Jaké kachny mezi slepice?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

prskavec

15.11.2016 10:20
prskavec

XXX.XXX.52.72

Dobrý den, prosím o radu, chovám slípky a chtel bych si pořídit kachny, mohou se dát mezi slípky, případne který druh je k tomu vhodný?

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.11.2016 12:20
Uživatel s deaktivovaným účtem

prskavec napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu, chovám slípky a chtel bych si pořídit kachny, mohou se dát mezi slípky, případne který druh je k tomu vhodný?

Kachny mezi slepice lépe nedávat kvůli možnému přenosu parazitů, navíc kachny jsou čuňata, kolem napáječek, v ustájení atd. udělají bláto, což slepicím nevyhovuje. Lépe, můžete-li je oddělit a chovat zvlášť. Tolik teorie. Další rady jsou odvislé od vašich chovatelských podmínek a možností.

15.11.2016 13:00
stepka

XXX.XXX.225.10

Na opravdu velkém prostoru pižmovky

15.11.2016 13:32
peparazak

XXX.XXX.162.50

Ja chovam u slepic kachny zakrsle.chce to mit vic napajecek a je klid.

16.11.2016 19:50
Msm

XXX.XXX.48.29

prskavec napsal(a):

Ke slepicím můžete přidat jaké plemeno kachen chcete, jde jen o to, jestli na to máte místo, jste schopen zajistit oběma druhům vhodné hygienické podmínky a budete chovat v rozumném počtu. Pokud máte slepice na nějakém plácku, rozhodně nedoporučuji! Kachny z toho udělají bahninec, ve vlhku bují patogenní mikroorganismy a co nevidět dojde k zamoření chovu. Pokud ovšem máte velikou zahradu/louku, pro kachny budete mít cáchadlo, budete odčervovat, podávat přípravky na pročišťování trávicí soustavy, nevidím v tom žádný problém. Já takto chovám husy, kachny, drůbež hrabavou dohromady a nikdy nebyl sebemenší problém, zvířata prosperují, ale stojí to práci a především prachy.

prskavec

17.11.2016 15:04
prskavec

XXX.XXX.52.72

A jak velkou cca zahradu máte?

17.11.2016 17:08
skodovak

XXX.XXX.241.252

Mám 2400m2 celou přístupnou pro vše, měl jsem dohromady 3 pižmovky 6 běžců a cca 17 slepic plus nějaké to kuře, všechny se stejně shlukují na nějakém oblíbeném místě nebo poblíž žrádla.
Napáječek můžete mít kolik chcete, kam se kachny dostanou to znečistí, každodenně hned dopledne, tam je to zralé tak na niplovky, jakékoliv koupací zařízení navštěvují slepice k pití, nikdy nepůjdou jen ke svému.. kolem všech těchto nádob je doslova bahniště i za sucha, natož když je mokro (podzim) atd. to je z krásného placu plného trávy do pár dní katastrofa plná děr, jak kachny cedí bahno. Co se týče nějakých kurniků to je další zrada ať už kachny mají své a slepice taky, vždycky si to nějaký tip rozmyslí a přebere, samozřejmě kachny chodí sedět ke slepicím slepice kachnám, vše se nechá dokud nezačnou hnízdit, potom máte míchaná vajíčka od všeho, je to škoda a zbytečné..
O roznosu nemocí a parazitů nemluvím, a stále ta zvířata něčím dopovat a běhat hlídat vajíčka a zvířata samotná?..stojí to za to? já to vzdal, když něco tak jedno a pořádně.
Mám zatím ještě 7 běžců, ale zřejmě co nevidět dostanou oddělený prostor, nebo půjdou dál..mě osobně to dohromady nevyhovuje..

17.11.2016 22:28
Msm

XXX.XXX.174.79

skodovak napsal(a):
Mám 2400m2 celou přístupnou pro vše, měl jsem dohromady 3 pižmovky 6 běžců a cca 17 slepic plus nějaké to kuře, všechny se stejně shlukují na nějakém oblíbeném místě nebo poblíž žrádla.
Napáječek můžete mít kolik chcete, kam se kachny dostanou to znečistí, každodenně hned dopledne, tam je to zralé tak na niplovky, jakékoliv koupací zařízení navštěvují slepice k pití, nikdy nepůjdou jen ke svému.. kolem všech těchto nádob je doslova bahniště i za sucha, natož když je mokro (podzim) atd. to je z krásného placu plného trávy do pár dní katastrofa plná děr, jak kachny cedí bahno. Co se týče nějakých kurniků to je další zrada ať už kachny mají své a slepice taky, vždycky si to nějaký tip rozmyslí a přebere, samozřejmě kachny chodí sedět ke slepicím slepice kachnám, vše se nechá dokud nezačnou hnízdit, potom máte míchaná vajíčka od všeho, je to škoda a zbytečné..
O roznosu nemocí a parazitů nemluvím, a stále ta zvířata něčím dopovat a běhat hlídat vajíčka a zvířata samotná?..stojí to za to? já to vzdal, když něco tak jedno a pořádně.
Mám zatím ještě 7 běžců, ale zřejmě co nevidět dostanou oddělený prostor, nebo půjdou dál..mě osobně to dohromady nevyhovuje..

S tím, co jste napsal souhlasím, ale jde o to, že to opravdu jde, ne, že ne. Já mám zahradu 900 metrů čtverečních, zvířata ze zahrady chodí na společný dvůr z kopečku, kde je kurník, boxy na odchov housat, králíkárny, atd. Na zahradě je pak husník, voliéra pro krůty, rybníček. Od května do listopadu jsou všechna zvířata pohromadě, nikdy nebyl problém. Chvilku pouze dalo zabrat, jak to všechno vymyslet, aby nedocházelo k šarvátkám atd. Tudíž, když jsou husy v toku, jsou oddělené od kachen, když sedí pižmovky, jsou v uzavíratelných boxech, krůty zas ve voliéře. Já ale vybírám zvířata do chovu i podle jejich temperamentu, čili agresivní nezařazuji. Pižmáci se s housery neperou, nikdo nikoho zybtečně neotravuje. Pouze na jaře odděluji pižmáky, aby se do sebe zbytečně nepouštěli a abych věděl, po kterém mám kachňata od jaké kachny. Jelikož mám dva kmeny husí, vyřešil jsem to tak, že jeden kmen je volně mezi ostatní zvěří a druhý kmen má svůj kus zahrady s vlastní koupací plochou, to je jediná separace z mé strany. Máte pravdu, slepicím nezabráníte, aby nepily z rybníčku, ale testy na parazity byly vždy v normálu. Zvířata rośtou dle standardu. Na dvorku kolem napáječek bahno nemám, protože jsou kachny celý den na vodě a dolu přijdou jen občas, aby se nažraly, pokud dojde krmení na zahradě. Letos jsem takto odchoval 70 slepic,80 kachen (pižmovky, orpingtonské kachny),10 pomořanských hus a 25 krůt. A nevidím v tom žádný problém. krůty jsem jednou přeléčil na černohlavost, když byly jako krůťata puštěna na volno mezi ostatní a potom z prevence po 4 měsících. Ztráty žádné. Když tedy nepřijde škodná.

Jo a s tou zahradou jsem to vyřešil tak, že ji každý rok zorám, nově zaseju nějakou jetelo travní směs, jako krycí plodinu dám oves s hrachem, tyto prostory ohradím, nechám zalévat (v tuto dobu zvířata stejně sedí na hnízdech, takže jejich aktivita je nulová) a v době, kdy vyvedou mladé, už se vesele cpou zeleným. Přikládám fotky, abyste věřili, že to jde. No a zahradu nechám od prosince do března odpočinout, jsou na ní jen kmeny hus. A ano, v této době je to měsíční krajina, ale je zazimováno a na jaře se začíná znovu.

17.11.2016 22:34
Msm

XXX.XXX.174.79

Fotky jsou seřazeny podle toho, jak rostl pažit, bohužel mám jen s husami, protože jsem je v tu dobu fotil pro nějakou práci. Ale v políčku třeba seděly i krůtty a vyseděly. Stejně tak, jak vidíte, že tam brouzdají husy, brouzdává tam všechno.

17.11.2016 22:36
skodovak

XXX.XXX.241.252

Neříkám že to nejde, všechno jde, jen to chce promyslet, mít na to víc než dost času a tak dále..
A když to jde, je to paráda a lze jen zvednout palec..

17.11.2016 22:44
Msm

XXX.XXX.174.79

Teď jsem Vám prošmejdil fotoalbum, máte to taky pěkné, kolego!

17.11.2016 22:53
skodovak

XXX.XXX.241.252

Děkuji smajlík ale člověk musí chtít pořád víc, jen jsou teď malinko jiné priority.. moje zařízení je víceméně co dům, palety a kamarádi darovali

17.11.2016 23:00
Msm

XXX.XXX.174.79

skodovak napsal(a):
Děkuji smajlík ale člověk musí chtít pořád víc, jen jsou teď malinko jiné priority.. moje zařízení je víceméně co dům, palety a kamarádi darovali

Tak to mně nemusíte říkat, každý rok se něco přistavuje a s tím, jak se přistavuje, tak konstantně i přibývá zvěř. Letos už jsem se ale zastavil na definitivním číslu a už bych ho jen velmi nerad rozšiřoval.

17.11.2016 23:02
skodovak

XXX.XXX.241.252

Msm napsal(a):
Tak to mně nemusíte říkat, každý rok se něco přistavuje a s tím, jak se přistavuje, tak konstantně i přibývá zvěř. Letos už jsem se ale zastavil na definitivním číslu a už bych ho jen velmi nerad rozšiřoval.

To já bych rád nooo, třeba někdy..

Přidejte reakci

Přidat smajlík