janazm

XXX.XXX.120.116
Dobrý večer,
setkali jste s tím, že když rozbijete vejce, skořápka je zevnitř cítit jakoby po chlóru? Občas to přechází i do bílku. Všimla jsem si toho hlavně u hybridních slepic a zajímalo by mě, čím je to způsobeno.
Díky za odpovědi.
janazm

XXX.XXX.120.116
Právě že ne je u kupovaných. Popravdě, byl to jeden z důvodů, proč jsem zcela zrušila hybridky. Občas ta vejce nebyla vůbec dobrá, a to jsme žádné směsi ani jiná komerční krmiva nikdy nezkrmovali. Mě by hlavně zajímalo, co je to vlastně za látku, která způsobuje zmíněný zápach. Zpozorovala jsem, že nejvíce je soustředěna v blance, která vystýlá zevnitř skořápku.
janazm

XXX.XXX.120.116
Dokonce tady už to někdo řešil:
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1115197/proc-cerstve-vejce-natvrdo-zapacha-a-je-nazelenale
Za sebe jen dodám, že ten zápach je cítit i u syrových vajec - což tam také někdo zmiňuje. Nazelenalá jsme je nikdy nemívali - normální čerstvá vejce.
Dobrý den Jano,
Nemyslím si, ze zápach z vejce by byl způsoben tím, ze je od hybridky. Chováme hybridní slepice cca 30 let a nikdy se nám toto nestalo. Spis si myslím, ze je to způsobeno nějakou změnou ve slepici ( nějaké zkryté onemocnění, změny na vejcovodu, nebo vůbec v dutině břišní ATP). A nebo třeba krmivem. Neříkám ze krmite špatně, nebo ze davate závadné krmeni, ale třeba se slípka dostane k něčemu, co by neměla a zrovna ji to ohromě chutná. Ale po pravdě me vubec nenapada, co by to mohlo byt. Někdo tu psal, ze vejce divně zapachaji, když se zkrmuji ve velkém kuchyňské zbytky.
JitkaH.

XXX.XXX.80.194
Mě se také stalo, že mi vajíčka (přes skořápku) lehce páchla. Vypozorovala jsem, že to tak je, když dám slepičkám hodně zelovin (hodně natě z kedluben atd.). Takže dávám pozor, aby zelovin bylo tak akorát. Jitka.
janazm

XXX.XXX.120.116
1978milan
napsal(a):
Dobrý den Jano,
Nemyslím si, ze zápach z vejce by byl způsoben tím, ze je od hybridky. Chováme hybridní slepice cca 30 let a nikdy se nám toto nestalo. Spis si myslím, ze je to způsobeno nějakou změnou ve slepici ( nějaké zkryté onemocnění, změny na vejcovodu, nebo vůbec v dutině břišní ATP). A nebo třeba krmivem. Neříkám ze krmite špatně, nebo ze davate závadné krmeni, ale třeba se slípka dostane k něčemu, co by neměla a zrovna ji to ohromě chutná. Ale po pravdě me vubec nenapada, co by to mohlo byt. Někdo tu psal, ze vejce divně zapachaji, když se zkrmuji ve velkém kuchyňské zbytky.
A máte ještě i nějaké jiné slepice? My jsme vždy chovali slepice různých plemen (vlašky+leghorny, č. kropenky, australky, hedvábničky, paduánky) a také hybridky -černé žíhané dominanty. Taková všehochuť a krmeny byly stejně: obilovinami a určitým podílem zbytků z kuchyně, ne však zásadním + pastva. Podobná vejce se vyskytovala pouze u hybridek. U některých vajec byl ten zápach velice silný a nepříjemný, u jiných pouze takový velice lehký podtón. Ovšem ve srovnání s vejci "plemenných" slepic ta hybridčí vejce tak trochu páchla všechna. Momentálně máme i slepice dekalb white, která mají vejce rovněž bez zápachu.
Osobně mám jednu teorii (která je opravdu jen teorie :) ) - že ty hybridní slepice jsou určitým způsobem vyšlechtěny tak, aby vejce byla trvanlivější. Tj. možná, že se při šlechtění přihlíželo, aby se pod skořápkou zvýraznila určitá látka, která tam běžně je, ale je tam obsažena v menší míře.
-
Zbytky košťálovin slepice nekrmíme (nějak je nežerou). :).
janazm

XXX.XXX.120.116
Co se týče těch onemocnění - tak to se asi vyloučit nedá (nám vždy hybridky postupně odcházely na peritonitidu, ale to až tak ve věku 3+ let). Ale že by byly všechny od mládí nemocné?
Momentálně máme dominanty a dekalby a vejce nesmrdi ani od jedněch. Jsou tam i nějaké liluputky( Křiženky) a vejce od nich taky nesmrdi. A dekalby jsou taky přece hybridi, tak proč by tak šlechtily dominanty a dekalby ne? Kdyz říkáte, ze vejce od dekalbu taky nesmrdi.
A jak třeba poznáte vejce od australky a od hybridky? Mate je rozdělené?
janazm

XXX.XXX.120.116
1978milan
napsal(a):
Momentálně máme dominanty a dekalby a vejce nesmrdi ani od jedněch. Jsou tam i nějaké liluputky( Křiženky) a vejce od nich taky nesmrdi. A dekalby jsou taky přece hybridi, tak proč by tak šlechtily dominanty a dekalby ne? Kdyz říkáte, ze vejce od dekalbu taky nesmrdi.
A jak třeba poznáte vejce od australky a od hybridky? Mate je rozdělené?
V době, kdy jsme měli hybridky a australky společně, byly posledně jmenované dosti mladé a snášely malá vejce. Dominanty již byly starší a vejce měly hodně velká (navíc kvalita skořápky úplně jiná, horší).
A ano, ta příčina zápachu může být úplně jinde než ve šlechtění, to je jen nápad. Ovšem na nic jiného jsem nepřišla. Ovšem co se týče Dekalbů - ty postupy ve šlechtění mohou být různé a ne všechny slepice budou mít všechny "výhody". Mimochodem, podle mě je zmíněný zápach nejvíce poznat, když jíte syrová vejce (jako třeba já). Osobně ho poznám absolutně bezpečně, i ten velmi slabý.
Vylučovací metoda

XXX.XXX.193.77
Ona i minerální přísada ovlivňuje chuť vajec, takže proč by ne i zápach. Pokud přidáváte do míchanice, nebo prý jsou i přípravky s vápníkem do vody, začal bych tady.
Také léky ovlivňují vejce. Nedáváte granule (o jejichž složení nevíte v zásadě nic), nebo dokonce granule s medikamenty?
Dokud nebudete krmit čistou vodou, pšenicí, míchanicí ze známých přírodních komponent,... bez skořápek od těch smradlavých vajec, tak na to nepříjdete.
Až taková vejce nebudou smrdět a budou lahodně nasládle (na syrovo) chutnat. Tak zkuste přidávat jednotlivé složky toho so zkrmujete dnes. Nezapomeňte se podívat čím si slepice přilepšují samy.
Vylučovací metoda

XXX.XXX.154.255
Jinak je možné, že to co se dnes prodává jako finální hybrid prostě zrovna nevyšlo.
Už jsem nepovedené hybridy (na vejce) viděl prodávat i fungovat a proč by se teda nemohla kritická chyba vyskytnout i u vajec. Jenže tady si člověk představí třeba tenkou blánu či skořápku a průnik infekce. Vy naopak říkáte smrad je u čerstvého vejce a krmení bez směsí, tedy snad nějaký zánět u slepice a průnik do vejce...
Nemá cenu nad tím hloubat a nemít slepici na pozorování. Chtěl jsem prostě jen říct, že šlechtěním je zcela jistě možné slepici zničit natolik aby nesplňovala požadavky chovatele.
Možná byste vejce měla dat k posouzení někomu jinému. Zdejší chovatelé někdy na hybridkách (křížencích obecně, vůbec nepochopili o čem to chovatelství je v první řadě) vidí jen to špatné. Třeba vám smrdí právě z toho důvodu.
Jinak pokud hledáte proč u jedněch k tomu dochází u jiných ne, může to být právě metabolismem který může být u každého plemene jiný. Nebo náchylností na nedostatečnost nějakého orgánu teď v zimě,...
To je právě na slepicích (většině drůbeži) to krásné. Vyřadíte co se nehodí, to dobré necháte. Roční cyklus je dostatečně rychlý abyste viděla výsledeky a mohla provést korekci.
Vylučovaci metoda

XXX.XXX.154.255
Ještě bych možná v první řadě zkusil čerstvě snesené vejce umýt. Zda smrdí i umyté.
Myslím, že je klidně možné, že pokud je potečené něčím z kloaky co smrdí může se ten pach opravdu uchytit po prostupu na bláně. A vně vejce klidně zmizet.
Vy blánu z vnější a vnitřní strany nerozlišíte to si je nutno uvědomit. Prostě vejce rozbijete a čichnete ke skořápce s blánou.
Zrovna tak ale může ve vejci, třeba po medikamentech, dojít k nějakému vývoji, kdy puch zachytí blána nebo vy ho tam alespoň rozpoznáte a v celém vejci už ne. Lidský čich je slabý.
janazm

XXX.XXX.120.116
Díky za rozsáhlou odpověď. :)
Slepice máme doma dvoje - jedny "chovné", a druhé na vejce. Což neznamená, že by ty první nesnášely, ale všichni víme, že plemenné slepice se tolik "nepřetrhnou" jako třeba hybridky, a když pravidelně prodáváte vejce, musíte mít určitou jistotu snášky + zaručenou větší velikost vajec. Právě z tohoto důvodu jsme vždy drželi i hybridy (a teď tedy místo nich dekalby). To píšu proto, abych nebyla podezírána, že mi hybridčí vejce "smrdí" z důvodu odporu k samotným hybridům. :D No a právě i z důvodu, že se ta vejce dostávají ke kupujícím, mi jde i o to, aby byla pokud možno chutná. Dokud jsme prodávali hybridčí vejce, nikdo si nestěžoval, lidé se pravidelně vraceli. Ovšem jakmile jsme hybridky zrušili a začali prodávat vejce dekalbů, ze všech stran (nepřeháním!) na ně slyším samou chválu, prý tak dobrá vejce ještě nejedli, a jsou to ti stejní, co od nás brali vajíčka i dříve (říkám si: "no bodejť, když znají jen ta obchodní a potom vejce od hybridů"). A to je třeba poznamenat, že např. vejce českých kropenek či hedvábniček jsou na chuť ještě lepší (ale ta si až na výjimky necháváme doma). Tj. není to jen můj závěr, potvrdilo mi to i okolí.
To se týče léků a jiných přípravků: slepice odčervujeme vždy v době pelichání, kdy nesnášejí. Na vápník dostávají skořápky + zobou maltu. Všechny mají k dispozici tutéž potravu.
Zajímavá je myšlenka se skořápkou: zvenku jsem vejce neočichávala, ale onu vnitřní blanku jsem občas sloupla a očichala ji z obou stran a následně i skořápku zevnitř. Nejvíce vždy páchla blanka. Ale samozřejmě, skořápka je prostupná, takže z ní mohlo něco do blanky přejít a tam se to zadržet. Ale proč tomu tak bylo pouze u hybridů? Možná nějaký jiný metabolismus?
Ony ty "výnosné" slepice občas mají různé zvláštnosti, jak se zdá. Vzpomínám si, jak si jedna dekalbka zrovna v zimě trochu natrhla praporek na hřebeni. Vyteklo z něho tolik krve, že jí to zcela zalepilo hlavu /oči, nozdry, uši/ i krk, peří v těchto místech měla zcela rudé, slepené a prosáklé zmrzlou krví. Musela jsem ji, ač velmi nerada, vykoupat a potom složitě sušit + následně aklimatizovat na venkovní mínusové teploty. Podle mě jsou ty dekalby tak vyšlechtěny, aby jim méně namrzaly hřebeny (méně než třeba klasickým leghornám).
Vylučovací metoda

XXX.XXX.237.244
Ale dekalb white jsou přece taky finální hybridi vyšlechtění na snášku, i když možná někým jiným než vaše předchozí hybridky (i když spíše ne), s jiným jménem, pomocí jiných plemen. Už vám to tu psali.
Buďte ráda, že jste našla něco lepšího a držte se toho než najdete něco ještě lepšího.
Většina antihelmetik (odčervovadel) se nemá podávat v době přepeřování, protože to narušuje tvorbu peří. Přinejmenším holubáři to asi dodržují. Ale pokud mohu posloužit vlastní zkušeností, taková slepice s nekvalitním opeřením, kterou třeba odrbe kohout vydává energii do dorůstání peří a většinou kvůli tomu blbě snáší, v horším případě vůbec.
To s tou slepicí od krve se mi už také stalo. I kohouti se mi porvali a jeden měl celou hruď od krve z natržených "koulí" (laloku pod zobákem).
Nechal jsem to zaschnout, zvíře dal třeba bokem (v případě kohouta) aby ho ostatní neklovali, ale bylo to zbytečné a teklo to dlouho tak šli zpátky. Nemám je tak chtivé krve, zrovna jim nic neschází. Až to zaschlo, tak jsem jim to nasucho odrbal aby je přece jen ostatní nezačali ožírat. Během pár dnů se tak nějak dočistili zcela.
Myslím že vám to jde skvěle a budete zkušenější chovatel než já. Já bych se starými nevyhovujícími hybridkami už nezabýval a užíval si těch co máte dnes. Hodně štěstí a radosti se slepičkami.
janazm

XXX.XXX.120.116
Tak to o tom pelichání jsem neslyšela; nám tuto dobu poradil veterinář, když jsme u něho odčervovací látku kupovali. Ovšem veterináři se dnes často specializují na jiná zvířata než na drůbež...
Samozřejmě, v současnosti už ten "zápašný" problém není aktuální, takže bych to teoreticky nemusela řešit. Ráda bych tomu ale přišla na kloub, jen třeba pro zajímavost.
Jinak díky za přání: vám také přeju hodně úspěchů v nadcházející sezóně. :).
Vylučovací metoda

XXX.XXX.154.251
Jen ještě opíši... Například Helmigal (Fenbendazol), v tabletách, který má registraci pro sportovní holubi (to je tak maximum co k ptákům zjistíte, pokud bych ho někdy použil tak kvůli penězům koupím ten v prášku pro prasata a spol. - což je ta stejná účinná látka) má v přibalové informaci uvedeno:
Kontraindikace: Lék se nedoporučuje podávat holubům během hnízdění a přepeřování.
Nežádoucí účinky: Holubi jsou velmi citliví v době výměny peří a tvorby prvního peří. I léčebná dávka fenbendazolu může způsobit narušení vývoje krycích per po celém těle, především však letek a rýdovacích per ocasu, viz také bod kontraindikace.
Vylučovací metoda

XXX.XXX.154.251
Jednou jsem ho použil, hromadně jsem odčervil vše co má peří. A právě po tom Helmigalu vejce ještě po pěti dnech nebyla pořád jedlá. Chutnala nenormálně a hnusně, a byla i cítit, ale jak to už nepopíši a jako to co zrovna řešíte (dezinfekci) mi to nepřišlo. právě na helmigal jsem myslel když jsem zmiňoval ty medikamenty.
Za jak dlouho byla vejce zcela v pořádku nevím, ale myslím si že těch 14 to bylo minimálně. Já je jedl už dříve, ale vím že jsem to tam pořád vnímal.
Napíši vám tedy můj problém, který jsem zde již řešil mnohokrát a vždy jsem neuspěl!
- moje oblíbené plemeno jsou JAPONKY měl jsem hladké i kadeřavé ve všech rázech.
- a jejich vajíčka zapáchala /mně se zdálo jakoby droždím/ - jíst se nedala, používali jsme je do pečení, ale i to nešlo.
- japonky byly společně a za stejných podmínek chovány s hedvábničkama a s holanďankama /stejné krmení - prostě vše stejné/, ale od nich vajíčka výborná!
- konzultoval jsem to s př. Sedlákem, Šonkou a... nepřišli jsme na nic!
- snad 3 x jsem celý chov prodal a pak někde na výstavě neodolal /Německo, Rakousko, Polsko/
a nakoupil chovy nové - ale vše se opakovalo - vajíčka nešla používat !
Dnes je bohužel z tohoto důvodu nechovám!
Béda A.
- i já! Ale tohle mohu odpřisáhnout! Je v tom patnáctiletá zkušenost!
- moc mně to mrzí, ale japonky již chovat pouze pro parádu nebudu.
B.
Vylučovací metroda

XXX.XXX.174.32
Já když jsem si koupil po letech své první hybridky, tak byly tak 21 týdení. Zhruba za týdnů dopeřily, dospěly a začaly snášet. Věděl jsem, že je musím dobře krmit a tak jsem dobře krmil a přidával k tomu i minerálů ve formě NutriMixu.
Stalo se že ta první vejce byla jakoby přesolená a byl u nich i takový nějaký zápach (nevoněla jedle a v tom zápachu byla i ta slaná vůne). Snížil jsem dávku trochu dávku toho NutriMixu, což asi nebylo to hlavní, myslím že prostě se ty minerály začaly s těmi odcházejícími vajíčky v těle slepic míňat na správnou úroveň, a ta další vajíčka už byla fajn a nasládlá.
Do svých kuřat jsem minerálů cpal taky hodně, respektive ona žrala sama ale kolik to nevím. Ty když začaly snášet tak hned od začátku vajíčka lahodná a voňavá. Něco se mi ale motá, že zrovna ten NutriMix jsem nepoužíval, protože podle mne je v něm něco nevyvaženého (i když papírově se nijak zvlášť neliší od ostatních podobných přípravků) co minimálně těm mnou zakoupeným hybridkám nesvědčilo (měli jsme s ním právě problém s tvorbou skořápky).
Dnes je nechávám ať se zejména nažerou kamínků (někdy si dělám srandu, že kvočna je učí žrát hlínu a kamení - ale rostou po tom jako z vody). Nadrtím jim kosti a vrátím skořápky. Nemáme nic extra šlechtěného na produkci vajec, ale příjde mi že vše roste jak má a i po užitné stránce je na tom dobře, s dobrou životností.
janazm

XXX.XXX.120.116
Různá plemena slepic mají různou chuť vajec, avšak ve většině případů jsou ty rozdíly tak jemné, že je člověk pozná jen v případě, kdy jí vařená vejce bez soli (a jakéhokoli dalšího ochucovadla) či vejce syrová. Já vajíčka pokud možno nesolím, ale právě ta výše zmíněná se zápachem byla bez ní téměř nepoživatelná (nejen zápach, ale i mírně natrpklá chuť). Sůl to jakž takž zamaskovala. V minulém tématu, na které jsem našla odkaz, někdo psal, že se podobný problém zvýrazňuje na jaře a celkově v teplém období. To mohu potvrdit.