Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.1.2017 20:22
Jarosbac

XXX.XXX.168.41

Dobrý den, včera jsem zpozoroval, že moje chovná slepička sedí načepýřená na zemi, zaklání hlavu a otevírá zobák, jakoby lapala po dechu. Vloni mi na tu samou nemoc uhynuly orebice a slepička koroptve. Ví někdo o jakou nemoc se jedná jak ji léčit ? Předem děkuji za každou odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.1.2017 20:45

Klidně i ptačí chřipka.

https://www.youtube.com/watch?v=lOCa-lApyDM

Okamžitá pitva, a po potvrzení zlikvidovat celý chov.

Asi takhle.

23.1.2017 20:50
maximus.chov

XXX.XXX.145.33

Jarosbac napsal(a):
Dobrý den, včera jsem zpozoroval, že moje chovná slepička sedí načepýřená na zemi, zaklání hlavu a otevírá zobák, jakoby lapala po dechu. Vloni mi na tu samou nemoc uhynuly orebice a slepička koroptve. Ví někdo o jakou nemoc se jedná jak ji léčit ? Předem děkuji za každou odpověď.

Syngamoza - nastuduj.

23.1.2017 21:19
Jarosbac

XXX.XXX.168.41

Děkuji za radu. Vše odpovídá té syngamoze. Má s ní někdo zkušenost? Jaký přípravek se vám proti této nemoci osvětšil?

23.1.2017 21:29
maximus.chov

XXX.XXX.145.33

Jarosbac napsal(a):
Děkuji za radu. Vše odpovídá té syngamoze. Má s ní někdo zkušenost? Jaký přípravek se vám proti této nemoci osvětšil?

Fenbendazol.

23.1.2017 21:47
maximus.chov

XXX.XXX.145.33

maximus.chov napsal(a):
Fenbendazol.

IVOMEC.

23.1.2017 23:22

O syngamóze silně pochybuju. Projevy nejsou náhlé a hlavně načepýření peří není průvodní jev.No jak chcete, klidně dejte antihelmintika, ale nepodceňoval bych to.No uvidíte do dvou dnů, pokud chcípne, tak okamžitě na pitvu.

24.1.2017 00:36
laik560

XXX.XXX.72.180

Při syngamoze nebude zaklánět hlavu, ale natahovat krk a hlavu zvedat do max. výše, jelikož se dusí srostlicemi. Taky je to problém spíše od jara do podzimu, ne v lednu. Rádci s veter. pitvou by zasloužili nakopat tak akorát do ( ! ) - asi tu bylo málo buzerace chovatelů.
Slepice co nejdříve zlikvidujte - spálit v kotli nebo hluboko zakopat. Jak opadnou mrazy celé zařízení pořádně vyčistit a vydenzifikovat - Savo, chlorové vápno nebo aspoň nehašené - a nešetřit jím. A hlavně o tom hloupě nekecat před některými osly. Ať se vám zadaří.

24.1.2017 01:27

Já bych naopak nakopal do.. ty, kteří strčí hlavu do písku a dělají, že se nic neděje.To není o buzeraci, ale o zdravém rozumu.Pokud bych měl problém ve svém chovu, tak jej také zlikviduji.Ona se pak nemoc může opravdu rozšířit a zbudou oči pro pláč i všem okolo.Pokud je chov postižený chorobou, tak opravdu není rozumné se na to vykašlat. Ale co, každého věc.

24.1.2017 09:59
zbosace

XXX.XXX.4.115

Skúšate sa dopátrať príčiny ale naozaj ste uviedol veľmi málo na to aby sa tu dala napísať nejaká rada i keď pomoc hľadáte aj na pribuznom fóre. Syngamoza má svoje špecifiká a ak ste ich nepostrehol, odcervenim nič nepokazite. Strašiak v podobe vtáčej chrípky tu bude ešte dlho ale pokiaľ vtáky chranite doporučenym spôsobom a udrzujete ich kondíciu na vysokej úrovni je možnosť nákazy minimálna. Ja som mal vo svojom chove tiež vami spomínané druhy a náhle uhyny rsp.uhyny z rychlim priebehom sa mi tiež nevyhli. Preto asi aj tieto vtáky napriek svojej atraktivite a stálej žiadanosti málokto chová viac rokov či dokonca trvalo. Pokiaľ by nezabralo odčervenie budete musieť znova prehodnotiť spôsob chovu, ustajnenie, komplet plnohodnotnost výživy. Aj mne padla na jeseň sliepka čukara a hoc je to neobvyklé mala zadržané gumové vajce. Ostatne to som vám už na exotoch písal. Ďalšia takáto skúsenost, pred pár rokmi som si doprial neskorý darček a v januári som od renomovaného chovateľa kúpil krásny pár kalifornskych. Do týždňa bolo po sliepke. Zadržané dvojzltkove vajce... Je tu aj otázka potreby Ca, rôznych aminokyselin, nová aspoň pre mňa, informácia premorenia chovov parazitom Heterakis a jeho tlak hlavne na samicie pohlavie keďže v chovoch prichádzame predovsetkym v prvom rade o sliepocky. Preto by bolo dobré keby ste po odčervení podal info o výsledku. Či úspešnom či neúspešnom.

24.1.2017 10:48
laik560

XXX.XXX.72.180

Ptačí chřipka tu je skoro každoročně. Přenáší ji především divocí vrubozobí, jelikož létají nejdelší tratě - tyto ale nikdo řešit nemíní. Asi nikdy v historii se nestalo, že by obyvatelstvu vychcípala většina drůbeže - alespoň se o tom nezmiňují žádní kronikáři. Bláznění okolo ní nastalo až po 90. roce. A to ti lidé dříve neznali nic o veter. lékařství. Za to chovali drůbež v mnohem asi hygieničtějších podmínkách, než je tomu dnes - volně na zahradách a polích, ne na zas.aném pozemku o pár m2. Problémem k jejímu dašímu přenosu do sousedství proto není domácí chov, ale především divocí ptáci. Bohužel mnozí jsou nepoučitelní, a pak hýkají na Nově. To není o strkání hlavy do písku, ale o znalostech a zdravém rozumu, jež těm hýkavcům evidentně chybí. A veterináři rádi občas zdůrazní svoji důležitost, aby si obhájili svoji přemrštěně placenou existenci. Nic více v tom není.
Nejsměšnější na tom celém divadélku je, když většinou zdravou drůbež likvidují kosmonauti, ale lidé, jež v tom prostředí žili celé období (a museli by být automaticky i přenašečem), nikdo vůbec neřeší a ani neizoluje do karantény (když je to tak nebezpečné).

24.1.2017 12:16

Nejdřív trochu mimo téma, jen mě nejde na rozum, že když je ta ptačí chřipka tak strašně přenosná a smrtelná mezi drůbeží a vodním ptactvem, proč se najde vždy jen pár jedinců a ostatní žijí v pohodě dál.Rozhodně bych ale jednu nemocnou slípku neřešila, zvlášť v tomto počasí, může to být i tím.Nemocnou bych raděj hned klepla a patřičně zlikvidovala, tedy pokud je už v takovémto stavu.Více kusů najednou by však už bylo o něčem jiném. Tedy pokud to opravdu nechcete řešit veterinárně, to je každého volba.Sama mám chov jen pro radost, takže vím jaké to je.

24.1.2017 19:16
Jarosbac

XXX.XXX.168.41

Dobrý den, zapomněl jsem tu zmínit, že se jedná o slepičku křepela kalifornského... Jinak zatím to vypadá, že nemoc po odčervení ustupuje.(Otevírá zobák mnohem méně a je čilejší).

MVDR katastrofa

25.1.2017 23:55
MVDR katastrofa

XXX.XXX.200.176

A veterináři rádi občas zdůrazní svoji důležitost, aby si obhájili svoji přemrštěně placenou existenci. Nic více v tom není.

Kdyby to. U nás vzniká další veterina, další doktorka na psy, kočky, králíčky, která ani nevyjede, ani levně nenaočkuje normální králíky,... o nějaké kýle a kastrování prasat ani nemluvě. A ani tím by to nemělo končit, že?!

Když to tak vezmu tak veterinárních ordinací je u stejně (v rozumném dosahu pěšky) jako pro lidi, bez kecání tak 2 pro dospělé 2 pro děti,4 vetrinární ordinace. Přitom ta jedna si může dovolit brát jen po domluvě po telefonu zato prý mají alternativní medicínů a snad i s woo-do, dvě jsou jen kočky+psy+králíčci a jen jeden starší veterinář jakž takž funguje normálně (zase nezná moc ty psy a spol. a hlavně to brzy zabalí a nebude už vůbec nic užitečného).

Ale co se slepice nebo drůbeže obecně týká, na 100% vám nepomůže ani jeden. Ten starší vám bez problémů objedná co bude třeba a může sám něco navrhout pokud nevíte (v oblibě má sekyrku a má pravdu), ty ostatní nemám vyzkoušené.

26.1.2017 13:51

Jarosbac napsal(a):
Dobrý den, zapomněl jsem tu zmínit, že se jedná o slepičku křepela kalifornského... Jinak zatím to vypadá, že nemoc po odčervení ustupuje.(Otevírá zobák mnohem méně a je čilejší).

Tak to je dobře, jistě už to bude jen lepší, když pak už člověk ví s čím bojovat, jde to snadněji.Tak už jen pořádně vyčistit voliéru, za čas zopakovat odčervení a bude to.Mě by v zimě při takových příznacích začervení moc nenapadlo.

26.1.2017 15:10
Jarosbac

XXX.XXX.168.41

Ano, mě to taky překvapilo, ale už to vůbec nedělá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík