Dobrý den,
prosím o radu. Chováme snáškové brojlery - klasika z pojízdňáku. Cca 5 let. Letos se nám stalo poprvé, že občas vejce smrdí. Krmeny jsou pšenící, na přilepšnou kukuřice zbytky z kuchyně a zelené v sezóně hodně. Některé vejce smrdí, nevíme proč. Už když se rozklepne je to poznat a když se smaží tak je cítit z pánve, i vařené u loupání je cícit. Určitě to není záprtek a i u čersvě sebraných vajec se nám to děje.
Máme podezření, že taková vejce snáší jen jedna z nich, bohužel díky tomu, že jsou si vejce hodně podobná, tak nepoznáme, která je snáší.
Nemáme slepic moc, tak jsme již uvažovali, zda celé hejno nevyměnit. Když potřebuji 5 vařených vajec, tak raději uvařím 8, abych měla jistotu, že budu mít na výběr a ty smradlavá jdou psovi. Je to otrava, dříve jsem klepala vejce přímo na pánev, do sekané, nádivky a pod bez obav, dnes každé vejce musí projít klepnutím do skleničky a očucháním. Děkuji za rady.
mesič
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu. Chováme snáškové brojlery - klasika z pojízdňáku. Cca 5 let. Letos se nám stalo poprvé, že občas vejce smrdí. Krmeny jsou pšenící, na přilepšnou kukuřice zbytky z kuchyně a zelené v sezóně hodně. Některé vejce smrdí, nevíme proč. Už když se rozklepne je to poznat a když se smaží tak je cítit z pánve, i vařené u loupání je cícit. Určitě to není záprtek a i u čersvě sebraných vajec se nám to děje.
Máme podezření, že taková vejce snáší jen jedna z nich, bohužel díky tomu, že jsou si vejce hodně podobná, tak nepoznáme, která je snáší.
Nemáme slepic moc, tak jsme již uvažovali, zda celé hejno nevyměnit. Když potřebuji 5 vařených vajec, tak raději uvařím 8, abych měla jistotu, že budu mít na výběr a ty smradlavá jdou psovi. Je to otrava, dříve jsem klepala vejce přímo na pánev, do sekané, nádivky a pod bez obav, dnes každé vejce musí projít klepnutím do skleničky a očucháním. Děkuji za rady.
Může mít nějaký zánět na vaječníku nebo vejcovodu, pokud jich nemáte moc oddělte a až snese vejce vraťte. Podobné případy jsem řešila uzavřením na den dva do staré králikárny a našla tak tu co snášela blány.
kačíkačka
napsal(a):
Může mít nějaký zánět na vaječníku nebo vejcovodu, pokud jich nemáte moc oddělte a až snese vejce vraťte. Podobné případy jsem řešila uzavřením na den dva do staré králikárny a našla tak tu co snášela blány.
To jsme zkoušeli ji oddělit, ale problémových vajec je málo, řekla bych, že každé 10. Takto jsme měli slepici v létě zavřenou bokem cca 3 dny, po návratu do hejna ji ostatní hodně napadaly
Hokuspokus
XXX.XXX.127.145
Pokud chcete říct, že z vajec co snáší jedna slepice smrdí jen každé desáté, a jiné deformace nebo něco co by ukazovalo na zánět vaječníku není, tak to vám přeji hodně zdaru při hledání soudružky.
Jinak nemusíte oddělovat jednu slepici. Alespoň v létě. Stačí testovat vždy dvě tři hejna, tím eliminujete počet slepic které se navzájem neuvidí. Příklad, mám 12 slepic, tam kde je sneseno závadné vejce hejno označím závorkou. Pokud se stane že v průběhu testu zjistím závádné vejce v netestovaném hejnu má problém více než jedna slepice. Záleží jen na prostoru fantazii, času který tomu chcete věnovat.
6 + (6)
6 + 3 + (3)
9 + [1] + (2)
není-li to ta [jedna]
10 + 1 + (1)
Máte volnou králíkárnu se třemi kotci? Použijte rovnou chema 9 + 1 + 1 + (1)
4 + 4 + (4)
8 + 2 + (2)
10 + 1 + (1)
Fantazii se meze nekladou.
Nějak mne ale napadá, jestli ona jedna nezahýbá a nežere někde něco co nemá, i když si neumím představit co by to mělo být.
Pak bych také prvně prověřil tu nejodrbanější slepici, kohoutovu favoritku. Jestli jde o zánět vaječníků bude to pravděpodobně ona a také pravděpodobně ponese sporadicky, proto možná ten chaos při hledání viníka. Ta moje "favoritka" má tak mizernou kvalitu skořápek, že její vejce se rozbije vždy hned jak ho snese a ostatní to pochopitelně sežerou. Naštestí se to nenaučili dělat s ostatními vajíčky. Teď v zimě prakticky nesnáší a dávám jí ještě pár dnů aby mi srovnala omladinu.
Mesič to napsala tak, že jejím soudružkám může být cca 5 let.
Případně se to dá chápat, že má pětiletou zkušenost se slepicemi.
V případě výkladu dle varianty A se asi není co divit, že takto letitá
soudružka už má zdravotní problémy.
Krmením to podle mě není.
Byla o tom tak před 4 měsíci (odhadem) debata ve skupině na Facebooku.
Tam to někdo zdravotně rozebíral.
Chcete-li, surfujte si.
Děkuji všem za reakce. Ano zkušenost mám 5 let, ale slepic jsme zkusili více, začali jsme s pojízdňákem, pak leghorn a zlatá česká kropenka. S čistokrevnými jsme byli v zimě prakticky bez vajec, tak jsme od nich upustili. Slepic máme opravdu málo, jen 4, nám to stačí.
Spíš jsem uvažovala, zda to není např. neduh snáškových brojlerů, případně, že někdo napíše, že je to jasné to a to..., jen já to neznám.
Mám dost volných králíkáren, tak jak nebudou hlásit mrazy, zkusím dát každou zvlášť a uvidím.
Moc děkuji za rady.