Domácí vejce - světlé žloutky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jozef84

2.12.2016 21:21
Jozef84

XXX.XXX.112.238

Zdravim, chtěl bych se zeptat co zapříčiňuje že domácí vejce mají strašně světlý žloutek - fakt mají jen takový lehce žlutý nádech, jinak by byli skoro bílý. Dostávám občas od známého domácí vajíčka a když je porovnám s těmi co běžně kupuji v nedaleké drůbežárně (klecový chov - ale aspoň jsou fakt český) tak je to nebe a dudy, ty z drůbežárny jsou sytě žlutý až skoro oranžový. Říká se že domácí vejce jsou sytě zbarvený a ty kupovaný světlý, ale u nás je to presně naopak. Asi těm známýho slepicím něco chybí. Co vim tak žerou jen pšenici a občas nějaký lupení, občas oberou s kachnama nějakou tu rybu. Obsahují taková světlá vejce méně něčeho důležitého - bílkovin a tak? Díky za odpověďi zkrátka mě to furt vrtá hlavou, zvlášť když od něj furt poslouchám že domácí jsou domácí a že ty kupovaný by nevzal do h...

2.12.2016 22:04
parga

XXX.XXX.74.131

Ty slepice v drůbežárně dostávají karotino tj žluté barvivo, proto jsou oranžové a já osobně by ty vejce z drůbežárny nevzal do huby.Kdež to domácí proč jsou světlé, není už tráva a nebo chovatel to nepouští na travnatý výběh, aby se zabarvily žloutky.Obecně bývá žloutek v zimním období bledý než na jaře kdy vše pučí a tak se slepice napasou a tím se žloutek zabarví do žlutava až někdy je sytě žlutý.

prskavec

2.12.2016 22:10
prskavec

XXX.XXX.52.72

Pane, podtrhuji Váš názor, je to tak že ty domácí jsou ted bledé, protože krmíme čisté krmení, já jim ješte házím na zobání červenou řepu a mají to trochu lepší.

Jozef84

2.12.2016 22:34
Jozef84

XXX.XXX.112.238

Díky, jo tak že by to bylo tou trávou. Ty slépky mají jen takový bahnitý výběh, žádnou pastvu, takže asi to bude tak. Oni i v létě od nich ty vajíčka jsou takový bledý i když je to trochu lepší, ňáký ty kopřivy občas prý dostanou.

prskavec

2.12.2016 22:37
prskavec

XXX.XXX.52.72

Na barvu žloutku má asi nejvetší vliv zelené krmení, já přes zimu dávám i klíčenou pšenici a barva je slušná.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.12.2016 10:21

Barvu ovlivňuje karoten, takže stačí přidat mrkev, kukuřici apod., nebo žmolky ze sena a bude to lepší, byť ne takové, jako když je pastva.

3.12.2016 21:37
olja

XXX.XXX.210.206

Nejsem odborník, ale jen ze zkušenosti našich předků vím, že slepičky potřebují pobíhat po zahradě a hledat si samy co jim chutná.Když takový výběh nemají, musí se jim chovatel přizpůsobit co nejvíce.

4.12.2016 18:59
kastef

XXX.XXX.138.131

Výborné je pěstovat pro slípky dýně, po těch jsou nádherné žloutky.

4.12.2016 20:02
2mazutak

XXX.XXX.90.153

kastef napsal(a):
Výborné je pěstovat pro slípky dýně, po těch jsou nádherné žloutky.

No, to není špatný nápad.vyzkouším. zatím jim nakličuji, a pak ve starém akváriu vytápěném přes termostat nechám vyrůst do zelena, asi tak 3 cm, a pak jim to předkládám, a taky jsou žloutky sytě žluté.

5.12.2016 06:03
rapotacka11

XXX.XXX.32.39

Jozef84 napsal(a):
Díky, jo tak že by to bylo tou trávou. Ty slépky mají jen takový bahnitý výběh, žádnou pastvu, takže asi to bude tak. Oni i v létě od nich ty vajíčka jsou takový bledý i když je to trochu lepší, ňáký ty kopřivy občas prý dostanou.

Ty slépky mají jen takový bahnitý výběh, žádnou pastvu, takže asi to bude tak.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Ze zabordelovanýho bahňáku, bych je taky nejedla...

5.12.2016 07:47
honzapm

XXX.XXX.182.25

rapotacka11 napsal(a):
Ty slépky mají jen takový bahnitý výběh, žádnou pastvu, takže asi to bude tak.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Ze zabordelovanýho bahňáku, bych je taky nejedla...

Ona to byla spíš provokace.

Je jasné, že vejce soudružek ťapajících bahnem,
se s pravými domácími (zelené louky) nedají srovnat.
A pokud bychom byli opravdu důslední, tak bychom
je ani domácími nenazývali.

Jestli slepice zakladatelův dodavatel nedotuje alespoň mrkví,
kukuřicí, senem či sušenými kopřivami, nebo aspoň směsí,
tak je jasné, že barva bude odpovídat krmení.

V klecích jim tu směs dávají a kromě přirozených barviv (kukuřice),
směs obsahuje i posledních pár let přidávané karotenoidy,
které žloutek vesele obarví.
Takže kdo tvrdí, že "domácí" jsou žlutější, než kupovaná,
tak asi nezná nejnovější politiku klecových chovů posledních let.

Slepice v klecích prostě papkají barviva.

Dobrou chuť.

11.8.2019 08:58
6pavluska

XXX.XXX.83.27

Moje slepičky mají velký travnatý výběh a dvě z deseti také mají světlý žloutek,tak trávou to asi nebude, Měly vždy žloutek krásně žlutý ,tak nevím.

11.8.2019 12:04

Jozef84 napsal(a):

Tak mu vynadejte a povězte mu, ať výběh vydláždí, vysypává pískem nebo štěrkem, zastele slámou. Věřím, že samotnému by se mu v blátě špatně žilo.
Slepicím bláto škodí, pokud na něm šlapou po celém výběhu, mohou se i nachladit. Já nevím, že někoho napadne si pořídit slepice a ani jim ten malý výběh nějak nezajistit proti zablácení. Ani kachny bych do bláta nedával (i když těm to nevadí tak jako slepicím).
Když jde o žloutky, tak to jim musí pán dávat kukuřici a trávu. Pak se barva zpraví.

11.8.2019 19:29
laying hen

XXX.XXX.158.210

Existuju prirodne a synteticke karotenoidy. Synteticky je kantaxantin,ktory obsahuje krmivo napr.Energys,su aj prirodne farbiva,lutein,zeaxantin,z nich sa robia aj tabletky pre ludi,co zle vidia. Ich zdrojom su okvetne listky aksamietnice,nechtika. Overene,funguje.

5.11.2019 15:33
Terrax

XXX.XXX.141.170

Jozef84 napsal(a):
Zdravim, chtěl bych se zeptat co zapříčiňuje že domácí vejce mají strašně světlý žloutek - fakt mají jen takový lehce žlutý nádech, jinak by byli skoro bílý. Dostávám občas od známého domácí vajíčka a když je porovnám s těmi co běžně kupuji v nedaleké drůbežárně (klecový chov - ale aspoň jsou fakt český) tak je to nebe a dudy, ty z drůbežárny jsou sytě žlutý až skoro oranžový. Říká se že domácí vejce jsou sytě zbarvený a ty kupovaný světlý, ale u nás je to presně naopak. Asi těm známýho slepicím něco chybí. Co vim tak žerou jen pšenici a občas nějaký lupení, občas oberou s kachnama nějakou tu rybu. Obsahují taková světlá vejce méně něčeho důležitého - bílkovin a tak? Díky za odpověďi zkrátka mě to furt vrtá hlavou, zvlášť když od něj furt poslouchám že domácí jsou domácí a že ty kupovaný by nevzal do h...

Málo karotenu a xantofylu.kukurice/klíčena vojtěška něho mrkev.spravi se to.

supermuf

14.8.2020 00:13
supermuf

XXX.XXX.32.65

Babička do krmení sekala kopřivy. Dnešní BIO farmáři to strašně odbývají...

14.8.2020 08:35
miladas

XXX.XXX.185.25

Těm slepicím chybí VŠECHNO. Taková vajíčka bych nekoupila ani náhodou. Domácí jsou snad proto, je měl chvíli doma, jinak ne.

Martina40

14.8.2020 20:19
Martina40

XXX.XXX.243.254

miladas napsal(a):
Těm slepicím chybí VŠECHNO. Taková vajíčka bych nekoupila ani náhodou. Domácí jsou snad proto, je měl chvíli doma, jinak ne.

Svatá pravda, není co dodat. Amen.

Muzena

23.8.2021 20:49
Muzena

XXX.XXX.35.146

Tak nevím co dělám špatně..poraďte někdo.slepice mám celý den na zelené louce vařím jim zeleninu,těstoviny,ovesné vločky,strouham mrkev,kupují šrot a granule pro nosnice,házím pšenici a vejce mám hnusně bledá.. už si nevím rady.Plemeno mám Hnědý diamant z Červeného Hrádku.dekuji Jarka

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík