Zdravím všechny chovatele,
Velmi těžko se vyhledávají zkušenosti ostatních s vytápěním kurníků. Proto bych se chtěl zkušených i méně zkušených chovatelů zeptat, zda se se mnou podělíte o vlastní zkušenosti a zajímavé osobní poznatky a fígle.
Přitápíte v zimním období slepicím? A na jakou teplotu? Případně zda máte zkušenosti, při jaké "chladné" teplotě je slepice naprosto v pohodě, a jakou nejnižší teplotu sami zachováváte?
Velmi děkuji za věcnou radu, a přeji dnešní krasoden.
lentak

XXX.XXX.70.94
Za akym ucelom im chcete prikurovat? potrebujete pravidelny prisun vajec na predaj?
lentak

XXX.XXX.70.94
No sam za seba neprikurujem. pride mi to zbytocne. ak chcete vajicka tak ano ale potom je nutny aj 12h svetelny rezim. sliepka sa v kurine ktory je suchy a nefuci donho zohreje sama takze ake kolvek zateplovanie a prikurovanie je zbytocne. skor tie teplotne vykyvy jej uskodia.
Súhlasím s Vami, lenže pri veľkých mrazoch (resp. zime) môže sliepočkám odmrznúť hrebienok. To je pri niektorých druhoch problémové, pretože prestanú klásť a dlho trvá kým sa vrátia "na staré koľaje". Ja osobne, keď hlásia teploty pod 0, uzatváram ich do maštale k ostatný zvieratám, kde máju radiátor a stálu teplotu(cca 15 stupňov).
Verte, že nič sa im nestane keď bude chladno, stačí aby mali závetrie a teplú vodu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Přesně tohle jsem řešila kdysi taky, chtěla jsem aby slepicím nebyla zima, aby netrpěly atd...a víte co se mi osvědčilo ze všeho nejvíc? Dřevěný kurník bez zateplení, na "kuřích nohách" minimálně 40 cm od země, já mám teda 5 slepic + kohouta takže kurník není nijak extra velký, ale na hřadu sedí vedle sebe a ještě tam mají místo, okolo kurníku jsem udělala stříšky výškou aby se tam postavily slepice takže mě cca do půl stehen (jsem prďoška), mají tam popeliště, hrabaniště ze třech stran kryté kvůli větru, deši a sněhu, když je sníh tak jim smetákem na zahradě odmetu sníh aby měly trávu a slípky jsou spoojené=, když mega mrzne, vezmu lékařskou vazelinu a večer všem promnu hřebínky vazelinou a lalůčky, do vody dávám olej a slepice jsou zdravé, krásně opeřené, v zimě mi normálně nesou. Soused slepicím topí a zavírá je že denní světlo vidí jen jaro-podzim a slepice má neustále nemocné, moc nesnáší atd...když máte slipky třeba od jara a nekupujete je v zimě, že jdou z haly do zimy mělo by to být v pohodě, myslím že důležité je sucho a závětří ale hlavně volnost!
Uživatel s deaktivovaným účtem
Dacica

XXX.XXX.160.17
Dobrý den. Chtěla bych se také zeptat jestli někdo udržujete teplotu ve velkých mrazech alspoň nad nulou. Ponesou pak lépe?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Spíš než zima vadí slepici vlhko.
A vlhko je v kurnících, co nemají dobré větrání. Když se kouknete na různé kurníky, to bývá problém! Takové ty bedny z OSB desek a podobné hrůzy, ve kterých se sráží vlhkost... tak to nemá vypadat. V kurníku, který není vlhký, se slepice krásně zahřejou i v mrazech.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!