teae
XXX.XXX.208.188
Dobrý den,
pořídila jsem si před týdnem 5 kuřátek hedvábniček. Jedno kuře má na krku v místě začátku křídla bouli jen jednu, jiné má dvě na stranách ve stejném místě a jsou v tomto místě holá. Třetí kuřátko dnes špatně vstávalo nějak se houpe ze strany na stranu, nedrží rovnováhu. s jídlem jsou všechna ok mají chuť. Co by to mohlo být a co s tím pokud je to třeba?
Dál jsem si ke kohoutkovi pořídila dvě bílé hedvábničky a jsou strašně špinavé, lepí se jim vše na pařátky. Musím počkat do léta a vykoupat je? nebo je mám přestěhovat do vnitřní klece vykoupat a několik dní počkat než uschnou. Jsem naprostý laik. Vše jsem pořídila dost spontálně na základě dárku kohouta hedvábničky. Ještě je jdu vyfotit. Předem děkuji za jakékoli rady připomínky.
teae
XXX.XXX.208.188
teae
XXX.XXX.208.188
?anžel rozhodl, bilé usmrtil. prosím o radu co s tímto kuřátkem.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Mno.
začala bych tím, že je pitomost pořizovat si v listopadu kuřata. ale váš boj.
tu podestýlku, na kterou to máte zaostřené, to myslíte vážně?
Zdravím. staré vykoupejte, nechte několik dní v suchém prostředí na čisté podestýlce ze slámy nebo hoblovaček.to kuře utratte, je evidentně z velmi špatných podmínek, div že je ještě naživu, je jen otázka času, kdy pojde samo na celkové vysílení organismu.pokud přežije, nic dobrého z něj nebude, již nedoroste do normální velikosti, je celkově zesláblé právě z těch špatných podmínek.
horal
napsal(a):
Já bych to tipoval na silnou kokcidiózu z podchlazení. Jestliže přežije nikdy z toho nebude plnohonotný kur. Já bych utratil vše. To ale neni rada ale konstatování co bych uděla já.
Já taky. fakt nemá cenu dávat dohromady evidentně nezdravou drůbež bůhví z jakého hnoje.
teae
napsal(a):
Dobrý den,
pořídila jsem si před týdnem 5 kuřátek hedvábniček. Jedno kuře má na krku v místě začátku křídla bouli jen jednu, jiné má dvě na stranách ve stejném místě a jsou v tomto místě holá. Třetí kuřátko dnes špatně vstávalo nějak se houpe ze strany na stranu, nedrží rovnováhu. s jídlem jsou všechna ok mají chuť. Co by to mohlo být a co s tím pokud je to třeba?
Dál jsem si ke kohoutkovi pořídila dvě bílé hedvábničky a jsou strašně špinavé, lepí se jim vše na pařátky. Musím počkat do léta a vykoupat je? nebo je mám přestěhovat do vnitřní klece vykoupat a několik dní počkat než uschnou. Jsem naprostý laik. Vše jsem pořídila dost spontálně na základě dárku kohouta hedvábničky. Ještě je jdu vyfotit. Předem děkuji za jakékoli rady připomínky.
Obecně - trochu více číst a hledat info před tím, než si pořídím živé zvíře, za které mám odpovědnost.
Z fotky není poznat nic, je dost pravděpodobné, že (pokud kuřata opravdu žerou) ta "boule" ve spodní části krku je plné vole. Ono když se kuřata něčím nacpou, může vypadat (zvláště, pokud jste laik - začátečník) dosti děsivě. Nevíme, jak stará kuřata jsou, peří nemají ještě kompletně dorostlé, takže při napnutí se kůže může jevit jako holá.
Rozhodně by kuřata měla být v teple, pokud je jim méně jak 6 týdnů, radu k podestýlce jste dostala, já mám nejlepší zkušenosti s hoblinami, dobře sají vlhkost z trusu apod., dá se měnit po částech. Zcela nevhodné je seno, jednak je dlouhé, namotává se kuřatům na opeření, pokud ho sežerou, mohou mít problém s trávením - ucpáním volete, a hlavně je hned mokré a největší hrozba pro chov slepic je vlhkost. Rozhodně nakupte vitamíny a dopujte, kupte mleté maso apod., nebo moučné červy, živočišnou bílkovinou kuřatům jen prospějete.
Dospělé kusy jemně vykoupat ve vlažné vodě a nejlépe jemně vyfénovat a nechat alespoň jeden den poté v teple, tedy ne hned šoupnout ven, navíc když je takový marast. V tom vypadá sebezdravější hedvábka jako "prase". A klec je pro kuřata nevhodná, pokud jich máte pět, bude malý prostor, kuřata ve stresu a zvýší se tím jen tlak na oslabení organismu a jeho napadení chorobou, zvláště, pokud si nějakou již donesla s sebou.
teae
XXX.XXX.208.188
Dobrý den, děkuji. Ano jako podestýlku jsem jim dala seno, vyměním mám sehnat hobliny, sláma je také nevhodná?
Bíle kuře manžel večer utratil.
Chápu že může být někdo udiven znepokojen atd. Kuřata jsem koupila od těhotné a vážně nemocné maminky nenapadlo mě upřímně že budou vypadat takto když mi byla přivežena tak už se nedalo nic dělat jen bojovat. Proč jsem si koupila živá zvířata dřív než jsem si o nich přečetla dostatek info. Paní je nabízela tzv dvě slípky jen s kuřaty. a slípky jsem potřebovala pro nešťastného kohoutka které ho jsem dostala jelikož měli dva a rvali se. Jednoduše jeden dobrý úmysl spustil lavinu.
Moc děkuji za rady. ještě se chci zeptat, mleté maso, krůtí je možné? a jak ho mám podávat se strouhankou se šrotem?
Co se týče klece je u kotle děda tam dřív měl zavřené ptáky na zimu, bratr mi ji vyčistil a aby kuřatům bylo teplo tak jsme je tam dali. Co by jste doporučili, jak mám upravit výběh pro ně abych je nestresovala?
děkuji.
teae
napsal(a):
Já zvířata netýrám!
Ale tak jde týrat i z nedbalosti.
jak stará jsou ta kuřata?
honzapm
napsal(a):
Nebo z neznalosti.
Z hlediska práva toto je jedna a ta samá věc. nezjistit si základní info a tím pádem být neznalý je nedbalost.
Kuřatům udělejte v kotelně ohrádku, čím větší, tím lepší. Na noc jim tam ještě dejte krabici, aby jim teplo neutíkalo svrchu, snáze se zahřejí. Zde na fauně je mnoho vláken nebo informací jakou teplotu prostředí potřebují kuřata dle stáří, stačí dát do vyhledávače příslušný dotaz. Pokud stáří nevíte, poznáte sama, zda se k sobě kuřata choulí a vydávají pískavé naříkavé zvuky, snad to rozpoznáte od toho, kdy si jen povídají. Vypadají již odrostlejší, stačí tedy, aby měla požadovanou teplotu pod žárovkou nebo u zdroje tepla, v celé ohrádce nemusí. Ohrádka lepší z desek, ne pletivo, aby nebyla v průvanu. Podestýlka je nejlepší hobliny, pokud by jste použila slámu, je dobrá řezanka, aby ji mohly přehrabovat, udrží ji tak déle v použitelném stavu. Dá se nasekat i sekyrkou. Maso na kousky, nebo mleté, tu můžete obalit ve šrotu strouhance, aby se nelepilo ale není potřeba. Určitě tu ještě vyčtete, čím na zimu přilepšit.
Dospělým slepicím, nevadí ani tak zima, jako vlhko a průvan. Jak vám zde radí, vykoupat pokud mají peří v takovém stavu, že neizoluje, nechat den proschnout a pak ven do suchého kurníku. Aby se výběh tolik nerozblátil, je dobré ho hedvábničkám částečně zastřešit, lépe je udržíte v suchu. Čím větší výběh jim dáte, tím budou spokojenější, čistší a bude na ně lepší pohled.
ladd
napsal(a):
Kuřatům udělejte v kotelně ohrádku, čím větší, tím lepší. Na noc jim tam ještě dejte krabici, aby jim teplo neutíkalo svrchu, snáze se zahřejí. Zde na fauně je mnoho vláken nebo informací jakou teplotu prostředí potřebují kuřata dle stáří, stačí dát do vyhledávače příslušný dotaz. Pokud stáří nevíte, poznáte sama, zda se k sobě kuřata choulí a vydávají pískavé naříkavé zvuky, snad to rozpoznáte od toho, kdy si jen povídají. Vypadají již odrostlejší, stačí tedy, aby měla požadovanou teplotu pod žárovkou nebo u zdroje tepla, v celé ohrádce nemusí. Ohrádka lepší z desek, ne pletivo, aby nebyla v průvanu. Podestýlka je nejlepší hobliny, pokud by jste použila slámu, je dobrá řezanka, aby ji mohly přehrabovat, udrží ji tak déle v použitelném stavu. Dá se nasekat i sekyrkou. Maso na kousky, nebo mleté, tu můžete obalit ve šrotu strouhance, aby se nelepilo ale není potřeba. Určitě tu ještě vyčtete, čím na zimu přilepšit.
Dospělým slepicím, nevadí ani tak zima, jako vlhko a průvan. Jak vám zde radí, vykoupat pokud mají peří v takovém stavu, že neizoluje, nechat den proschnout a pak ven do suchého kurníku. Aby se výběh tolik nerozblátil, je dobré ho hedvábničkám částečně zastřešit, lépe je udržíte v suchu. Čím větší výběh jim dáte, tím budou spokojenější, čistší a bude na ně lepší pohled.
Dobrý den, velmi děkuji za užitečné rady. Ta klec je sice klec, ale oddělená od kotelny v uzavíratelné části tak, aby se tam udrželo teplo. určitě ji opatřím krabicí na noc. jejich pípání nezní nešťastně, to poznám od toho pátého kuřata. Spíš si povídají, ale na noc se k sobě tulí to máte pravdu.seno jsem vyměnila za slámu. Pro přilepšenou pojedu odpoledne s dcerami. Našla jsem vitamíny rozpustné ve vodě, je to dobré? Supervit d. Slepice mají venkovní výběh celý zastřešený a v něm kurník na nožičkách asi 15 20 čísel nad zemí též vystlaný slámou. Kohoutek je čistý má i čisté běháky, myslím tedy že výběh je v pořádku spíš u předchozí majitelky byl problém. Slepice vykoupu, jak nejméně je stresovat? mám vyfénovat jak mi zde bylo poraděno nebo nechat uschnout v jiné kleci v kotelně. mimochodem klece jsou velké cca 2m na metr a 1,5 vysoké. lze jim například kuřatům myslím. dát okolo klece slámový bambusový koberec? a jak by měl být vysoký? z vrchu předpokládám také že? Není jim zima to určitě ne, spíš mi jde o to že vidí kolem tak aby se nebála sice když tam někdo zavítá tak jde k nim cíleně. třeba já s nastrouhaným vajíčkem ale i tak pomohlo by to?
A v neposlední řadě jsem si kuřátka důkladně znovu prohlédla. Uhynulo to nejmenší a to opravdu hodně malé. tři vypadají pohledem laika moc hezky čisté chundelaté peří na zadečku ok zobáček se mi též líbí jen jako laikovi. to čtvrté o které se mi teď jedná už takové neni, boule teda byla nejspíš to vole najedené, částečně vymizelo, ale peří pokud ho má je...neupravené. Na zadečku a na krku chybí úplně. Mám ho separovat pokud je nemocné aby nenakazilo ostatní kuřátka?
A ještě jsem si vzpomněla zavěsila jsem slípkám ven zelí, moc se jim to líbilo. Je možné nějakým vhodným způsobem přilepšit i kuřatům.
Mamka slípkám krájí jablíčka. Já jim dala hokaido i to oklobali.
Velmi děkuji.
teae
napsal(a):
Dobrý den, děkuji. Ano jako podestýlku jsem jim dala seno, vyměním mám sehnat hobliny, sláma je také nevhodná?
Bíle kuře manžel večer utratil.
Chápu že může být někdo udiven znepokojen atd. Kuřata jsem koupila od těhotné a vážně nemocné maminky nenapadlo mě upřímně že budou vypadat takto když mi byla přivežena tak už se nedalo nic dělat jen bojovat. Proč jsem si koupila živá zvířata dřív než jsem si o nich přečetla dostatek info. Paní je nabízela tzv dvě slípky jen s kuřaty. a slípky jsem potřebovala pro nešťastného kohoutka které ho jsem dostala jelikož měli dva a rvali se. Jednoduše jeden dobrý úmysl spustil lavinu.
Moc děkuji za rady. ještě se chci zeptat, mleté maso, krůtí je možné? a jak ho mám podávat se strouhankou se šrotem?
Co se týče klece je u kotle děda tam dřív měl zavřené ptáky na zimu, bratr mi ji vyčistil a aby kuřatům bylo teplo tak jsme je tam dali. Co by jste doporučili, jak mám upravit výběh pro ně abych je nestresovala?
děkuji.
No, jestli to byla slepice s kuřaty, nebyla to jejich kvočna? Tím by se vám celá věc zjednodušila. Hedvábky jsou obecně dobré matky, leckdy přijmou i starší kuřata, měla byste vystaráno o zahřívání (ikdyž ven je dát nemůžete, jak jsou stará, alespoň orientačně?).
Podestýlku vyměnit, ve zverimexu koupit balení hoblin pro králíky. Sláma je možná, ale zkrátit jí, aby nebyla dlouhá. Má jednu nevýhodu, pokud nevíte, jestli nemají kuřata či slepice zevní parazity, nepoužíval bych jí, protože třeba čmelíci a pod. se mohou schovávat v dutých stéblech. Pokud máte třeba suché listí z ořešáku, lze ho podrtit (rukou) a přimíchat do podestýlky, do snáškových hnízd atd., odpuzuje brebery.
Maso jakékoliv, kuřatům raději vařené, pak můžete využít i vývar na zvlhčení krmné směsi. Maso klidně samotné, alespoň víte, že ho sežerou a nebude se kazit. Já ho obvykle popráším vitamíny. A nejjednodušší budete mít, když koupíte hotovou směs pro kuřata. sice mě tady budou možná někteří kamenovat, ale budete mít jistotu, že kuřata mají vše, co potřebují, zvláště, pokud jste laik a začátečník.
Základem dalších rad je alespoň přibližný věk kuřat. U kotle v kotelně asi dobré, ale potřebují světlo, aby žrala a zesílila. Nejlépe udělat nějakou ohrádku z prken, alespoň 2x1 metr, jako přechodné řešení. nevíme, kde máte jinak ty dospělé kusy, ale do 2 měsíců věku bych kuřata neumisťoval ven.
Já mám letos naposledy líhnutá kuřata 15.8., kvočna je stále vodí (samotného mne to překvapilo), jsou v nezatepleném kotci po psovi, ven je pouštím, pokud neprší a nesněží. ale už jsou plně opeřená.
napsal(a):
Ale tak jde týrat i z nedbalosti.
jak stará jsou ta kuřata?
Netýrám ani z nedbalosti, a pokud z neznalosti viz příspěvek níže, tak ne určitě kvůli tomu že bych si nic nepřečetla!
Mám doma už půl roku ne déle knihu začínáme s chovem domácích zvířat od Alice Stern a z ní mám informaci že kuřata potřebují seno o hoblinách tam není zmínka. Krmivo mám tady z mlýnu určené přímo kuřatům označené jako N2.
Mají je v kurníku, v knížce. To mi nepřišlo jako vhodné místo takže jsem viz výše použila jiné. Chovat slepice jsem chtěla už dávno, jenže slepice před snáškou ne pidi kuřata. A paní mi poslala slípky dvě a pět kuřat. Jet s nimi zpět přes půl republiky mi nepřišlo správné. a proto jsem se na vás všechny obrátila když nastal problém s nemocí, necelý týden to vypadalo dobře. Myslím, že u mne mají má zvířata respekt a vhodné podmínky na život. A když se na vás někdo obrátí pro radu tak mu vynadáte do týrání atd. A co těch tisíce lidí co se nezajímají a prostě nechají svá zvířata uhynout v nehorázných podmínkách...proč se svou zlobou neobrátit na ně? Vždycky jsem se chovala tak abych se za sebe nemusela stydět a tak aby ti co jsou na mě odkázáni byli spokojeni.
Frufru:
děkuji, krmnou směs mám přímo pro kuřata. Maso si připravím. Ořešák mám jen malí, mohu sesbírat listy usušit je a přidat. V tuto chvíli sháním hobliny mají je tady v zodu ale nedostanu se tam dříve než v pondělí, snad by mi balík prodali. Hobliny objednám u manžela ať je vyřešeno na víkend.
Co se týče stáří tak ty dvě co mám venku u kohouta jsou z dubna a paní je měla zvlášť aspoň do telefonu to říkala a poslala mi je též zvlášť v krabici, takže to kvočna nebude.
Malé netuším kdy se vylíhli ale mohlo to být odhadem na konci srpna začátek září jsou opravdu malá.
Mají tam okno podlouhlé dost velké na přísun venkovního světla, o lampě která je bude hřát jsem přemýšlela ale musím zajet do specialky zde u nás ji neměli.
Velké slepičky mám v kotci po andulkách je to přístěnek u skleníku, velikost 3m na 2m celé zastřešené, nasypala jsem tam písek, tráva tam nebyla a bála jsem se aby si to nerozťapkali do bláta.
pošlu hned fotku jak kuřat tak slepic venku, aby jste mi mohl říct zda je to ok. či co zlepšit. Děkuji.
teae
napsal(a):
Netýrám ani z nedbalosti, a pokud z neznalosti viz příspěvek níže, tak ne určitě kvůli tomu že bych si nic nepřečetla!
Mám doma už půl roku ne déle knihu začínáme s chovem domácích zvířat od Alice Stern a z ní mám informaci že kuřata potřebují seno o hoblinách tam není zmínka. Krmivo mám tady z mlýnu určené přímo kuřatům označené jako N2.
Mají je v kurníku, v knížce. To mi nepřišlo jako vhodné místo takže jsem viz výše použila jiné. Chovat slepice jsem chtěla už dávno, jenže slepice před snáškou ne pidi kuřata. A paní mi poslala slípky dvě a pět kuřat. Jet s nimi zpět přes půl republiky mi nepřišlo správné. a proto jsem se na vás všechny obrátila když nastal problém s nemocí, necelý týden to vypadalo dobře. Myslím, že u mne mají má zvířata respekt a vhodné podmínky na život. A když se na vás někdo obrátí pro radu tak mu vynadáte do týrání atd. A co těch tisíce lidí co se nezajímají a prostě nechají svá zvířata uhynout v nehorázných podmínkách...proč se svou zlobou neobrátit na ně? Vždycky jsem se chovala tak abych se za sebe nemusela stydět a tak aby ti co jsou na mě odkázáni byli spokojeni.
Víte, že si přečtete jednu knížku ještě neznamená, že se nedopouštíte chyb.
ono totiž, no, základ odchovu kuřat je sucho a teplo. když dáte foto s kuřetem na takovým nechutným hnoji, tak se nedivte mojí reakci. protože prostě na nechutným vlhkým hnoji kuřata chcípají. logicky lze odvodit, že seno není vhodná podestýlka, protože prostě nesaje a nechutný vlhký hnůj se z něj stane velmi rychle.
další věc, kterou byste měla být schopná sama zjistit: N2 není krmivo pro kuřata. Víte, řeknu vám tajemství. Názvy krmných směsí nejsou náhodné. N2 = krmivo pro NOSNICE v druhé fázi snášky. Pro kuřata se vyrábí směs pojmenovaná K1. K jako kuře, víte?
napsal(a):
Víte, že si přečtete jednu knížku ještě neznamená, že se nedopouštíte chyb.
ono totiž, no, základ odchovu kuřat je sucho a teplo. když dáte foto s kuřetem na takovým nechutným hnoji, tak se nedivte mojí reakci. protože prostě na nechutným vlhkým hnoji kuřata chcípají. logicky lze odvodit, že seno není vhodná podestýlka, protože prostě nesaje a nechutný vlhký hnůj se z něj stane velmi rychle.
další věc, kterou byste měla být schopná sama zjistit: N2 není krmivo pro kuřata. Víte, řeknu vám tajemství. Názvy krmných směsí nejsou náhodné. N2 = krmivo pro NOSNICE v druhé fázi snášky. Pro kuřata se vyrábí směs pojmenovaná K1. K jako kuře, víte?
Máte pravdu sekla jsem se, N2 mám pro ty venku. Hlavně, že jste mi poradila! Věřím, že máte min. zemědělku, když na začátečníka, který to přizná a snaží se s tím něco dělat jdete takto zhurta!
PS: Chtělo by to se podívat jak vypadá mokrý hnůj. To co tam měla má kuřata byl trus a seno, které nebylo mokré! pokud potřebujete důkaz dojdu to vyfotit pře dvěma hodinami jsem to vyvezla na váš tzv. hnůj.
Měníte předpokládám podestýlku častěji než jednou za 5-7 dní. tak by bylo fajn kdyby od vás přišla aspoň tato rada. Jak často to tedy měnit.
Prosím nepište že podle toho zda je to mokré či ne, opravdu to měli suché.
Jako přilepšení jsem spíš myslel trochu, zeleného, nastrouhat mrkev, natvrdo vajíčko….. Ve směsi (pro kuřata!)by mělo být vše co kuřata potřebují, v tom případě jde spíš jen o něco na chuť. Písek dejte i kuřatům. Mě se osvědčilo dávat písek i dospělým slepicím (v zimě, když hodně mrzlo a nechodily ven) do nějaké nádoby, aby ho nerozhrabaly do podestýlky a zůstal čistější. Zrovna tak skořápky, každá si vzala, kolik potřebovala (tělo si řekne), než přimíchávat do krmení.
Výšku hrazení odhadněte, aby jste se tam dobře dostala a zároveň, aby to bránilo proudění vzduchu při zemi, spíš bych ji udělal z prken, aby to neprotahovalo. Místo lampy je možné použít žárovku, šňůra se provlékne květináčem a máte stínítko odrážející teplo k zemi. Případně dát žárovku pod něco, aby teplo neutíkalo vzhůru, třeba přes roh ohrádky dát dvě prkna, mezi nimi pověšená žárovka a máte hned místo kde se mohou ohřát a nocovat, improvizaci se meze nekladou. Teplota tak nebude všude stejná a kuřata nezchoulostivějí. Důležité je i zkontrolovat, jak se chovají v noci, zda jim není zima.
Zda kuře oddělit netuším, může být jen horší z důvodu prochladnutí na vlhké podestýlce. Slepice když lehce vyfénujete, tak se snad nic nestane, zaleží do jakého tepla je budete po koupeli dávat. Když je po vykoupání necháte jen oschnout někde v krabic v šeru u kamen, možná lepší, nevím, v koupání slepic jsem panic.
Podestýlku měňte podle toho, jak vypadá, to je doopravdy různé dle koncentrace a věku zvířat. Čím vyšší vrstvu dáte, tím déle podestýlka vydrží, Prostě když to začne být vlhké nebo bude smrdět, tak vyměňte. A že to smrdět bude.
Ladd
dekuji, ano písek u nich také mám. takže nastrouhat čerstvou zeleninu, že?Vajíčko se strouhankou, kvůli lepení k zobáku? Moc děkuji, velmi cenné rady. žárovku tam jdu dát hned najdu jen objímku, děkuji. Podestýlka smrděla dnes ráno včera ještě ne, takže to bylo akorát jen ne seno. bohužel jsem hobliny ani červi nesehnala. takže budu muset počkat do pátku do města. dnes to s dětmi nezvládneme. nejmenší ještě spí.
Podestýlky jsem dala málo cca centimetr. Kachnám dávám mnoha násobně více. Mám přidat i kuřatům tedy nyní aspoň tu slámu?
Takže kolem klece dát prkna kvůli průvanu. je možné i karton toho mám dostatek a šel by tvarovat i na dvířka do klece.
Děkuji.
Ladd:
mám ze dvou stran zeď. ze shora a z větší části jsem dala teď s dědou zábranu aby neutíkalo teplo a jedna strana je ze dvou třetin otevřená. Dokonce si děda vzpomněl kde má žárovku pro kuřata, tak už jí tam mají.
To žrádlo pro kuřata nechtěli jíst. až když jsem jim podle rad dala do toho vývar. Supr dlabou a kdyby uměla chrochtat tak i chrochtají. asi jsem je doteď krmila jen těmi tvrdými vajíčky to bylo jediné plus nasekané kopřivy co jsem si z dětství pamatovala.
Jdu strouhat mrkev, zkusím i jablko. Mleté uvařím zítra.
Ještě tedy doporučujete dát teploměr? kam bych ho měla umístit do studené, teplé či někam do prostřední části?
To je pohled ze shora na venkovní výběh. po vložení mi to fotku otočí... nevím proč, promiňte.
Ještě dvě fotky jedna výběh venkovních slepic jedna před výběhem. Když je to zastřešený a vysypala jsem to pískem je to ok?
budky jsou ve výběhu navíc ptáci už tam nejsou.
Občas je vypusťte na trávu a budou se mít jak v ráji.
Teplotu změřte pod žárovkou i mimo. Kuřata by měla být volně rozptýlena po kleci, spát by měla pod žárovkou, ale volně rozložená. Pokud se mačkají na hromadu, je jim zima, když se cpou do koutů, je jim vedro. Na strany, kde jsou zdi bych dal kartón.
Kopřivy dále podávejte. Pokud krmíte plnohodnotnou směsí, vše ostatní stačí jen na chuť, Vám a kuřatům pro radost.
teae
napsal(a):
Ještě dvě fotky jedna výběh venkovních slepic jedna před výběhem. Když je to zastřešený a vysypala jsem to pískem je to ok?
budky jsou ve výběhu navíc ptáci už tam nejsou.
Myslím, že toto je pro 3 dospělé hedvábky naprosto OK, pokud budou moci i ven na trávu, bude to skvělé, jak již bylo poznamenáno. A ještě dotaz. To okno ve zdi vede kam? Mohla byste v budoucnu mít noclehárnu a snášedlo uvnitř. Okno není vysoko, po žebříčku by tam vylezly, v době veliké nepohody se dají uzavřít uvnitř a budou tam mít i světlo. Jinak dospělým hedvábkám není nutno topit, jsou to skutečně otužilé slepice. jen jim (jako každý jiným) vadí vlhko a průvan.
Písek je ideální, rychle osychá, slepice nebudou urousané a neponičí si tolik peří na nohách. Můžete jim tam zasadit nějaký stálezelený keřík, aby měly v létě trochu stínu, do závětří nasypat dřevěný popel nebo suchou hlínu (ikdyž moje zkušenost - popeliště si udělají tam, kde chtějí ony, nikoliv kde chce chovatel ). Do budky hřady nízko (některé hřadují, jiné ne), jako snášedlo postačí menší papírová krabice (dá se po čase spálit a dát nová, je to beznákladové), do ní podkladek, aby si navykly snášet. Jakmile se to naučí, odebrat ho, zbytečně je nebude motivovat ke kvokání, kterým jsou proslulé.
Ke kuřatům už máte asi vše, co jste potřebovala takže držím palce, aby to šlo dobře. Jakmile budou kuřata cca 4 měsíční, zkusil bych je přidat k dospělým kusům, aby nebyla celou zimu u kotle.