, neživý. Pero následně poměrně pevně vězí v kožní rource, ke které je připojen sval na ovládání (ježení), ale je to rohovitý neživý "kolík", který po přestřižení či přelomení už nemá jak dorůst. Peří v kůži působí jako páka a proto ptáci obecně nemají v oblibě nějaké chytání do ruky či muchlování. Je jim to nepříjemné. Píchá je to. Olámané peří slepic mnohdy až u kůže působí tak, že vypadají jako vypelíchané, ale nejsou. Vypelíchaná slepice totiž shodí peří a vzápětí se jí tlačí nové pysky. Čili zřejmě Vaše slepice nejsou vypelíchané, ale jen ošoupané, olámané a to do té míry, že některá exponovaná místa jsou až do hola. Zvláště je-li v hejnu kohout.

25.9.2016 22:13
skodovak

XXX.XXX.241.252

Mně už tak nějak pelichají od září a moc jim to nejde, vajíčko už jsem neviděl ani nepamatuji, k tomu ještě čmelici, no je to výhra.
Že bych pro urychlení zkusil dietu? Jen mám obavu že je čmelici sní, hlavně nemám velké kurniky.

žofie s.

25.9.2016 22:43
žofie s.

XXX.XXX.120.116

Díky za odpovědi. :)

Asi jsem se nevyjádřila úplně přesně. Pochopitelně vím, že to, že slepici zastřihnu křídlo, není žádný důvod k přepeřování. Udivilo mě jen, že jiným (čistokrevným) slepicím to křídlo od jara dorostlo, ale těmto ne - ani trochu, ani náznak. Podobnou zkušenost mám s hybridkami, kterým to také trvá dlouho (a tyto moje křížené slepice také mají v sobě hybridku, jak už jsem psala).

Hlavně mě zajímalo, v jakém věku obecně k podzimnímu pelichání dochází. Přece když jsou slepice vylíhnuté loni v půlce léta, už mají více než rok a pelichat by tedy měly - nebo ne? Jinak jsem si všimla, že některé slepice (ne tyto moje) "provádějí" masivní pelichání už třeba v srpnu - čím to je?

žofie s.

25.9.2016 23:03
žofie s.

XXX.XXX.120.116

Jinak kupovanou směs nedostávají, pouze směs obilovin + co si samy najdou na zahradě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík