Dělat se toho dá strašně moc. Vytápět kurník, LED osvětlení, vitamíny, krmná směs, přídavky různych krmiv anebo dát na modlení. Především je to přirozené těm slepicím, pelichání, zima, krátký den. Nejjednoduší je počkat si do jara až se roznesou a těšit se alespoň z těch osmi vajíček. Já mám slepic ke stovce a sbírám 6 - 7 vajíček. Pokud ale máte možnost a prostředky je tady dost lidí kteří by vám poradily. Musíte ale směrovat otázku jak na to.
NEREZ

XXX.XXX.160.17
horal
napsal(a):
Dělat se toho dá strašně moc. Vytápět kurník, LED osvětlení, vitamíny, krmná směs, přídavky různych krmiv anebo dát na modlení. Především je to přirozené těm slepicím, pelichání, zima, krátký den. Nejjednoduší je počkat si do jara až se roznesou a těšit se alespoň z těch osmi vajíček. Já mám slepic ke stovce a sbírám 6 - 7 vajíček. Pokud ale máte možnost a prostředky je tady dost lidí kteří by vám poradily. Musíte ale směrovat otázku jak na to.
100 slepic a 7 vajec? Takova cisla jsem jeste nevidel :) Ale skoda noooo, to by bylo jinak vajec...
Uživatel s deaktivovaným účtem

slamos1
napsal(a):
Zdravím, dnes jsem počítal slípky, hruza,39 kusu, z toho 10 bílých prum. Lenghor a zbytek červené Dominant, staří -od dvou do peti let a ted to nejhorší, cca 8 vajec denne, je fakt že ješte nekteré nedopeřili ale i tak, co s tím?
Pokud máte slepice na vejce, tak nemá cenu držet takové důchodkyně. stáří od dvou do pěti let? to nemá na dvoře co dělat.
a ještě k tomu hybridky. ty nejsou dělané na dlouhoužitkovost.
slamos1
napsal(a):
Zdravím, dnes jsem počítal slípky, hruza,39 kusu, z toho 10 bílých prum. Lenghor a zbytek červené Dominant, staří -od dvou do peti let a ted to nejhorší, cca 8 vajec denne, je fakt že ješte nekteré nedopeřili ale i tak, co s tím?
No to mě ale vůbec nenapadá, co tak asi s tím.
Co třeba koupit 30-40 nových leghornek D229? Hm? Šlo by?

slamos1
napsal(a):
Ano, jiste to jde ale jak jsem psal víše, slípky mají v sobe hrozen malinkatých vajíček a řeším zda počkat a nechat je vynest nebo potlouct hned, nevím za jak dlouho z toho hroznu budou vejce, cca 2-3mm,.
Třeba taky nikdy. vaječník slepice, která dosáhla pohlavní dospělosti, prostě takhle vypadá. pokud na vaječníku nejsou žádné větší folikuly než ty dva tři milimetry, tak to znamená, že tahle slepice nenese a hned tak nezačne.
Asi takhle - sledoval jsem o prázdninách slepice denně.
Některá nesnesla třeba 70 dnů i více, vím to naprosto bezpečně (nezanášely).
Když jsem si na babičce vynutil jejich zabití, vždycky tam nějaké žloutky našla
- a ještě mi vyčítavě řekla - vidíš, ta by ještě nesla.
Nenesla.
Prostě to, že v ní něco najdete, není absolutně důkaz toho, že by to s ní ještě šlo.
Takovéhle letité soudružky kolikrát i instinktivně chodí na hnízdo, posedí si,
ale vejce tam nenechají.
Nezkušený (nedůsledný) chovatel si pak řekne - ale vždyť ona byla na hnízdě.
To ano, byla, ale sám vidíte, kolik těch vajec denně seberete.
Staré slepice nemá smysl držet, pokud to nejsou leghornky,
tam věk - dle mého sledování - nehraje roli.
U některých špičkových vlašek (stříbrně zbarvené - nezničené)
je také ve vyšším věku perfektní snáška.
Však dělejte, jak myslíte, je to váš chof.
Jestli čekáte, že vám tu lidé napíší - nebojte a čekejte,
ony se vám ty letité hybridky roznesou, tak vám přeju příjemné čekání.

slamos1
napsal(a):
No práve a me zajímá za jak dlouho z toho začne nést, snad to dobře formuluji.
Třeba už nikdy.
2-3 mm velké folikuly na vaječníku = neaktivní vaječník.
Hybridky (hnědé, červené) - pro mne jsou to slepice jednoho roku.
Od roku druhého jsou neskutečně žravé, se sklonem k tučnění.
Jasně, i mezi 30 soudružkami se najde vytrvalkyně, která klade výborně,
obrovská (80g a více) vajíčka, ale to neplatí pro všechny plošně.
Leghorn - bavím se vždy o hybridních (D229 či Dekalb White).
Těžko jednorázově koupíte 40 ks čistokrevných leghorních samic.
Maximálně u Daniela Žilince v Částkově u Tachova, ale o jejich kvalitě
či čistokrevnosti by se mohlo (možná úspěšně) polemizovat.
Samozřejmě můžete dál čekat na zázrak, nám to nevadí.

slamos1
napsal(a):
Jasne a dekuji, jste velice přející.
Ale tak to není, že by vám někdo nepřál.
ale je potřeba vnímat realitu. hybridní slepice starší dvou let jsou těžce za zenitem a nemůžete od hejna slepic vašeho stáří očekávat lepší snášku než tu, kterou máte. navíc starší slepice jsou i rizikem z hlediska nákaz (tbc), prostě pryč s nimi. pokud teda nejste takový ten člověk, u kterého drůbež hyne stářím či v důsledku nemoci, pak hodně štěstí. místo vajec ale takové hejno dává jen dobrý pocit, je to v podstatě hobby chov, kdy jen krmíte.