Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.11.2016 18:39
slamos1

XXX.XXX.52.72

Zdravím, dnes jsem počítal slípky, hruza,39 kusu, z toho 10 bílých prum. Lenghor a zbytek červené Dominant, staří -od dvou do peti let a ted to nejhorší, cca 8 vajec denne, je fakt že ješte nekteré nedopeřili ale i tak, co s tím?

14.11.2016 19:03
chovatel  30

XXX.XXX.96.17

Slepice starší 2 let zlikvidovat a sehnat mladé, prokrmíte a vajec ve větším množství neuvidíte...

14.11.2016 19:06
slamos1

XXX.XXX.52.72

Je teda fakt že z tech 8 vajec jsou vždy 4 od tech Lenghor, Dominanti zklamaly. A nevím zda ted když už skoro přepeřily není škoda je potlouct.

14.11.2016 19:06
horal

XXX.XXX.202.176

Dělat se toho dá strašně moc. Vytápět kurník, LED osvětlení, vitamíny, krmná směs, přídavky různych krmiv anebo dát na modlení. Především je to přirozené těm slepicím, pelichání, zima, krátký den. Nejjednoduší je počkat si do jara až se roznesou a těšit se alespoň z těch osmi vajíček. Já mám slepic ke stovce a sbírám 6 - 7 vajíček. Pokud ale máte možnost a prostředky je tady dost lidí kteří by vám poradily. Musíte ale směrovat otázku jak na to.

NEREZ

14.11.2016 19:24
NEREZ

XXX.XXX.160.17

horal napsal(a):
Dělat se toho dá strašně moc. Vytápět kurník, LED osvětlení, vitamíny, krmná směs, přídavky různych krmiv anebo dát na modlení. Především je to přirozené těm slepicím, pelichání, zima, krátký den. Nejjednoduší je počkat si do jara až se roznesou a těšit se alespoň z těch osmi vajíček. Já mám slepic ke stovce a sbírám 6 - 7 vajíček. Pokud ale máte možnost a prostředky je tady dost lidí kteří by vám poradily. Musíte ale směrovat otázku jak na to.

100 slepic a 7 vajec? Takova cisla jsem jeste nevidel :) Ale skoda noooo, to by bylo jinak vajec...

14.11.2016 19:27
slamos1

XXX.XXX.52.72

Ješte jedna vec, v sobotu jsem jednu Dominantu klepl a mela v sobe trs vajíček o velikosti cca 2-3mm, jinak nic, za jak dlouho z toho začne nést?

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.11.2016 19:35

slamos1 napsal(a):
Zdravím, dnes jsem počítal slípky, hruza,39 kusu, z toho 10 bílých prum. Lenghor a zbytek červené Dominant, staří -od dvou do peti let a ted to nejhorší, cca 8 vajec denne, je fakt že ješte nekteré nedopeřili ale i tak, co s tím?

Pokud máte slepice na vejce, tak nemá cenu držet takové důchodkyně. stáří od dvou do pěti let? to nemá na dvoře co dělat.

a ještě k tomu hybridky. ty nejsou dělané na dlouhoužitkovost.

14.11.2016 19:46
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím.od slepic třetím rokem je nejlépe posbírat vejce na násadu, protože jsou velikostně nejvhodnější, a pak se slepicemi do mrazáku, nejlepší nosnost již mají za sebou a již snášejí sporadicky, ale žerou stejně, jako jednoleté a dvouleté.

14.11.2016 19:51
slamos1

XXX.XXX.52.72

Celý život jsem choval Amroksy a Plymutky bílé, před peti lety na radu kamaráda že hybridky nesou daleko víc jsem na ne přešel, myslím že to byla hrubá chyba, Amroksy a Plymutky byly daleko vyrovnanejší a určite více snesly.

14.11.2016 19:52
horal

XXX.XXX.202.176

NEREZ napsal(a):
100 slepic a 7 vajec? Takova cisla jsem jeste nevidel :) Ale skoda noooo, to by bylo jinak vajec...

Je to tak, prostě se to tak sešlo. Staré si zmyslely že budou všechny pelichat a mladé se roznáší jen pomalu. Ještě se mi to nestalo.

15.11.2016 09:15
honzapm

XXX.XXX.182.25

slamos1 napsal(a):

No to mě ale vůbec nenapadá, co tak asi s tím.

Co třeba koupit 30-40 nových leghornek D229? Hm? Šlo by?

15.11.2016 09:50
slamos1

XXX.XXX.52.72

Ano, jiste to jde ale jak jsem psal víše, slípky mají v sobe hrozen malinkatých vajíček a řeším zda počkat a nechat je vynest nebo potlouct hned, nevím za jak dlouho z toho hroznu budou vejce, cca 2-3mm,.

15.11.2016 10:11

slamos1 napsal(a):
Ano, jiste to jde ale jak jsem psal víše, slípky mají v sobe hrozen malinkatých vajíček a řeším zda počkat a nechat je vynest nebo potlouct hned, nevím za jak dlouho z toho hroznu budou vejce, cca 2-3mm,.

Třeba taky nikdy. vaječník slepice, která dosáhla pohlavní dospělosti, prostě takhle vypadá. pokud na vaječníku nejsou žádné větší folikuly než ty dva tři milimetry, tak to znamená, že tahle slepice nenese a hned tak nezačne.

15.11.2016 10:22
slamos1

XXX.XXX.52.72

No práve a me zajímá za jak dlouho z toho začne nést, snad to dobře formuluji.

15.11.2016 10:44
honzapm

XXX.XXX.182.25

Asi takhle - sledoval jsem o prázdninách slepice denně.
Některá nesnesla třeba 70 dnů i více, vím to naprosto bezpečně (nezanášely).
Když jsem si na babičce vynutil jejich zabití, vždycky tam nějaké žloutky našla
- a ještě mi vyčítavě řekla - vidíš, ta by ještě nesla.

Nenesla.
Prostě to, že v ní něco najdete, není absolutně důkaz toho, že by to s ní ještě šlo.

Takovéhle letité soudružky kolikrát i instinktivně chodí na hnízdo, posedí si,
ale vejce tam nenechají.
Nezkušený (nedůsledný) chovatel si pak řekne - ale vždyť ona byla na hnízdě.
To ano, byla, ale sám vidíte, kolik těch vajec denně seberete.
Staré slepice nemá smysl držet, pokud to nejsou leghornky,
tam věk - dle mého sledování - nehraje roli.
U některých špičkových vlašek (stříbrně zbarvené - nezničené)
je také ve vyšším věku perfektní snáška.

Však dělejte, jak myslíte, je to váš chof.
Jestli čekáte, že vám tu lidé napíší - nebojte a čekejte,
ony se vám ty letité hybridky roznesou, tak vám přeju příjemné čekání.

15.11.2016 10:48

slamos1 napsal(a):
No práve a me zajímá za jak dlouho z toho začne nést, snad to dobře formuluji.

Třeba už nikdy.

2-3 mm velké folikuly na vaječníku = neaktivní vaječník.

15.11.2016 10:51
slamos1

XXX.XXX.52.72

Dekuji a Lenghorky jste mel na mysli čisté nebo D229?

15.11.2016 10:55
honzapm

XXX.XXX.182.25

Hybridky (hnědé, červené) - pro mne jsou to slepice jednoho roku.
Od roku druhého jsou neskutečně žravé, se sklonem k tučnění.
Jasně, i mezi 30 soudružkami se najde vytrvalkyně, která klade výborně,
obrovská (80g a více) vajíčka, ale to neplatí pro všechny plošně.

Leghorn - bavím se vždy o hybridních (D229 či Dekalb White).
Těžko jednorázově koupíte 40 ks čistokrevných leghorních samic.
Maximálně u Daniela Žilince v Částkově u Tachova, ale o jejich kvalitě
či čistokrevnosti by se mohlo (možná úspěšně) polemizovat.

Samozřejmě můžete dál čekat na zázrak, nám to nevadí.

15.11.2016 10:57
slamos1

XXX.XXX.52.72

Jasne a dekuji, jste velice přející.

15.11.2016 11:23

slamos1 napsal(a):
Jasne a dekuji, jste velice přející.

Ale tak to není, že by vám někdo nepřál.

ale je potřeba vnímat realitu. hybridní slepice starší dvou let jsou těžce za zenitem a nemůžete od hejna slepic vašeho stáří očekávat lepší snášku než tu, kterou máte. navíc starší slepice jsou i rizikem z hlediska nákaz (tbc), prostě pryč s nimi. pokud teda nejste takový ten člověk, u kterého drůbež hyne stářím či v důsledku nemoci, pak hodně štěstí. místo vajec ale takové hejno dává jen dobrý pocit, je to v podstatě hobby chov, kdy jen krmíte.

15.11.2016 11:27
slamos1

XXX.XXX.52.72

Samozřejme, já ani nemyslel že by me ten pán nepřal, to byla legrace, máte určite pravdu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík