Dobrý den,
chovám si jen tak pro zábavu, ale přemýšlím, že bych letos zkusil pořídit chovné wyandotky nebo něco takového. Ale nemám moc zkušeností, jak se chová. Takže mám pár základních dotazů:
1. Musím mít od jedné barvičky aspoň dvě nepříbuzné skupinky, nebo mohu mít jen jednu?
2. První rok mám kuřata prodat a pak si můžu slepičky nechat a měnit kohouta, nebo můžu dát dcery k otci? Jakože na 1 příbuzenské křížení, né na několikrát...Případně, dá se třeba chovat skupinka bratr a sestry? S tím že jejich kuřice pak budou zas s nepříbuzným kohoutem? Nebo se u slepic nesmí příbuzensky křížit?
3. Jaké chovné skupinky se dělají? 1,2 1,3 nebo více? Kolik slepic může být na jednoho kohouta, případně kolik nejmíň slepic se kupuje při začátku chovu? Mám počítat s tím, že může cestou nějaká třeba stresem chcípnout?
4. Když chci chovat a chodit na výstavy, můžu začít s násadovýma vajíčkama a pak kuřata nějak zpětně okroužkovat, když budu členem ČSCH, nebo musím začít kroužkovanou skupinkou?
Vím, že je toho trošku hodně, budu rád za odpovědi.
Velmi stručně.
Ad.1. Můžete mít jen jeden kmen, podle možností si můžete pořídit např. navzájem nepříbuzných kmenů i více.
Ad.2. problematika příbuzenské plemenitby by dala na celou knihu. Pro začátečníka rozhodně nepříbuzenská plemenitba.
Ad.3. Záleží na plemeni. U lehkých plemen stačí kohout i na 15 slepic u jiných jen na 3.
Ad.4. Můžete začít vylíhnutím vlastních kuřat z čistokrevného chovu a jejich kroužkováním a stejně tak si můžete pořídit chovné hejne a nebo vylíhlá kuřata. Záleží na vašich možnostech a chuti...
Ráda využiji toto téma, ať tu nezakládám další...doufám že to nikomu nevadí.
Zajímalo by mě, jak dlouho po odstavení kohouta snáší slepička oplozená vajíčka? Ptám se z důvodu, že budu rekonstruovat voliéry a poztřebuju na chvilku šupnout slepice dohromady do jedné (včetně kohoutů). A aby pak narozená kuřata nebyla mix všech možných barev od všech kohoutů, tak za jak dlouho můžu začít dávat vajíčka do líhně?
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

karo2702
napsal(a):
Ráda využiji toto téma, ať tu nezakládám další...doufám že to nikomu nevadí.
Zajímalo by mě, jak dlouho po odstavení kohouta snáší slepička oplozená vajíčka? Ptám se z důvodu, že budu rekonstruovat voliéry a poztřebuju na chvilku šupnout slepice dohromady do jedné (včetně kohoutů). A aby pak narozená kuřata nebyla mix všech možných barev od všech kohoutů, tak za jak dlouho můžu začít dávat vajíčka do líhně?
Děkuji
Je třeba počkat tak 14 dní.
Uživatel s deaktivovaným účtem

honzapm
napsal(a):
Mě by naopak zajímalo, za jak dlouho nejdříve (technicky) je možné,
aby spermie v jalové slepici (např. z drůbežárny) doputovala až do vajíčka.
Tj. kdy nejdříve je možné, že slepice, která byla bez kohouta,
bude mít oplozené vajíčko?
Myslím si, že je to možné hned. Dojde k pojímání a další den už by mělo být vejce oplodněné.
K tvorbě oplozeného vejce jsou potřeba dvě věci: žloutková koule v nálevce vejcovodu, a spermie nacházející se tamtéž. Po vytvoření blány a tvorbě bílku už se spermie k vajíčku nedostane, takže vejce, které už se obaluje ve vejcovodu už oplozené nebude. Ale další vejce ano. Spermie jsou dost rychlé.