Vincentik

XXX.XXX.107.250
Pozdravujem všetkých chovateľov hydiny. Tento portál bol a je pre mňa veľkou inšpiráciou a mnohé otázky som si dokázal zodpovedať prečítaním skúseností iných chovateľov. Doposiaľ som bol iba pasívny pozorovateľ, ale téma, ktorú teraz otváram, je myslím zaujímavá a môže pomôcť aj iným chovateľom. Chovám nosnice a brojlery, vyrábam si vlastné zmesky. Mám dostupné takmer akékoľvek komponenty včítane vitamínovo-minerálneho premixu určeného pre veľkovýrobu zmesiek. Pri chove brojlerov som zaznamenal pomerne veľký úhyn. Podozrieval som kokcidiózu ako príčinu, aj keď trus bol normálny, nikdy som nevidel krv a pri pitve vyzerali vnútorné orgány normálne. Boli preliečené Sulfacoxom, ale napriek tomu úhyn pokračoval. Podobný problém tu riešil už iný chovateľ, ktorý dokonca udával, že má v rodine veterinára a podrobil brojlery aj pitve a nič zistené nebolo. Keďže sa snažím vyrábať zmesky s obsahom cca 20% bielkovín, zmeska obsahuje 30 percent sójový extrahovaný šrot. Takže dnes ma napadla hypotéza a predpokladám, že brojlery zomierajú na metabolickú alkalózu. Sójový extrahovaný šrot sa vyrába pri nižších teplotách ako extrudovaná sója, ktoré podľa mňa nepostačujú na inaktiváciu ureázy a prípadne aj trypsínového inhibítora. Ureáza spôsobí rozklad močoviny na amoniak a brojlery v podstate hynú na rozvrat vnútorného prostredia, preto sa pri pitve a kultiváciách nič nezistí. Teraz sa mi podarilo zohnať extrudovanú sóju a urobil som zmesku, v jednom truhlíku bola zmeska so sójovým extrahovaným šrotom+slnečnicový šrot na zvýšenie obsahu tuku a v druhom truhlíku extrudovaná sója-zmeska. Po návrate domov z práce bol truhlík s extrudovanou sójou vyžratý a ten druhý takmer nedotknutý... Oba zmesky majú podobný obsah živín. Všimol som si, že napr.Energys píše, že používa sójový šrot toastovaný, navyše pri výrobe peliet sa používa tuším aj vysoká teplota, takže sójový šrot je asi lepšie tepelne ošetrený a preto sliepkam neškodí. Prosím len o konštruktívne názory, lebo na nete o tomto probléme toho veľa nie je. Napr.: http://www1.fs.cvut.cz/stretech/2015/sbornik_2015/0330.pdf strana 26.
Každopádne som s extrahovaným šrotom skončil a prechádzam na extrudovanú sóju, aj keď sa ťažko zháňa. Okrem toho bude zmeska bez GMO, lebo sója pestovaná v Čechách a na Slovensku nie je geneticky modifikovaná.
Zdravím,
měl jsem obdobný problém, kuřata nemohly na nohy, cca kolem 20 dne mi nastaly vždy zničehož nic problémy s úmtností a nohama. Špekuloval jsem se sójou od Drcmana nejdřív sójový šrot pak SojaTEX(což je ta vaša extrudovaná sója), který jsem šrotoval...výsledek naprdlačku vše stejné
Pak jsem zkoušel zda to není nedostatek vitamínů, někde najdete, že to způsobuje nedostatek myslím B6...výsledek naprdlačku
už jsem se chtěl na všechno vykváknout, ALE náhoda tomu chtěla a po haluzi jsem přišel na to, že problémy jsem měl kvůli moc silné směsi => nebyl jsem lakomý a valil jsem 22 - 25 % bílkovin a to je MOC, ačkoliv je všude uváděn opak.
Prvních 14 dní používám BR1 od Energysu MINI Hrubý protein 21.00 % na 40ks to dělá cca17kg, Pak přecházím na mou míchanou směs, která by měla mít podobnou hodnotu jako BR2 od Ennergysu MIDI Hrubý protein 19.50 %, zjistil jsem, že pokud tam neperu víc tak je výkrm pomalejší, byl jsem tak zoufalý, že jsem dokonce denně vážil a dělal průměry vah, teď to používám jako základ pro míchání krmiva.
Jinak nabytek bílkovin lze zjistit z vah vajíček mám křepelky. Všude se dočtete, že křepelkám valit bílkoviny hlava nehlava 20% a šlus.
Nevím kolik počítáte tu sóju já jsem měl ve vzorečku myslím 0,34/g.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vincentik
napsal(a):
Pozdravujem všetkých chovateľov hydiny. Tento portál bol a je pre mňa veľkou inšpiráciou a mnohé otázky som si dokázal zodpovedať prečítaním skúseností iných chovateľov. Doposiaľ som bol iba pasívny pozorovateľ, ale téma, ktorú teraz otváram, je myslím zaujímavá a môže pomôcť aj iným chovateľom. Chovám nosnice a brojlery, vyrábam si vlastné zmesky. Mám dostupné takmer akékoľvek komponenty včítane vitamínovo-minerálneho premixu určeného pre veľkovýrobu zmesiek. Pri chove brojlerov som zaznamenal pomerne veľký úhyn. Podozrieval som kokcidiózu ako príčinu, aj keď trus bol normálny, nikdy som nevidel krv a pri pitve vyzerali vnútorné orgány normálne. Boli preliečené Sulfacoxom, ale napriek tomu úhyn pokračoval. Podobný problém tu riešil už iný chovateľ, ktorý dokonca udával, že má v rodine veterinára a podrobil brojlery aj pitve a nič zistené nebolo. Keďže sa snažím vyrábať zmesky s obsahom cca 20% bielkovín, zmeska obsahuje 30 percent sójový extrahovaný šrot. Takže dnes ma napadla hypotéza a predpokladám, že brojlery zomierajú na metabolickú alkalózu. Sójový extrahovaný šrot sa vyrába pri nižších teplotách ako extrudovaná sója, ktoré podľa mňa nepostačujú na inaktiváciu ureázy a prípadne aj trypsínového inhibítora. Ureáza spôsobí rozklad močoviny na amoniak a brojlery v podstate hynú na rozvrat vnútorného prostredia, preto sa pri pitve a kultiváciách nič nezistí. Teraz sa mi podarilo zohnať extrudovanú sóju a urobil som zmesku, v jednom truhlíku bola zmeska so sójovým extrahovaným šrotom+slnečnicový šrot na zvýšenie obsahu tuku a v druhom truhlíku extrudovaná sója-zmeska. Po návrate domov z práce bol truhlík s extrudovanou sójou vyžratý a ten druhý takmer nedotknutý... Oba zmesky majú podobný obsah živín. Všimol som si, že napr.Energys píše, že používa sójový šrot toastovaný, navyše pri výrobe peliet sa používa tuším aj vysoká teplota, takže sójový šrot je asi lepšie tepelne ošetrený a preto sliepkam neškodí. Prosím len o konštruktívne názory, lebo na nete o tomto probléme toho veľa nie je. Napr.: http://www1.fs.cvut.cz/stretech/2015/sbornik_2015/0330.pdf strana 26.
Každopádne som s extrahovaným šrotom skončil a prechádzam na extrudovanú sóju, aj keď sa ťažko zháňa. Okrem toho bude zmeska bez GMO, lebo sója pestovaná v Čechách a na Slovensku nie je geneticky modifikovaná.
Tak jednoduchý to opravdu nebude. Sojový extrahovaný šrot musí být tepelně upravený už proto, že se extrahuje rozpouštědly, které je potřeba odpařit. Co se obsahu ureázy týče, v případě monogastrů nemá její aktivita žádný význam. Jo, inhibitory trypsinu, to je něco jiného a opět, aby byla krmná surovina jakostní, tohle musí pryč, je to antinutriční látka.
Ale i kdyby v tom krmivu nějaká ureáza přežila tepelnou úpravu, není schopná se dostat do střeva a konat něco ve vnitřním prostředí kuřete. Takový enzym nepřežije prostředí v žaludku a ve střevech, je inaktivovaný a rozložený trávicími enzymy. A i kdyby přežil, taková velká molekula se nedostane přes střevní sliznici. Nikam.
Brojleři mají spoustu různých zdravotních potíží a to včetně těch způsobených rychlým růstem, jako je syndrom náhlého úhynu a ascites. Ale sójový extrahovaný šrot je nezabíjí.
Vincentik

XXX.XXX.107.250
Lenže sójový extrahovaný šrot sa vyrába pri teplotách 100 st. C a extrudovaná sója 140. Skoro denne som našiel 1-2 uhynuté brojlery a odkedy užívam extrudovanú sóju, klopem, ale zatiaľ nič a podstatne sa zvýšil príjem krmiva, možno bolo trávenie zhoršené inhibíciou trypsínu. Brojlery vôbec nerástli. Pritom zloženie oboch zmesiek je porovnateľné. Zmeska obsahuje presne toľko bielkovín ako BR2 Energys, len nemá salinomycin, včítane Nutrimix hydina. Nikdy som nevidel krv v stolici a pri pitve vyzerali vnútorné orgány primerane. Určite ochádzali na metabolický rozvrat alebo jednoducho kachektizovali, som o tom presvedčený. Ale som rád, že ste mi odpísali práve Vy, bodlinka, lebo Vaše príspevky dlhodobo najviac oceňujem.
Vincentik

XXX.XXX.107.250
Mimochodom práve teraz trošku u nosníc aj brojlerov experimentujem s drožďovaním a nosnice výrazne zvýšili príjem krmiva a postupne sa dvíha znáška. Aj brojlerom zmeska chutí viac, predpokladám aj zlepšenie stráviteľnosti, ktorú majú kvasnice pomaly najlepšiu zo všetkých živín.

Vincentik
napsal(a):
Lenže sójový extrahovaný šrot sa vyrába pri teplotách 100 st. C a extrudovaná sója 140. Skoro denne som našiel 1-2 uhynuté brojlery a odkedy užívam extrudovanú sóju, klopem, ale zatiaľ nič a podstatne sa zvýšil príjem krmiva, možno bolo trávenie zhoršené inhibíciou trypsínu. Brojlery vôbec nerástli. Pritom zloženie oboch zmesiek je porovnateľné. Zmeska obsahuje presne toľko bielkovín ako BR2 Energys, len nemá salinomycin, včítane Nutrimix hydina. Nikdy som nevidel krv v stolici a pri pitve vyzerali vnútorné orgány primerane. Určite ochádzali na metabolický rozvrat alebo jednoducho kachektizovali, som o tom presvedčený. Ale som rád, že ste mi odpísali práve Vy, bodlinka, lebo Vaše príspevky dlhodobo najviac oceňujem.
Sto stupňů nebo stočtyřicet, oboje jak ureázu, tak inhibitory trypsinu spolehlivě ničí.
co mě napadá - extrahovaný šrot neobsahuje moc tuků - protože je extrahovaný - a tím pádem energetická hodnota je o hodně menší než u extrudované sóji. to může být ono - k růstu nepotřebujete "jen" proteiny, ale i poměrně hodně energie. pokud vám brojleři hynuli vyhubnutí, může to být příčina.
jinak extrahovaný šrot je taky chuťově méně dobrý jak extrudovaná sója.
Vincentik

XXX.XXX.107.250
Slnečnicový šrot dodal do zmesky 4% oleja, spolu nejakých 5.5-6% v celej zmeske, v tom to nebude.Ak teda tvrdíte, že stačí aj 100 st.C na tepelnú úpravu sóje, tak najvýhodnejšie vyjde si kúpiť sóju a jednoducho ju uvariť, inak ju hydina rada konzumuje, akurát jedna sliepka može zjesť viac ako druhá a bude nevyrovnaný príjem bielkovín a energie. Jedine že by sa dala uvarená sója nejako pošrotovať alebo inak dostať do zmesky.

Vincentik
napsal(a):
Slnečnicový šrot dodal do zmesky 4% oleja, spolu nejakých 5.5-6% v celej zmeske, v tom to nebude.Ak teda tvrdíte, že stačí aj 100 st.C na tepelnú úpravu sóje, tak najvýhodnejšie vyjde si kúpiť sóju a jednoducho ju uvariť, inak ju hydina rada konzumuje, akurát jedna sliepka može zjesť viac ako druhá a bude nevyrovnaný príjem bielkovín a energie. Jedine že by sa dala uvarená sója nejako pošrotovať alebo inak dostať do zmesky.
No jasný, pokud máte možnost koupit přímo soju nebo sojový šrot, tak stačí zahřát na 80°C na pár sekund a antinutriční látky jsou pryč.
napsal(a):
No jasný, pokud máte možnost koupit přímo soju nebo sojový šrot, tak stačí zahřát na 80°C na pár sekund a antinutriční látky jsou pryč.
Bodlinko a jak je to s hrachem? Přiznám se, že jsem netušila, že syrová sója má nějaké nedobré účinky... Šrotuju drůbeži suchý hrách- nemůžu jim tím taky nějak uškodit, jako se sójou, tepelně neupravenou?
vincentik

XXX.XXX.166.107
Hrach používam ako významný zdroj bielkovín aj ja, aby tej sóje nemuselo ísť tak veľa.
O hrachu je toho napísané tiež málo, vačšinou sa píše, že kvoli horšej stráviteľnosti max. nejakých 12%. Ja som robil zmes, ktorá obsahovala 10% sójového šrotu,40% hrach,1 diel premix+CaCO3 a zvyšok obilie.18 dekalbov na začiatku znášky dalo 14 vajec týždeň potom, ako sa začali niesť... Takže to s tou zlou stráviteľnosťou hrachu nebude až také horúce... Hrach určený na ľudský konzum /nie peluška-hrach roľný/ má podstatne menej ureázy a trypsín.inhibítora ako sója. Najlepší odkaz, odkiaľ som čerpal aj ja, je tu.
http://www.vuzv.cz/sites/Hrach.pdf
Strana 26.
Citujem: Výsledky lze shrnout, že začlenění žlutého, zeleného nebo hnědého hrachu do diet nosnic až do množství 400 g/kg neovlivňuje produkčníparametry.
Hrach má vynikajúce zloženie aminokyselín, len má málo metionínu, takže je nutné ho pridávať, je súčastou vitamino-minerálnych premixov.
Práve uvažujem nad tým, zriecť sa sóje úplne, urobiť zmesku s obsahom 60% hrachu,10% slnečnicový šrot,1 diel premix+kalcium, zvyšok pšenica. V tom texte vyššie boli takéto pokusy a došlo len k miernemu poklesu produkčných parametrov, čo v domácich podmienkach ani nezaregistrujem. Ak sa hrach zaparí vriacou vodou, je už problém určite vyriešený.
Díky vincentik, dělám to právě podobně a teď jste mě s tou sójou vystrašili... Já mám obří plemeno- brahmanky velké, letos jsem i vystavovala a naše teprve sedmiměsíční slepička dostala 95 b, Elita a pohár pro nejlepší drůbež výstavy- už v těch 7 měsících má váhu uvedenou u dospělých do 1 roku. Výborně dopadli i ostatní, ještě o měsíc mladší (bohužel jsem líhla pozdě). Tak jsem si říkala, že to snad dělám dobře, když tak hezky rostou a osvalují se... Teď jste mě vylekali, nerada bych jim nevědomky ubližovala.
vincentik

XXX.XXX.166.107
Brahmanky sú nádherné, len ja nemám priestorové možnosti na tak veľké sliepky.
Praktizujem viac menej úžitkový chov pre svoje potreby.
Bielkoviny v obilí/strukovinách sú zjednodušene albumíny, globulíny, prolamíny, glutelíny.
Prvé dve skupiny sú najkvalitnejšie, je ich prevaha v sóji a hrachu. Prolamíny a glutelíny sú menej kvalitné bielkoviny a obsahuje ich obilie v najvačšej miere.Takže kvalitatívne sú bielkoviny strukovín (hrachu) výborné. To skôr lepok pšenice je horšie stráviteľný. Problém robia hlavne oligosacharidy, ktoré robia u ľudí nafukovanie-nadýmaní? (asi aj u zvierat) a zodpovedajú za horšiu stráviteľnosť, preto sa hrach doporučuje namáčať a potom variť (u ľudí). Plánujem to vyriešiť tak, že si pripravím pekárenské droždie s malým množstvom cukru a teplej vody, počkám, kým sa kvasinky aktivujú, vezmem 60% hrachového šrotu a premix vitamínov (kvasinky potrebujú rôzne stopové prvky a minerály, ale málo vápna, kyslé prostredie), zalejem to teplou vodou, aby vznikla kaša a nechám od večera do rána kvasinky pracovať. Predpokladám, že kvasinky zúžitkuju práve tie škodlivé oligosacharidy (okrem iných látok samozrejme), na zahustenie ráno pridám slnečnicový šrot a pšeničný šrot, aby vznikla sypká vlhká zmes, nelepivá na zobáky, doplním vápenný grit do potrebného množstva kalcia. Možno sa tak zbavím závislosti od sójového šrotu.
Díky za tip, o drožďování už jsem přemýšlela taky a ten hrachový šrot by to vyřešilo. Jinak já jako zdroj bílkovin jim přidávám ještě rybí moučku. Brahmanky potřebují hoodně bílkovin a minerálů, aby pořádně narostly. Já jim jinak ty sypké šroty míchám do nahrubo nastrouhaných topinambur.
vincentik

XXX.XXX.166.107
Jenoznačne sliepky majú radšej navhlčené zmesi ako suchú zmesku. Okrem toho to drožďované krmivo krásne vonia po ovocí, aj keď sa píše, že pre sliepky čuch nie je podstatný, tak neviem...
vincentik

XXX.XXX.166.107
Jedna malá kocka kľudne aj na celý týždeň, stačí odrezať malý kúsok a oni sa už pomnožia cez noc- množia sa exponenciálne. Zatiaľ som to robil tak, že som vzal polovičné množstvo zmesky pre brojlerov /menej vápna/, nariedil vodou na hustú kašu a pridal droždie. Potom som to "dosušil" ráno druhou polovicou suchej zmesky. Len teraz to chcem urobiť tak, že najprv nechám "sfermentovať" hrach s premixom ako zdrojom stopových prvkov a minerálov pre kvasnice a "dosuším" to obilím+pridám grit. Ja sám zatiaľ experimentujem, nepoviem Vám presné množstvá vody a pod. Kvasinky pre svoju činnosť potrebujú vlhkosť 30% a viac. Suché obilie má 12-14% vlhkosť myslím, tak si to kľudne vypočítate. Len kvasinky musia byť na vzduchu, lebo v prostredí bez kyslíka ide anaeróbna fermentácia-tvorí sa alkohol-možno ten im chutí... Takže vedierko s obsahom vlhkého obilia+kvasnice nezakrývam, na začiatku párkrát premiešam. Ja som chcel hlavne nejakú živočíšnu bielkovinu, aby nemali iba rastlinnú. je mi jasné, že kvasinky sú huby, ale keďže sa hýbu, asi sú bližšie k živočíchom... Hlavne prídavný efekt dostatku vitamínov B, zlepšenie chutnosti... Zvýšenie obsahu živín sa dá aj naklíčením obilia. Ale drožďovanie trvá pár hodín a klíčenie aj 3-4 dni, navyše to treba premývať a pod. Menej práce a výsledok asi lepší. Uvidíme.
vincentik

XXX.XXX.102.72
Https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=63432
Exponenciálna fáza je charakteristická najkratšou generačnou dobou buniek, ktorá je behom celej tejto fáze konštantná. Konštantnú veľkosť nadobúda aj špecifická rýchlosť rastu. Rýchle rozmnožovanie buniek má niekedy za následok, že priemerná veľkosť buniek kultúry býva na konci tejto fáze najmenšia. V tejto fáze sú všetky bunky živé, ich počet exponenciálne narastá a teda aj množstvo biomasy. Bunky, ktoré sú v exponenciálnej fáze môžeme preniesť do nového média o rovnakom zložení a budú sa rozmnožovať s rovnakou generačnou dobou bez zreteľnej lagfáze.
-ak si ponecháte časť zakvaseného obilia z jedného dňa, môžte ho preniesť do nového a celý proces môže pokračovať, takže jednu kocku droždia teoreticky navždy...
vincentik

XXX.XXX.102.72
Pre bodlinka:
Takže to, čo som tvrdil v prvom dotaze o aktivite ureázy a trypsínového inhibítora vzhľadom k tomu, či ide o sójový extrahovaný šrot alebo extrudovanú plnotučnú sóju, sa potvrdzuje v nižšie uvedenom článku. Nie je jedno, aká je teplota, pri ktorej dochádza k inaktivácii antinutričných látok. Preto je extrudovaná sója lepšia ako extrahovaný šrot. Nakoniec moje brojlery si sami vybrali, čo im chutilo viac, lebo truhlík, ktorý obsahoval sójový extrahovaný šrot+slnečnica na vyrovnanie energie a obsahu oleja v zmeske takmer nežrali (pritom slnečnica je pre hydinu chutná) a druhý truhlík, kde bola zmeska s plnotučnou extrudovanou sójou, bol vyžratý...
http://www.vuzv.cz/sites/File/vybor/Studie%20Kudrna-Zuslechteni%20krmiv.pdf
strana 38
Pri nízkej vlhkosti extrúzie bola aktivita trypsínového inhibítora redukovaná iba o 12% napriek teplote 135 st C! Aktivita ureázy nezmenená.
Energys používaný sójový šrot toastovaný. Definícia: Toustování je založeno na krátkodobém působení (1 - 10 minut) vyšších teplot 140 - 160°C. Asi vedia, prečo.
Už som definitívne presvedčený, že dávať bežný sójový extrahovaný šrot brojlerom, ktoré sú jednak mladé jedince a potrebujú ho viac ako nosnice nie je vhodné oproti extrudovanej sóji, kde je limitom iba príliš veľa oleja, ak by ho bolo potrebné dať viac.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!