Kosovský spevák, Kosovský kokrháč

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2017 14:03
agathon

XXX.XXX.30.33

Toto plemeno to tu ešte nemá svoje vlákno, tak ho v skratke predstavím :

Kosovský spevák je staré krajové plemeno pôvodom z Kosova.

Je prekvapujúce, že toto unikátne, svojrázne, výnimočné a tak špecifické krajové plemeno sliepok bolo Európou mimo svojej domoviny objavené až v tomto storočí. Vo svojej domovine je cenené a chránené ako národné a kultúrne bohatstvo. Tamojší chovatelia ho chovajú hlavne kôli svojmu spevu a vysoko sa cení jeho melódia a dosahovaná dĺžka.

Jeho hlavnou charakteristikou je vytrvalý, jemný a melodický spev kohútov. Chová sa pre uchu lahodiaci spev, okrasu (atraktívne plemeno s chocholom), i úžitok (vajíčka, mäso). Hmotnosť kohúta je 2,5-3,3 kg, u sliepky dosahuje 1,8-2,2 kg. Sliepky sú dobré nosnice, začínajú znášať vo veku 8 mesiacov. Znáška je cca.160 vajec ročne s hmotnosťou 55-60 gramov. Farba vaječnej škrupinky je biela. Sliepky sú výborné kvočky a dobre sa starajú o kuriatka.

Cez svitatky som mu po večeroch vyrobil aj vlastné stránky, kde je viac informácíí:
http://kosovskyspevak.webnode.sk/
Budem ich postupne dopĺňať.

6.1.2017 15:07
palenka

XXX.XXX.55.7

Vytrvalý spěv to beru, ale melodický a jemný?

6.1.2017 18:30
agathon

XXX.XXX.30.33

Ano smajlík jemný ´: ak budeme od nich stáť 20-30metrov, nebudete ho registrovať. Nepočuť ani cez zatvorené okno.
a melodický? Niekto má rád ľudovky, niekto klasiku, jazz, folk, rock a niekto hard core. Mne sa melódia páči a nie je to hard core smajlík

Môžete si pustiť video: http://kosovskyspevak.webnode.sk/prazdna-stranka/ -to posledné.

6.1.2017 19:23
karelcerman

XXX.XXX.50.173

Kosovští kokrháči mají skutečně hlas velmi tichý, mám několik kohoutů a soused o nich ani neví na rozdíl třeba od holandských zakrslých, které mají přímo 'ječák'. Během let jsem choval kokrháče bergské, koeyoshi, totenko a tomaru, a kvalitně a správně kokrhající kosovští jsou dle mých osobních zkušeností vskutku nejtiššími z výše jmenovaných. Bohužel správně kokrhajících kohoutů tohoto plemene je jako šafránu, loni jsem v několika chovech viděl "kosováky" kokrhat zcela normálně jako běžné plemeno

Novak78

15.4.2021 09:20
Novak78

XXX.XXX.42.34

karelcerman napsal(a):
Kosovští kokrháči mají skutečně hlas velmi tichý, mám několik kohoutů a soused o nich ani neví na rozdíl třeba od holandských zakrslých, které mají přímo 'ječák'. Během let jsem choval kokrháče bergské, koeyoshi, totenko a tomaru, a kvalitně a správně kokrhající kosovští jsou dle mých osobních zkušeností vskutku nejtiššími z výše jmenovaných. Bohužel správně kokrhajících kohoutů tohoto plemene je jako šafránu, loni jsem v několika chovech viděl "kosováky" kokrhat zcela normálně jako běžné plemeno

Jak je to prosím s chovateli u nás, je tu tedy vůbec možné sehnat 100% čistokrevné kosovské kokrháče? Nebo bude lepší koupit vajíčka přímo z Kosova? díky

15.4.2021 10:00
agathon

XXX.XXX.30.33

Dobrý, ja mám čistokrvný chov už niekoľko rokov. Moji kohúti majú priemernú dĺžku spevu 40-50 sekúnd, niekedy aj dlhšie.

20.2.2022 17:25
peter z bratislavy

XXX.XXX.149.193

Dnes mi prišli z Rakúska násadové vajcia 2 plemien spevákov (Kokrháčov) Sandžackého a Kosovského. Už sú v liahni, tak som zvedavý, čo sa z nich vyliahne

Přidejte reakci

Přidat smajlík