Lukys2
XXX.XXX.119.50
Jen praštěná taková úvaha nikoli záměr... když bych řekneme pořídil 10 vlašek koroptvích a točil na něj každý rok stříbrného, rodobarvého a koroptvího vlašáka furt dokola - a samodřejmě ty slepičky z křížení si nechával do chovu bude to mít vliv jen na zbarvení a užitkovost po více generacích to nepoškodí když to je furt stejné plemeno ?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Lukys2
napsal(a):
Jen praštěná taková úvaha nikoli záměr... když bych řekneme pořídil 10 vlašek koroptvích a točil na něj každý rok stříbrného, rodobarvého a koroptvího vlašáka furt dokola - a samodřejmě ty slepičky z křížení si nechával do chovu bude to mít vliv jen na zbarvení a užitkovost po více generacích to nepoškodí když to je furt stejné plemeno ?
Užitkovost je potřeba udržovat především selekcí. pokud do dalšího chovu pustíte všechny slepičky včetně mizerných nosnic, tak se bude užitkovost postupně snižovat.
Vlaška je nosného užitkového typu a vaše křížení barev by na snášku nemělo mít žádný vliv. Pokud se ale nehodláte zabývat plemenařinou a tohle hraní s barvami by mělo splnit nějaký účel, tak to v podstatě nemá žádný smysl. Jde o to, že snáška je z největší části ovlivněná vlivy vnějšího prostředí a zvířata se musí na vysokou snášku selektovat, pokud budete do hejna zařazovat úplně všechny slepice, potom musíte očekávat, že se počty snesených vajec vašimi slepicemi budou dosti lišit. Ovšem velkou chybou je, myslet si, že vliv na snášku má pouze slepice! Jedna špatná nosnice se v hejnu ztratí (pokud nemáte produkční hejno a neobracíte každý groš a neřešíte, zda se tahle nosnice při 180 vejcích vyplatí a tahle při 172 už ne). Nicméně, kohout, který pochází z vajíčka od špatné nosnice, to už problém být trochu může, tuto vlastnost bude geneticky přenášet na své potomstvo. Vy to třeba nějak razantně druhým rokem nepoznáte, ovšem při neřízeném chovu po několik desítek let se tento jev může projevit ve větší míře. Nechci psát desinformace, vím, že dědivost plodnosti je v intervalu od 0,1-0,2, což znamená, že plodnost je geneticky ovlivněna z 10-20% rodiči a z 80% vnějšími vlivy, což je třeba vliv ustájení, teploty, výživa atd. Věřím, že pro snášku to bude podobně. Pokud někdo zná přesné číslo, nechť mě doplní. Ale zpět k věci, opravdu si nemyslím, že by byl problém v křížení barev. Je to jako kdybychom měli předpokládat méně početné vrhy u křížení černého strakáče s modrým, nebo třeba méně selat při hybridizaci strakatého duroca a bílého duroca. Ale všechno je třeba dělat svědomitě, selektovat, selektovat a zase selektovat.
Msm
napsal(a):
Vlaška je nosného užitkového typu a vaše křížení barev by na snášku nemělo mít žádný vliv. Pokud se ale nehodláte zabývat plemenařinou a tohle hraní s barvami by mělo splnit nějaký účel, tak to v podstatě nemá žádný smysl. Jde o to, že snáška je z největší části ovlivněná vlivy vnějšího prostředí a zvířata se musí na vysokou snášku selektovat, pokud budete do hejna zařazovat úplně všechny slepice, potom musíte očekávat, že se počty snesených vajec vašimi slepicemi budou dosti lišit. Ovšem velkou chybou je, myslet si, že vliv na snášku má pouze slepice! Jedna špatná nosnice se v hejnu ztratí (pokud nemáte produkční hejno a neobracíte každý groš a neřešíte, zda se tahle nosnice při 180 vejcích vyplatí a tahle při 172 už ne). Nicméně, kohout, který pochází z vajíčka od špatné nosnice, to už problém být trochu může, tuto vlastnost bude geneticky přenášet na své potomstvo. Vy to třeba nějak razantně druhým rokem nepoznáte, ovšem při neřízeném chovu po několik desítek let se tento jev může projevit ve větší míře. Nechci psát desinformace, vím, že dědivost plodnosti je v intervalu od 0,1-0,2, což znamená, že plodnost je geneticky ovlivněna z 10-20% rodiči a z 80% vnějšími vlivy, což je třeba vliv ustájení, teploty, výživa atd. Věřím, že pro snášku to bude podobně. Pokud někdo zná přesné číslo, nechť mě doplní. Ale zpět k věci, opravdu si nemyslím, že by byl problém v křížení barev. Je to jako kdybychom měli předpokládat méně početné vrhy u křížení černého strakáče s modrým, nebo třeba méně selat při hybridizaci strakatého duroca a bílého duroca. Ale všechno je třeba dělat svědomitě, selektovat, selektovat a zase selektovat.
Stalo se mi při křížení dvou nosných plemen vlaška x minorka, že vznikla slepice s kvokavostí.
mysak
napsal(a):
Stalo se mi při křížení dvou nosných plemen vlaška x minorka, že vznikla slepice s kvokavostí.
Jelikož se jedná o dvě různá plemena, byť obě nosného typu, může se stát, že tento zásah do genomu jedince, podmíní nějaký projev vnějšího znaku, nebo třeba navodí atypické chování. Druhá věc ale je, že může kvokat i obyčejná vlaška. Mně rodobarvé kvokaly loni dvě. Buď se k tomu člověk postaví tak, že mu to nevadí a kuřata od nich dál neprodává, aby se tento negativní jev nešířil do dalších chovů, a nebo slepici použijete na polívku.
Dost se teď třeba rozšířilo hnízdění běžců. Chovatelé si myslí, že to je vlastně něco, že jim běžkyně vyseděla káčata a chlubí se v inzerci, ale už nevědí, že je to opět nežádoucí jev, jelikož běžci jsou nosné kachny, původně vyšlechtěné pro extrémní snášku.
Jo, jo, kvokavost - to je u lehkých plemen nežádoucí potvora.
Já teď zabil dvě nádherné stříbrně zbarvené letošní slepičky - už zasedly.
No tak to by nešlo.
Zajímavé je, že jejich matku jsem měl nadstandardně dlouho - tři a půl roku,
a za tu dobu vůbec nikdy nekvokala, naopak i ve vysokém věku stále nese
obří vajíčka, souměrná a krásně bílá.
Buď na to má vliv i použitý kohout anebo je to vlivem prostředí nebo nevím.
Viděl jsem nádherné šedé oranžově zbarvené vlašky, jak seděly u jednoho
chovatele na hnízdech, protože na nich měl hodně neposbíraných vajec.
To u mě není, ale letos mi zakvokaly celkem čtyři slepice. Ani jednu už nemám.
honzapm
napsal(a):
Jo, jo, kvokavost - to je u lehkých plemen nežádoucí potvora.
Já teď zabil dvě nádherné stříbrně zbarvené letošní slepičky - už zasedly.
No tak to by nešlo.
Zajímavé je, že jejich matku jsem měl nadstandardně dlouho - tři a půl roku,
a za tu dobu vůbec nikdy nekvokala, naopak i ve vysokém věku stále nese
obří vajíčka, souměrná a krásně bílá.
Buď na to má vliv i použitý kohout anebo je to vlivem prostředí nebo nevím.
Viděl jsem nádherné šedé oranžově zbarvené vlašky, jak seděly u jednoho
chovatele na hnízdech, protože na nich měl hodně neposbíraných vajec.
To u mě není, ale letos mi zakvokaly celkem čtyři slepice. Ani jednu už nemám.
Viděl bych to na kohouta.tedy na jeho vině.