Svitor
XXX.XXX.245.49
Dobrý den, plánuji si na letošní rok pořídit pár slípek, jelikož domácí vajíčka, jsou domácí vajíčka! V aktuální době jim připravuji kurník a výběh. Výběh je o rozměrech přibližně 15 m2 + hnojniště, které jim mám v plánu snížit, aby si do něj mohli vyskočit. Prostudoval jsem si již pár článků o chovu, ale stále nevim, jaké plemeno slepic a v jakém počtu bych si měl pořídit, aby to bylo tak akorát na prostor, který jim mohu nabídnout. Vim že se dle literatury často udává, že jedna slepice na 10 m2, ale zajímá mě Váš názor. Jelikož věřím, že mi poradíte. Předem děkuji a přeji hezký den!
Uživatel s deaktivovaným účtem
Svitor
napsal(a):
Dobrý den, plánuji si na letošní rok pořídit pár slípek, jelikož domácí vajíčka, jsou domácí vajíčka! V aktuální době jim připravuji kurník a výběh. Výběh je o rozměrech přibližně 15 m2 + hnojniště, které jim mám v plánu snížit, aby si do něj mohli vyskočit. Prostudoval jsem si již pár článků o chovu, ale stále nevim, jaké plemeno slepic a v jakém počtu bych si měl pořídit, aby to bylo tak akorát na prostor, který jim mohu nabídnout. Vim že se dle literatury často udává, že jedna slepice na 10 m2, ale zajímá mě Váš názor. Jelikož věřím, že mi poradíte. Předem děkuji a přeji hezký den!
Ten počet deset patnáct metrů na slepici platí, pokud nechcete mít z výběhu měsíční krajinu.
pokud je celková plocha výběhu 15m2, tak to měsíční krajina bude. je potřeba počítat s tím, že nějaká pastva se v tomhle prostoru konat nemůže, že to je opravdu jen na protáhnutí nožek.
do takových podmínek bych pořídila pět hnědých hybridek. pro rodinu to stačí. pořešila bych hlavně povrch výběhu, protože tráva tam nevydrží, tak aby slípky neťapaly ve vrstvě bláta s kuřinci.
Vopeřenej maniak
XXX.XXX.193.131
Kdyby šlo o drenážovaný, vyvýšený terén, nebo terén kde se nedrží voda a nerozbahní se (je to otázka hlavně na jaro a podzim) tak by šlo dát i deset (klasická slepice na vejce, tedy nic středního ani velkého). Jednou denně rozsekat hromadu trávy a kopřivy v celku, tolik aby se mohli ve zbytcích druhý den hrabat a žrádlem se i zabavily (také sem tam celou bramboru, jablko). Před dalším krmením smést, donést druhou trávu.
Možná bych k nim dal i kohouta, on je dozabaví. Má to ale další ale...
Další věcí je zajištění stínu a tepelné pohody v létě. Někdo to na těch 15m2 může mít a někdo ne, pak to může být prostor klidně pro tři slepice, které se jako jediné mohou schovat ve stínu a které stejně v létě neponesou třeba kvůli rozpálenému betonu.
Víš vem pod paži někoho kdo slepice má a ať ti poradí. Nebo pořiď bějaký počet (budeš-li kupovat hybridky kuřice před snáškou) a kdyžtak za měsíc či dva dokup.
Pokud čekáš úsporu tak se jí nedočkáš. Takováhle vejce tě výjde tak na hodinu práce denně plus další práce plus další krmení. Takže při deseti vejcích denně tak na minimálně deset korun za vejce. Po těch třech až pěti se poklízí opravdu snáze, ale ten čas (každodenní údržby a zajištění krmení) na méně než polovinu neklesne nikdy.
Já bych šel do zdrobnělek. Zdrobnělá velsumka dobře nese. Začal bych na pěti a vidělo by se, zda vajíčka stačí. Další rok bych kdyžtak dokoupil další várku. Slepice se obměňují každé dva až tři roky (u čistokrevných plemen spíše po třech letech), takže budete hejno postupně obměňovat a budete mít stále vajíčka.
Aby nevzniklo blátíčko s kuřinci, jak píše bodlinka, bych část výběhu zastřešil. Tam budete dávat krmení, umístíte popeliště a venkovní hřad na odpočinek. Řešilo se zde i jaké rostliny slepice neozobávají (kolem čerstvě zasazené rostliny uděláte ohrádku z na zem položených cihel, aby ji nemohly vyhrabat). Osobně bych jim tam dal bezinku, rybíz, křen. Nevím jak máte kompost ohrazen, ale i běžná hybridka do metru výšky vyletí.
Vopeřenej maniak
XXX.XXX.56.213
Hlavně aby ten kompost, nebo dokonce hnůj, nerozhrabovali rychleji než se bude nahrnovat zpět.
Ony to umí. A kohout jak zjistí že hrábání slepicím imponuje...
Počítal bych s tím, že kolem toho kompostu, hnojiště, vznikne postupně nános, klidně až do půl metru výšky, z toho co vyhrabou a nebude zavčas hozeno zpět. Zda to budou převážně jen částečky hlíny nebo i nerozložené zbytky poznáte brzy. Udusají to nožkama, hodně, nebude to moci správně dohnít či zetlít. Kdyby tam mohli vlézt, ale nemohli by nic vyhrabat/vyházet tak by to bylo dobré.
Nevím zda bych je pustil na každý hnůj či kompost v jakémkoli stádiu, takže bych zvážil i zabránění přístupu. Zas na druhou stranu mám zkušenost, že i zdechlina, nebo zbytky po zabíjení, když jsou správně vloženy, tak se k nim nedostanou a ani o to neusilují (jejich čich není příliš vyvinutý, a člověk to pochopitelně umístí tak aby to ani pro něj nebylo cítit).