BIOSák
XXX.XXX.223.38
V této fázi podle mne hrozí jen přischnutí blán. Při běžné skladovací teplotě, kolem 15°C, by k němu ještě nedošlo. Zda při 39°C těžko říci. Záleží také od vlhkosti v líhni (já líhnu v BIOS a tam žádný horký vzduch nefučí ani se nic neodpařuje). Teď mne tak napadá, že při tom proudu teplého vzduchu vírobce možná s otáčením vajec opravdu počítá, a tedy mohlo dojít k přehřívání určitých vajec (mnohem vyšší teplotě skořápky, v nějakém místě, než uvedených 39°C).
Podle mne vám stejně nezbývá nic jiného než líhnout dál a sledovat vývoj plodu. Když zjistíte, že nějaký zárodek se nevyvíjí, můžete vejce rozbít a podívat se jestli je blána přilepená ke skořápce.
Možná se ozve někdo přímo se zkušeností s přischnutou blánou a tím co to způsobí, nebo časem vy zhodnotíte jak jste dopadl (pokud to nedopadne dobře).
BIOSak
XXX.XXX.170.124
Neobracím já v BIOSce (staré), ale ty automaty snad točí či naklápějí neustále ne? Pokud atomat jen naklápí tak bych se vůbec nebál. Pokud vajíčka neustále otáčí, tak to je ten případ který jsem měl na mysli, když jsem mluvil o tom přehřívání a o tom, že s tím výrobce může počítat. Byla ale zmíněna dolitá voda a ta odpařením vlhkost zvyšovala.
Musím ale přiznat, že nové automatické líhně neznám. Prostě jsem měl a mám za to že otáčení má být v chodu neustále. Proč by se na to jinak tazatel ptal s tím, že došlo k chybě?
Jinak jsem si vzpoměl, že (snad letos na jaře) tu někdo přischlá kuřata zmiňoval (snad Petr z Bratislavy). Myslím, že to bylo probíráno v souvislosti s dopravou vajec.
Líhnu v automatické líhni Brinsea a první 3 a poslední 3 dny mám naklápění vypnuté. Teplota vzduchu je v prostoru od 37,6 - 38°C. Nikdy jsem neměla s líhnutím problémy, žádné přischnuté blány se nekonají. Ani u vajec došlých poštou.
Pro zadavatele: buďte v klidu, pokud byla vejce kvalitní, líhnutí proběhne jak má. Dana.