Hezký večer přeji a prosím o radu. Slepice normálně na noc chodily do kurníku hřadovat. Před pár měsíci jsem měl v kurníku čmelíky a slípky tam přestaly na noc chodit jen snášejí uvnitř vejce. Čmelíky jsem vyhnal a kurník mají jako pokojíček, ale nechtějí se tam na noc vracet i když je tam odnesu i opakovaně stejně jsou ráno venku na větvy i v mrazech. Venku jsou ve velké voliéře a v bezpečí, ale v zimě. Nemáte radu jak jim vrátit důvěru v kurník, který jim vytápím na 10 stupňů a ani to neocení :).
Jaký je důvod jim topit? SlepicÍm vadí vlhko a průvan, kurníky vytápět není potřeba. Pro snášku krom výživy je rozhodující dostatečně dlouhý den.m
Přitápět je možná potřeba pro nějaké zdrobněliny jižního původu, ne dospělý slepicím klasických plemen chovaných pro užitek. Jen pozor na omrznutí hřebenů u kohoutů. To se řeší namazáním sádlem. Co máte za plemeno?
Naše slepice mají zděný kurník ve stodole, takže teplo mají, v tom bych chybu neviděla, že p.Nitram v zimě přitápí, spíš naopak, hlavně udržovat teplotu nad nulou, jinak ani neponesou..ale možná světlo..nemáte kurník moc tmavý? my máme ve stodole elektriku a zavedenou do kurníku na časovač, manžel tam dal nějakou led žárovku a když se setmí, sama se na hodinku rozsvítí, takže i ta poslední zatoulaná slepička se lehce vrátí domů..v kurníku máme ještě hrnec s pšenicí, aby se ještě na noc mohly nažrat a dobře se jim spalo! zavírání kurníku je samozřejmost..
Nitram z hradu
napsal(a):
Hezký večer přeji a prosím o radu. Slepice normálně na noc chodily do kurníku hřadovat. Před pár měsíci jsem měl v kurníku čmelíky a slípky tam přestaly na noc chodit jen snášejí uvnitř vejce. Čmelíky jsem vyhnal a kurník mají jako pokojíček, ale nechtějí se tam na noc vracet i když je tam odnesu i opakovaně stejně jsou ráno venku na větvy i v mrazech. Venku jsou ve velké voliéře a v bezpečí, ale v zimě. Nemáte radu jak jim vrátit důvěru v kurník, který jim vytápím na 10 stupňů a ani to neocení :).
Tak to je přesně můj problém. Sice jim netopím, ale mají pěkný kurník, spoustu místa, svítím jim ráno a večer. A na noc zavírám. Po čmelících a návštěvě kmotry lišky, kdy jsem přišla o 18 kusů, byly všechny zbývající zavřené v kurníku a to 14 dní. Řešila jsem tu škodnou.
Jak jsem je pustila tak část - 9 ročních- chodí pěkně na noc do kurníku. Ale 5 mladých -3 maransky,1 fleška a 1 bresse - spávají na stromě. Prostě je nedostanu dolů. Je to vysoko tak jsem je pokoušela navečer sundat sítem na ryby. A to byl problém. Odletěly mi v panice do sousední zahrady a nevěděly jak zpět. Poslední pokus by byl zastřihnout křídla, ale to se mi moc nechce, kdo ví kde by pak spávaly, když do toho kurníku ani za nic nechtějí.
Ano vím dvířka máme na časový spínač, to je jasná věc, ale mám je vypnuté, kdyby si to rozmysleli a v noci chtěli na hřad. Když je tam dám růčo a dvířka zavřu, tak je vše o.k. Problém je, že tam přestali chodit sami. Asi rok jim to nedělalo problém...asi špatná zkušenost se čmelíky bez možnosti útěku.
Děkuji za názor ! Nechám to být a je to
Nitram z hradu
napsal(a):
Ano vím dvířka máme na časový spínač, to je jasná věc, ale mám je vypnuté, kdyby si to rozmysleli a v noci chtěli na hřad. Když je tam dám růčo a dvířka zavřu, tak je vše o.k. Problém je, že tam přestali chodit sami. Asi rok jim to nedělalo problém...asi špatná zkušenost se čmelíky bez možnosti útěku.
Děkuji za názor ! Nechám to být a je to
Dlho som premyslal ci na pisat ale nedàmi to uz len zo zvedavosti vetsia cast chovatelov mà problèm zbavit sa cmelikov, vyste to vyriesil zdàsa hned cim ako nevadia nàhodou sliepkam viac zbytky pouzitej chèmie ako mràz, tym som vàs nijako nechcel urazit len cim ste sa zbavil tych cmelikov ?
jako001
napsal(a):
Dlho som premyslal ci na pisat ale nedàmi to uz len zo zvedavosti vetsia cast chovatelov mà problèm zbavit sa cmelikov, vyste to vyriesil zdàsa hned cim ako nevadia nàhodou sliepkam viac zbytky pouzitej chèmie ako mràz, tym som vàs nijako nechcel urazit len cim ste sa zbavil tych cmelikov ?
Plamenem, savo, sprej na hmyz, vâpno. Před pěti měsíci. V kurníku vpohodě snášejí a dávají si načas.