Přepeřování...urychlit?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.11.2016 06:58
petája

XXX.XXX.103.203

Chovám více plemen slepic - wyandotky, araukany a faverolky - jsou letosni, jeste mladoucke, ty jsou v pohode, do toho mam bressu a 4 maransky, tem budou pristi rok 3 roky. Chci si je nechat jeste ten pristi rok, maji pekna velka vejce.
Problem je, ze ty maransky jiz hodne dlouho preperuji, hola mista sice na sobe nemaji, ale jsou takove proste nemastne / neslane a maji blede hrebinky.
Krmim smesi pro nosnice + psenice, pridavam kukuricny srot, obcas plastin a obden strouham mrkev ( repu nezerou), kdyz zbyde, dostavaji ryzi, testoviny, jogurt, tvaroh ( ale ten teda min), slupky z brambor, varene kosti na obrani. Jine zbytky moc nedavam, kvuli koreni.
K dispozici maji zeleny vybeh a samozrejme vodu..
Koupila jsem velkou psi konzervu a mam psi granule, mam jim to po trochach pridat?
Uz fakt nevim, vejce uz nesnasi pomalu mesic, ani se jim nedivim, v tom pocasi. Kurniky jsem znovu vycistila, nastlala vice slamy...Bressa mi preperila behem chvilky a bez problemu...
Žerou, pijou, chovani normalni slepici - asi budu muset krmit vyvazeneji, nevim.
Mam nejak, urychlit" to preperovani a cim krmit, aby alespon trochu nesly? Prisvecovat po vecerech nechci.
Dekuji za rady vsem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.11.2016 08:10
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tříleté nosnice, co po nich nechcete... vůbec bych se nedivila, kdyby začaly snášet až na jaře.

26.11.2016 10:13
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím. taky si myslím, že ponesou až na jaře.zjara od nich nasadte do líhně a pak šup s nimi do mrazáku.takové krmivo jak popisujete patří mladým nosnicím, staré slepice jen zatloustnou, ono nestačí jen dobře krmit, i délka dne hraje důležitou roli, jde to ruku v ruce, tedy oboje dohromady.pokud jim přisvěcovat nechcete, nečekejte zázraky.jakákoliv reprodukce, zvláště u ptáků začíná zjara, v době hojnosti, mezi to patří právě krmivo, délka dne, sluneční svit, a také dostatek tepla.ve velkochovech je toto vše nahrazováno uměle.což vy jim dát nechcete, jak jste uvedla.tož asi tak.

26.11.2016 16:59
petája

XXX.XXX.103.203

Dekuji za odpovedi...mlade slepicky na pristi rok uz mam, prave ty faverolky, araukany...Jeste se neroznesly. Tem maranskam budou 3 roky az pristi rok na podzim, tak jsem si prave rikala, ze je dam do polevky az na ten podzim, protoze vejce mely fakt pekne, velke...
Ale kdyz bych je, teoreticky" zabila uz ted, tak mi pujdou oskubat, kdyz preperuji?
A jeste se chci zeptat, zda krmim ted na zimu dobre, anebo mam neco zmenit...a na jare uberu ten kukuricny srot, ze?
Diky.

26.11.2016 18:24
palenka

XXX.XXX.55.7

Tak já mám štyři 3leté, ty už jsou přeperené ale nenesou a 7 letošních a od nich mám 3 vejce denně. Svítím od 2,3 v sedum otvírám kurník. Teď sem zkusil směsku fermentovat a zdá se, že se to zlepšilo. Večer už nesvítím. Sem tam jim hodím slunečnici, tvaroh a kysané mléko.

26.11.2016 18:54
mysak

XXX.XXX.54.2

petája napsal(a):
Chovám více plemen slepic - wyandotky, araukany a faverolky - jsou letosni, jeste mladoucke, ty jsou v pohode, do toho mam bressu a 4 maransky, tem budou pristi rok 3 roky. Chci si je nechat jeste ten pristi rok, maji pekna velka vejce.
Problem je, ze ty maransky jiz hodne dlouho preperuji, hola mista sice na sobe nemaji, ale jsou takove proste nemastne / neslane a maji blede hrebinky.
Krmim smesi pro nosnice + psenice, pridavam kukuricny srot, obcas plastin a obden strouham mrkev ( repu nezerou), kdyz zbyde, dostavaji ryzi, testoviny, jogurt, tvaroh ( ale ten teda min), slupky z brambor, varene kosti na obrani. Jine zbytky moc nedavam, kvuli koreni.
K dispozici maji zeleny vybeh a samozrejme vodu..
Koupila jsem velkou psi konzervu a mam psi granule, mam jim to po trochach pridat?
Uz fakt nevim, vejce uz nesnasi pomalu mesic, ani se jim nedivim, v tom pocasi. Kurniky jsem znovu vycistila, nastlala vice slamy...Bressa mi preperila behem chvilky a bez problemu...
Žerou, pijou, chovani normalni slepici - asi budu muset krmit vyvazeneji, nevim.
Mam nejak, urychlit" to preperovani a cim krmit, aby alespon trochu nesly? Prisvecovat po vecerech nechci.
Dekuji za rady vsem.

Dobrý večer, pokud chováme slepice na snášku necháváme je maximálně dvě snáškové sezony. Nechávat slepice do dalších let, už nezaplatí vydané krmivo. Proto slepice vyřazujeme na konci snáškového (prvého či druhého) období, pokud možno hned jak přestanou a tak jaksi omší a pouští první peří. Tehdy jdou oškubat ještě do čista s minimem pysků. Nechávat je dál znamená ekonomickou ztrátu. chcete-li je zabít musíte počkat až dopeří, totiž ne že byste museli, ale škubat slepici v poloobrostlém stavu, jistě víte co je to za práci. Pak už musíte nechat slepice doopeřit, ale tím vám jen celou dobu (měsíc dva) žraly a nic nedaly. Abychom dosáhli co nejdelšího období kdy slepice snáší, je třeba je líhnout raně a to tak, aby zašly nést ještě před zimou, potom zvláště tato střední plemena vydrží nést až do příštího začátku podzimu. Kdo to líhne pozdě, mladé kuřice mu začnou nést až na jaře a tím mají na snášku jen půl roku. Protože na podzim jdou do pelichání stejně jako ty rané. O tom jak rychle přepeřit slepice tu bylo napsáno již dost a ještě více je toho v dobrých knihách. Protože jsou dvě záležitosti jedna je vyvolat pelichání pokud možno na jednou u celého starého hejna a druhá věc je aby nové a kvalitní peří narostlo co nejrychleji. Dalším důvodem proč staré slepice vyřazovat je zoohygienické hledisko.
Nechávat slepice do víc jak dva roky má smysl jen u plemen čistokrevných, kde něco sledujeme, kde se snažíme, od vynikajícího jedince získat co nejvíce potomstva, proto jej necháme déle, s ohledem na jeho zdravotní stav samozřejmě. Tady někdo trefně radil, nechat do jara, sebrat násadová vejce a vylíhnout a tyto slepice vyřadit. V případě, že máte čistokrevný chov tedy i s příslušnými kohouty, je to na místě. U hybridů je to zbytečnost.

Juraj Kafka.

26.11.2016 23:32
petája

XXX.XXX.103.203

Děkuji Vám za vyčerpávající odpověď.

Přidejte reakci

Přidat smajlík