ZačínajícíCHOVATEL

XXX.XXX.160.17
Zdravím všechny chovatelé slepic. Dávám do placu diskuzi na téma vaječné skořápky / sterilizovat či nesterilizovat?
Vlastním několik slepic, a po přečtení velkého množství odborné literatury, se většinou dočítám, že se skořápky pro účely zkrmování pro slepice, mají převařit, upéct, či jinak sterilizovat. Tento postup však neprovádím. Děláte to někdo, nebo tento proces považujete za zbytečný?
Děkuji a chovu zdar, Václav:).
ZačínajícíCHOVATEL

XXX.XXX.160.17
skodovak
napsal(a):
Když jsem začínal, takové věci jsem také četl a řešil.
Ale asi jak se píše nade mnou, vysušit a podávat, ani neznám nikoho kdo by podobné věci dělal.
Běhají po zahradě žerou vše nic není čisté, pšenice také ne tak to postrádá smysl už jen z toho pohledu.
Děkuji! Samotnému mi to přijde trochu postavené na hlavu, ale lepší se zeptat, než čelit problému díky vlastní hlouposti :).
Matsik

XXX.XXX.104.254
Jestli to nebylo myšleno tak, aby v té skořápce nezůstaly zbytky vejce(nedávat mokré) kvůli možnosti pozdějšího klování nebo rozbíjení vajec i když na to stačí je usušit. Nebo je to proto, že jsou ty skořápky křehčí když se upečou nebo uvaří a slepice je pak lépe stráví.
Když manželka dopeče v troubě maso nebo bábovku dáváme tam skořápky na plech /ty celé půlky ne drcené/ a necháme tak pět až deset minut ještě zapnutou troubu /elektrická/ a pak vypne a necháme dokud trouba a plech se skořápkami nevychladne. Pak je rozmačkám rukama nadrobno. Slibuju si od toho že skořápky jsou hezky vysušené a zamezí se přenosu nemocí mezi slepicemi Skořápky mě donáší i ti co kupují vajíčka a jak můžu vědět že jsou to jen ode mě. Trošku to někdy i smrdí je třeba vyvětrat.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!