Dobrý den, mám problém spíše mé slípky co šli teploty nad nulu tak postupně přestaly nést vejce. Mám jich 10 a denně přes zimu 3 - 4 vejce.A od toho oteplení nic jedno, nula a další nula. Krmím je strouhanou zeleninou mrkev, zelí, řepa, pšenice, ječmen, chleba, různé zbytky a vitamíny. A oni tohle poraďte prosím, čím by to mohlo být ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

roselak
napsal(a):
Dobrý den, mám problém spíše mé slípky co šli teploty nad nulu tak postupně přestaly nést vejce. Mám jich 10 a denně přes zimu 3 - 4 vejce.A od toho oteplení nic jedno, nula a další nula. Krmím je strouhanou zeleninou mrkev, zelí, řepa, pšenice, ječmen, chleba, různé zbytky a vitamíny. A oni tohle poraďte prosím, čím by to mohlo být ?
Kdepak máte nějaké bílkovinové krmivo?

roselak
napsal(a):
Máte na mysli třeba ?
No právě že tam žádné nemáte. slepice vyrábí vejce z bílkovin, protože ve vejci je bílkovin spoustu a bílkovina je něco, co živočich neumí vyrobit přeměnou živin. z bílkovin umí tělo udělat jak sacharidy, tak tuk, ale na druhou stranu to nefunguje.
bílkovina je v luštěninách, trochu v hrachu, více v soji a v krmivech živočišného původu: kyška, tvaroh, sýry, kosti, maso, krev...

roselak
napsal(a):
Optám se jinak je možné zastavit snášenlivost, nadměrným podáváním minerálů ( plastin ) ?
Ne.

Ale je možné zastavit snášku nedostatečnou dotací bílkovinou.
Pokud to chcete se slípkami dělat na přírodno, musíte počkat do jara, jak budou mít možnost nasbírat si ve výběhu hmyzáky, kteří obsahují bílkovinu, zase se roznesou.
Matsik

XXX.XXX.51.28
začátek
napsal(a):
Kupte směs n1 pro nosnice, kolik zbytků tolik n1, do krmítek n1 50%-pšenice na hrubo šrotovaná asi jako zadinek 50% + kupte zmrazené maso hovězí jako salám pro psy 2kg stojí asi 40kč a přiměřeně jim odsekněte kolečko tak 0,5 kg a slípky se vám do týdne roznesou.
Já to nemyslím nijjak zle ale myslíte, že v tom salámku pro psy je tolik masa?

Matsik
napsal(a):
Já to nemyslím nijjak zle ale myslíte, že v tom salámku pro psy je tolik masa?
Je celkem jedno, co v tom salámku je namleté, ale ten salámek obsahuje poměrně dost bílkovin a o to tady jde. Slepicím je jedno, jestli je v tom salámku sója, namleté drůbeží peří nebo flákota.
vincentik

XXX.XXX.166.107
Skúšal som už všeličo ako bielkovinové krmivo+premixy vitamínov- sójový šrot, Nutrimix, Mikros, sušené hovadzie maso... Momentálne sa mne javí najlepšie plnotučná extrudovaná sója a hrach+pšenica+premix+vápno... Závisí aj od toho, čo má človek k dispozícii a vie to spočítať.
Pre človeka, čo si nevie presne spočítať obsah živín, je najlepšie, keď si kúpi bielkovinový koncentrát s vitamínmi a už rieši len obilie a vápno. Doporučujem Hydina Uni 30, ktorý som istý čas používal a je to výborné krmivo, obsahuje už bielkoviny (aj rybiu múčku) a vitamíny, nemusíte už nič iné riešiť. Výhodou prípravku je vysoký obsah metionínu, čo som inde nevidel a obsah enzýmov fytáza a xylanáza, čo výrazne zlepšuje stráviteľnosť. Mať to za takú cenu, ako u Vás v Čechách cez lihne.cz, tak asi neriešim iné bielkoviny a vitamíny.
Dajte 2 diely Hydina uni 30,0.8 dielu CaCO3 -vhodné aspoň polovicu ako vápenný grit, zbytok obilie, aké máte, najlepšie pšenica, má najviac bielkovín. Musíte mať min.80% znášku, ak máte hybridy do 2 rokov veku. Ak dáte ešte 0.5 dielu slnečnice, tak tie vajcia vdaka kyseline linolovej budú aj patrične veľké...
Ak si kúpite nejakú noname zmesku, bohviečo v nej je. Takto máte istotu dobrého krmiva. Ja mám dlhodobo znášku aj pri -15- -20st. C 30-32/35 sliepok.
pokl

XXX.XXX.185.244
Mne sa nesú krásne všetky sliepky celú zimu a teraz, keď prišla jar ešte viac, ale mojej hodvábničke sa nechce. prečo ako jediná neznáša? je kŕmená tým istým čo ostatné sliepky. už majú aj výbeh na trávu. a ona stále nič.
pokl
napsal(a):
Mne sa nesú krásne všetky sliepky celú zimu a teraz, keď prišla jar ešte viac, ale mojej hodvábničke sa nechce. prečo ako jediná neznáša? je kŕmená tým istým čo ostatné sliepky. už majú aj výbeh na trávu. a ona stále nič.
No to proto, že hedvábky jsou celkem své. Mně jedna začala koncem ledna kvokat a nedá si říct, jsou to celkem dobré kvočny, začínají snášet později a pak si většinou sednou . Vaše je promně neznámá kura, ale myslím, že mezi nima nebude až tak velký rozdíl
No, mi slepice orlovky snášejí pořád, staré i mladé. Omezuji je i na bílkovinách, to abych si hlavní snášku nechal až pominou mrazy a vejce nebudou zmrzlá nebo prasklá. Stejně je jim to jedno a nesou nonstop, takže musím několikrát denně, pokud jsem doma, sbírat vejce. Mám pocit, že čím víc mrazu, sněhu a tmy, tím více vajec. Pepa
Tak já se s tim nepárám, žádné vědecké míchání krmiv, žádné přitápění, žádné svícení prostě příroda. Dostanou 3 dílly Ng, čtyři díly pšenice a jeden díl slunečnice. Obden navíc míchanici namočený a vyždímaný sušený chleba s nastrohanou mrkví, salátem nebo zelím zasypanou 50/50 kukuřično pšeničným šrotem a pravidelně skořápky. Od 60 slepic průměr 25 vajíček, ale určitě dělám někde velkou chybu, jelikož jak tady čtu, některým chovatelům nesou slepice pořád a jenom o pár vajíček méně než je počet slepic. Mám se ještě co učit, ale až budu jednou starý, tak určitě budu mít také takové slepice co nesou přes třistapadesát vajíček ročně.
Rotvik
napsal(a):
Šrotuji levné psí granule.Míchám do šrotu z obilovin.
Jak psala bodlinka, hlavně bílkoviny.
To bych se fakt koukla na složení, protože ty levné granule jsou spíš šrot pro slepice, než že by obsahovaly nedejbože nějaké masové složky. krom toho tam bývá hodně "bordelu". nevím, jestli bych z tohohle chtěla vejce
Zadala jsem si do google „granule levné“ a vyjelo mi Pet Chef Dog hovězí. Tak jsem na to klikla.
Složení: obiloviny, vedlejší výrobky rostlinného původu, maso a výrobky živočišného původu (4% hovězí), oleje a tuky, minerální látky.
Tohle nezní špatně. (Pro slepice, proč tím někdo chce živit masožravce, netuším.) Ale to složení je strašně vágní - jaké obiloviny, jaké vedlejší výrobky rostlinného (asi hrách nebo GMO sója, aby se zvýšily bílkoviny) a živočišného (maso to nebude, spíš peří, kosti, kůže, pařáty...) původu, jaké tuky a oleje?
Analytické složky: protein 18,0% obsah tuku 6,0% hrubý popel 8,0%, hrubá vláknina 4,0%.
Ve slepičí stravě se nevyznám, ale 18 % bílkovin se mi zdá dost málo, pokud to míchám v poměru třeba 1 dávka granulí ku 5 dávkám obilí.
Technologické doplňkové látky v 1 kg: konzervanty a antioxidanty. Senzorické doplňkové látky v 1 kg: barviva.
Tohle má překlad jednoduchý, je to chemie. Jsou chemické látky, kterými můžete krmit psa, ale už ne zvíře, které plánujete zkonzumovat přímo nebo alespoň produkty z něj. Protože se s námi výrobce nepodělil o to, jakou konkrétně konzervační látkou jsou granule konzervovány, určitě bych to zjišťovala, než to dám slepicím. Vajíčka chci taky jíst, žejo. O barvivech se dá říct to samé.
Kdo krmí tímto, má dva problémy:
Zaprvé neví, čím vlastně krmí, zadruhé sype do slepic chemii, o jejíž nezávadnosti lze pochybovat. Krmit tímto, netvrdila bych, že mám domácí vejce. I ty směsi a granule pro slepice budou lepší než toto, prostě proto, že výrobce počítá s tím, že tu slepici jednou sníte.
Třeba jsou jiné levné granule lepší, nevím, ale v této cenové kategorii (200 Kč/10 kg) o tom silně pochybuju. Myslím, že koupit pár kilo hrachu a podměrečné ryby nebo třeba hrtany v obchodě pro psy je zdravější a levnější. Stejně je v tom pytli granulí z větší části obilí.
(Pozor, pokud budete kupovat maso pro psy kusové, patrně je ze zvířete, které není určeno pro lidi, protože bylo např. před porážkou léčeno a rezidua mohou v mase zůstat; tím bych „jedlou“ drůbež nekrmila. Pokud budete kupovat takové maso, které by lidi nechtěli - třeba ty hrtany, ale i vepřové nožičky apod. - nebo proto, že nevyhovuje vyhláškám a zákonům kvůli velikosti - podměrečné ryby, kuřata atd. - mělo by to být v pořádku.).

Dobry vecer, jsem zacatecnik se zakrslymi slepickami. Cim je podle Vas idealni krmit? Zatim krmim psenice, jecmen, proso, slunecnice. Nic vic. Co dal je idealni koupit? Pokud bych chtel odchovavat, cim krmit kurata? Normalnim krmivem jako pro velka plemena? Za odpovedi dekuji.
napsal(a):
Dobry vecer, jsem zacatecnik se zakrslymi slepickami. Cim je podle Vas idealni krmit? Zatim krmim psenice, jecmen, proso, slunecnice. Nic vic. Co dal je idealni koupit? Pokud bych chtel odchovavat, cim krmit kurata? Normalnim krmivem jako pro velka plemena? Za odpovedi dekuji.
Slepice jako slepice, mala či velka..kuratka krmte kompletni smesi pro kurata K1, asi po mesici K2..jinak se krmi kurata brojleru, maji vyšší obsah bilkovin..
Proso a slnečnicu by som vyradila pre vysoký obsah vlákniny a nahradila to hrachom, ktorý vám doplní chýbajúcu bielkovinu. Ak máte len pár sliepočiek, najjednoduchšie by bolo kŕmiť hotovou zmesou pre nosnice granulovanou alebo drvenou, tú majú najradšej a sú pri nej najmenšie straty, k večeru pšenicu. Zvyšky z kuchyne, kosti, škrupiny z vajec, vápenný grit, mletý vápenec, nejaké vitamíny...
Obsah oleje v nažce podle odrůdy 25 – 46%, v semeni 45 – 65%. Semeno dále obsahuje 20 – 30% bílkovin,7 – 10% sacharidů,3 – 3,5% minerálních látek (P, K, Mg, S, Ca),2 – 3% hrubé vlákniny, lecitin, enzymy, vitamíny aj. látky. Nažka obsahuje 92% sušiny, okolo 90% nenasycených mastných kyselin. Hmotnost tisíce nažek (HTS) je 50 – 100g.
100 gramů vařeného hrachu obsahuje zhruba 7 gramů bílkovin. Tato zelenina je skvělým zdrojem vitamínu A, C, thiaminu, fosforu a železa. Dále zde můžete najít vysoké množství vitamínů skupiny B a kyseliny listové, které snižují riziko vzniku srdečních onemocnění.
Hrách navíc obsahuje vysoké množství vlákniny.
Pokud bych chtěl nějakou domácí náhradu směsy, mám možnost Mít pšeničný, kukuřičný, hrachový a sojový šrot, ještě jeden, to mi vypadlo. Mohlo by to mít nějaký přínos nebo ještě něco k tomu
Popř.máte vyzkoušený nějaký poměr?
Se holky naučily ranní krmení šrotem a když ho nemají tak sežerou mně
Moje pokusy pšenice, kukuřice, hrách nějak moc nefungují, a jak mají více hrachu tak se po.. Dík.
Někdy tak uvažuju nad tím přilepšiváním slepicím a vymýšlením různých příkrmů, tvarohů já nevím čeho všeho. Děláme to vůbec pro ty slepice? A nebo to děláme pro sebe? Prodlužujeme jim den tím že jim svítíme umělým světlem. Prkticky je nutíme nést vajíčka i když příroda je proti. Přeci všichni to děláme pro zálibu a né pro mamon, jako intenzivní odchov. Nebo snad ano? Ano i mne těší když nesu domů plný košík vajíček. I já přilepšuju, přikrmuju míchanicemi. Do krmení přidávám slunečnici a ty prevíti místo aby se mi odměnily vajíčky, tak vyhází z krmítka granule a pšenici a vyzobávají slunečnici. Pak na mne čučí kdy jim dám nažrat. Ještě že neumí řvát jako ovce nabo kráva, to by byl rychot. No nic, asi budeme dál vymýšlet různé krmné dávky a dohadovat se co je lepší jim přidat a co je nevhodné. Ale opravdu děláme to pro ty slepice?
Horale mluvíte mi z duše, když jsem včera dávala do míchanice vaničku tvarohu za 15 kč, a to mám 4 slípky a kohouta, tak jsem si říkala, je to vůbec možný? Slunečnici ted v mrazech také dávám do pšenice, zmizí a pšenka zůstává. Pokud mají navečer jen pšenku a zahlédnou mne, tak se tváří jakože nemají co do zobáku, a koukej něco donést.
Ovce, to je kapitola sama pro sebe. Zjara jdou na pastvinu, ničím je nepřikrmujeme celé léto, jsou naprosto zticha ani nebeknou. V půli prosince začnem dávat ječmen. No a nyní už se bojíme vyjít z domu aby nás neviděly, hned začnou řvát. Seno v krmelci je nezajímá. Přes sad, kde v zimě sídlí, se nám už nechce chodit do lesa, obcházíme to přes ves. Řev nás stresuje. Je to tím, že když ovce řvou, máme pocit, že jim něco chybí, že strádají. A protože:
Tímto světem projdu jen jednou. Proto každé dobro a laskavost, kterou mohu prokázat kterékoliv lidské bytosti, nebo němé tváři, nechť vykonám nyní a nechť je neodkládám. Neboť nepůjdu znovu touto cestou.John Galsworthy Tím jsem se dosud řídila.
Každý rok v prosinci uděláme stejnou chybu. Budu se muset nad sebou zamyslet.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Horale mluvíte mi z duše, když jsem včera dávala do míchanice vaničku tvarohu za 15 kč, a to mám 4 slípky a kohouta, tak jsem si říkala, je to vůbec možný? Slunečnici ted v mrazech také dávám do pšenice, zmizí a pšenka zůstává. Pokud mají navečer jen pšenku a zahlédnou mne, tak se tváří jakože nemají co do zobáku, a koukej něco donést.
Ovce, to je kapitola sama pro sebe. Zjara jdou na pastvinu, ničím je nepřikrmujeme celé léto, jsou naprosto zticha ani nebeknou. V půli prosince začnem dávat ječmen. No a nyní už se bojíme vyjít z domu aby nás neviděly, hned začnou řvát. Seno v krmelci je nezajímá. Přes sad, kde v zimě sídlí, se nám už nechce chodit do lesa, obcházíme to přes ves. Řev nás stresuje. Je to tím, že když ovce řvou, máme pocit, že jim něco chybí, že strádají. A protože:
Tímto světem projdu jen jednou. Proto každé dobro a laskavost, kterou mohu prokázat kterékoliv lidské bytosti, nebo němé tváři, nechť vykonám nyní a nechť je neodkládám. Neboť nepůjdu znovu touto cestou.John Galsworthy Tím jsem se dosud řídila.
Každý rok v prosinci uděláme stejnou chybu. Budu se muset nad sebou zamyslet.
Janinko, teraz ste hovorili z duše aj viacerým, na to jeden lajk nestačí
Tak teď nevím, to jsem podle škodováka asi množitel Slepice mají směs a obilí jako základ, v mrazech slunečnici pro energii, grit, skořápky a vitamínominerální přísadu. Nešrotuji, nedrožďuji, nenakličuji. Jediné, co přidávám jsou drcené kosti (a to jen proto, aby se neucpal pes ). Jsem v podstatě pohodlná a snažím se jít cestou ulehčení si práce. Nesuším kopřivy, nesmetala jsem drolky od ovcí. Občas dostanou zbytek sýra nebo jogurtu, kterému prošla záruka a je dosud nezkažen.
Ale vím o každé slepici, jak vypadá, jak se chová, zdravotní problém podchytím v zárodku.
Je pravda, že mi teď ke konci zimy nesou jen na 50%, ale co bych chtěla. Kurník je z jedné vrstvy prken (ale suchý, bez sražené vody), nesvítím, vypouštím ráno do mrazu okolo 6 hodiny.
Mám slípky pro radost, miluji kuřátka v kuchyni (malá i velká ) a potěší mne, když občas na výstavě dostanou nějaké pěkné hodnocení. Ale honit kvůli tomu každou výstavu v širokém okolí nemusím. (i když taková výstava je pěkná reklama pro kvalitní chov)
Od jara do podzimu jsem na zahradě nebo ve výbězích a něco přestavuji, předělávám nebo honím chlapy, aby mi sestrojili nějakou novou vychytávku.
Moje dcera už delší dobu říká, že pokud by se měla znovu narodit jako ne-člověk, tak by chtěla být u nás na dvorku zvířetem. Dana.
Pro Janinku: řev ovcí dobře znám. My je naučili na žlutý kýbl, v něs se nosil chleba nebo ječmen. Kvůli obsahu žlutého kýble byli schopné mne porazit. Ale na druhou stranu fungoval jako vodítko, sl za ním z pastviny na pastvinu, přes silnici, s jeho pomocí se zavíraly do stáje, do choulků, do ohrádek na ošetření vetem.
Problím byl např, maminka s dítětem ve žluté bundičce, které jim chtělo dát jablíčka. Ovšem oveny by byly schopné sežrat i tu bundu. Maminka byla tehdy dost dotčená, že jsou nebezpečné. Že je na plotě tabulka Pozor ve stádě je beran! a Nekrmit!, tak to ji vůbec nezajímalo. Potom jsem tam na nějakou chvíli dala nápis ve folii - Lidožravá zvířata! Dana
PS: Ale někdy mi ten řev chybí PSSST!
Danuš nebudete věřit, ale máme taky žlutý kyblík! Dodržujeme to, protože ovce fakt asi poznaj barvu, slípkám nosím v bílém a ovce se na mne neženou Když nesu ječmen, tak pouštím do sadu i Citku mám ji u sebe a přece jen lépe přežiju útok těch lidužravých bestií.
Od jara do vánoc jsou tak hodné, že na řev zapomenu, ale ted jsem jim schopna snést modré z nebe, aby byly zticha. ječmen jsem odvážila,15 dkg na kus, ale seno jsem zas začala dávat naše, balík zkrmím králíkama, ty žádné zvuky nevydávaj, naštěstí.
Myslím, že si časem oveny zas pořídíte. Přeju vám to.
Riadím sa tým, že sliepky nevedia, čo je pre nich dobré, ani si to nevedia nájsť a prečítať, preto majú mňa .
Niekto využíva na nete dostupné kalorické- energetické tabuľky, ale na tie by som sa veľmi nespoliehala
V tomto článku je na konci dosť dôveryhodná tabuľka /ale len ak si odmyslíme ten vápnik / pre tých, čo radi prepočítavajú a experimentujú
https://www.ireceptar.cz/zvirata/hospodarska-zvirata/jak-krmit-slepice-granule-smesi-domaci-zdroje/
Inak s hrachom sa to nemá preháňať kvôli stráviteľnosti, doporučená dávka max.20 %, ja dávam 25 %, ale ho fermentujem. Myslím, že fermentácia zvýši jeho stráviteľnosť, ak aj nie, určite ho obohatí o probiotiká. Čo by som neurobila pre moje chovankyne
Riadím sa tým, že sliepky nevedia, čo je pre nich dobré, ani si to nevedia nájsť a prečítať, preto majú mňa .
Niekto využíva na nete dostupné kalorické tabuľky, ale na tie by som sa veľmi nespoliehala
V tomto článku je na konci dosť dôveryhodná tabuľka /ale len ak si odmyslíme ten vápnik / pre tých, čo radi prepočítavajú a experimentujú
https://www.ireceptar.cz/zvirata/hospodarska-zvirata/jak-krmit-slepice-granule-smesi-domaci-zdroje/
Inak s hrachom sa to nemá preháňať kvôli stráviteľnosti, doporučená dávka max.20 %, ja dávam 25 %, ale ho fermentujem. Myslím, že fermentácia zvýši jeho stráviteľnosť, ak aj nie, určite ho obohatí o probiotiká. Čo by som neurobila pre moje chovankyne
Já krmím : šrot adlibitum ve složení jeden díl pšenice, jeden díl kukuřice a jeden díl hrachu. Dále adlibitum pšenice ( zrno ), občas močený chleba. Vaječné skořábky adlibitum. Štěrk 4 mm, v létě tráva ze sekačky. Nesou prakticky pořád. Stáří slípek ne déle dvou let. Hoby chov.
Pěkně pozdravuji.
bery25
napsal(a):
A kolko by asi mala za cely rok naniest taka marans, plymut, amrox, oravka, asi mate na ne velke naroky
Je to možné, nemám takú evidenciu ako škodovák a asi ich podvedome porovnávam s hybridkami Dominant čierny, lebo sú výzorom podobné . Tie som mala pár rokov dozadu. Dali sa chovať aj 2-3 roky s uspokojivou znáškou. U mňa sa niektoré dožili aj štyroch rokov a zabíjala som ich s krásnou zdravou pečienkou. Za mňa super sliepka
Úplný súhlas horal a Janinka, je rozdiel chov len pre vajcia a hobby chov z ktorého mám určitý úžitok t.j. vajcia prípadne mäso. Cez leto dávam diel pšenice, diel jačmeňa, zbytky z kuchyne, riečny štrk, drvené škrupiny občas pamlsok, celý deň sú na veľkej záhrade a znáška neklesne pod 50%. V zime sú v murovanom, nesvietim, nevyhrievam a dávam to isté ale dva diely pšenice + diel zmesky pre nosnice, nasekané kvalitné seno, žíhľavu, alebo zelené listy z kuchyne a znáška sa pohybuje v priemere 25% čo mi stačí. Z praktického hľadiska mesiac pred veľkou nocou, alebo vianocami pridávam oveľa viac zmesky na znášku nad 50%. Choval som viacero plemien týmto spôsobom a percentuálna znáška bola približne rovnaká. Pre výšku 800 n.m. nechovám ľahké nosivé plemena, ale poloťažké.
horal
napsal(a):
Obsah oleje v nažce podle odrůdy 25 – 46%, v semeni 45 – 65%. Semeno dále obsahuje 20 – 30% bílkovin,7 – 10% sacharidů,3 – 3,5% minerálních látek (P, K, Mg, S, Ca),2 – 3% hrubé vlákniny, lecitin, enzymy, vitamíny aj. látky. Nažka obsahuje 92% sušiny, okolo 90% nenasycených mastných kyselin. Hmotnost tisíce nažek (HTS) je 50 – 100g.
100 gramů vařeného hrachu obsahuje zhruba 7 gramů bílkovin. Tato zelenina je skvělým zdrojem vitamínu A, C, thiaminu, fosforu a železa. Dále zde můžete najít vysoké množství vitamínů skupiny B a kyseliny listové, které snižují riziko vzniku srdečních onemocnění.
Hrách navíc obsahuje vysoké množství vlákniny.
Je rozdiel v obsahu v bielkovín medzi čerstvým hrachom a skladovaným. Čerstvý hrach obsahuje 5-6 gramov a skladovaný 20-25 gramov.
Je to overené na bežcoch dnes prvé vajíčko . Minulého roku zniesli prvé vajíčko 1. marca.