Jedovatý akát vs. slepice

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.2.2017 10:15

V srpnu minulého roku jsem slepicím z nedostatku zeleného krmení (tráva u nás nebyla, zaschla) občas dával akátové větve. Během pár minut vždy ozobaly lístky úplně dohola. A nedávno jsem se na Wikipedii dočetl, že je akát jedovatý. Žádná slepice mi neuhynula a ani jsem na nich nějaké příznaky otravy, nebo zvláštní chování nepozoroval. Máte k tomu někdo nějaké informace, že by se slepicím akát nesměl pro svoji jedovatost dávat?

23.2.2017 11:01
ovecka

XXX.XXX.0.0

Http://www.pyrurapenny.cz/nebezpecne-toxicke-potraviny-pro-papouska

Ptáci mají jiné trávení než člověk a na spoustu věcí reagují jinak. Ale našla jsem, že pro papoušky je akát jedovatý a tedy bych ho nedávala ani slepicím. Dana.

23.2.2017 11:30

Tak to mě překvapilo. Vůbec by mě nenapadlo, že by byl jedovatý, zvlášť, když jsem kdysi četl v nějaké tábornické knížce, a sám na sobě hned také vyzkoušel, že květenství akátu je jedlé, lze to obalit v řídkém těstíčku a na pánvi osmažit podobně jako květy černého bezu (kosmatice). Nebyl to žádný zázrak, ale dalo se to jíst. Mě to tenkrát neuškodilo, loni mým slepicím listí také problémy nedělalo, ale asi od zkrmování akátu ustoupím. Raději na zahradě letos zaseju vojtěšku. Při zálivce se dá i v suchém období z ní něco zeleného vypěstovat. Děkuji za Vaši odpověď, z diskuze Vás "znám" jako odbornici a "lexikon vědomostí" o drůbeži a beru Vás za slovo. Díky moc, Malgrat.

23.2.2017 12:05
cipis

XXX.XXX.157.155

Pre človeka sú jedlé jedine kvety agátu, podľa nasledujúcej stránky ani s listami to nie je až také zlé, aspoň pre králikov, práve naopak

http://www.zajaciky.sk/37-zdrava-vyziva-kralikov.html

Aj bobkovišeň je napríklad pre človeka jedovatá, vtákom však neškodí.

23.2.2017 12:07
2mazutak

XXX.XXX.3.12

Zdravím.asi také bude záležet na citlivosti jednotlivce. třeba akátový med je považován za jeden z nejlepších.a každá část rostliny je jinak jedovatá, některá třeba také vůbec, jiná může být jedovatá smrtelně.nejvíce jedu je převážně v semenech, jakožto základ nové generace.

23.2.2017 13:00
ovecka

XXX.XXX.0.0

cipis napsal(a):
Pre človeka sú jedlé jedine kvety agátu, podľa nasledujúcej stránky ani s listami to nie je až také zlé, aspoň pre králikov, práve naopak

http://www.zajaciky.sk/37-zdrava-vyziva-kralikov.html

Aj bobkovišeň je napríklad pre človeka jedovatá, vtákom však neškodí.

Člověk normálně konzumuje avokádo a pro papoušky je jedovaté (na slepicích to asi nikdo nezkoušel, možná také). Zrovna tak káva.
Nelze odvozovat jedovatost podle člověka a už vůbec ne pro ptáky - každý patří mezi zcela odlišný živočišný druh, z jiného řádu a zrovna tak způsobem výživy jsou zcela odlišní. Králík je sice savec jako člověk, ale způsoben výživy je býložravec a tedy opět odlišné trávení. Dana.

23.2.2017 13:53
cipis

XXX.XXX.157.155

Neodvodzujem z toho nič, uvádzam to len ako príklad, že keď si niekde prečítame, že rastlina je jedovatá, neznamená to, že jedovatá je aj pre všetké zvieratá. Agát je invázna rastlina, takže jej škodlivosť na zdravie zvierat si žiaľ musíme zistiť samy, výskumy nám v tomto nebude robiť nikto . Zatiaľ vieme, že v obmedzenom množstve neškodí napr. králikom, kozám a pod., a vyzerá to tak, že ani sliepkam. Na konci záhrady mám agátový lesík, zatiaľ ma však nenapadlo skrmovať ho, toho roku to však skúsim, aspoň aby som zistila, či im chutí

23.2.2017 16:09
lydie

XXX.XXX.70.117

Bydlíme v akátovém lese, moje zkušenost je, že slepice akátové listí z nějakého důvodu vyhledávají. V zeleném stavu, ale hlavně suché lístky. I když mají zeleného dostatek, jakmile na zemi přistane větvička akátu, je jejich. Žádný problém u nich nepozorujeme.

23.2.2017 16:17
lydie

XXX.XXX.70.117

Někdy padají na pozemek celé stromy.-).

24.2.2017 12:44
ovecka

XXX.XXX.0.0

cipis napsal(a):
Neodvodzujem z toho nič, uvádzam to len ako príklad, že keď si niekde prečítame, že rastlina je jedovatá, neznamená to, že jedovatá je aj pre všetké zvieratá. Agát je invázna rastlina, takže jej škodlivosť na zdravie zvierat si žiaľ musíme zistiť samy, výskumy nám v tomto nebude robiť nikto . Zatiaľ vieme, že v obmedzenom množstve neškodí napr. králikom, kozám a pod., a vyzerá to tak, že ani sliepkam. Na konci záhrady mám agátový lesík, zatiaľ ma však nenapadlo skrmovať ho, toho roku to však skúsim, aspoň aby som zistila, či im chutí

Jen pro ilustraci: Ruské sibiřské včely sbírají nektar na rostlinách Rhododendron aureum a vytvářejí z něj med, který je pro člověka silně jedovatý. Včelám neškodí.
Z vaší reakce usuzuji, že budete přímo na sobě zkoušet míru jedovatosti vajec, která vyprodukují slepice krmené akátem . Tak doufám, že přežijete ve zdraví. Dana.

24.2.2017 18:21
honzapm

XXX.XXX.182.25

Dano, no tedy.
Můj krocan ozobává tis, žije.
Tak to si musím dávat pozor, abych náhodou toho krocánka nesnědl, jejej.

24.2.2017 19:47
honzapm

XXX.XXX.182.25

Je tedy fakt, že včera krocan pojímal ešus a předevčírem dva krtince...

Tak nevím, možná to nějaké ty následky přece jenom zanechává...

24.2.2017 20:18
cipis

XXX.XXX.157.155

ovecka napsal(a):
Jen pro ilustraci: Ruské sibiřské včely sbírají nektar na rostlinách Rhododendron aureum a vytvářejí z něj med, který je pro člověka silně jedovatý. Včelám neškodí.
Z vaší reakce usuzuji, že budete přímo na sobě zkoušet míru jedovatosti vajec, která vyprodukují slepice krmené akátem . Tak doufám, že přežijete ve zdraví. Dana.

Mám zatrávnených 40 árov, takže strihať agát asi nebudem stihať . Zaujímalo ma iba či sliepkam chutí. Ale ak ho berú Lýdiine sliepky, určite aj moje by si na ňom zgustli. Týmto môj záujem o agát končí , takže moje zdravie môžu poškodiť len jeho pichliače

24.2.2017 20:40
cipis

XXX.XXX.157.155

honzapm napsal(a):
Je tedy fakt, že včera krocan pojímal ešus a předevčírem dva krtince...

Tak nevím, možná to nějaké ty následky přece jenom zanechává...

Len aby sa ho veľmi neozobal predtým, keď ho budeš porážať

24.2.2017 23:50
lydie

XXX.XXX.70.117

Mám ještě jednu věc, je to nějako dobu zpět.. najednou se mi nelíhly kuřata australek, malá oplozenost a co oplozené bylo odumřelo, nebo se nemohlo dostat ze skořápky.

Po nějaké době, přijel jeden známý a povídá mi, že ty australky zobou břečťan. Odkývala jsem mu to s tím, že jsem četla, že je jedovatý, ale slepicím nic není... a on mi povídá... ale nebudou se vám líhnout kuřata. Vejce budou plná toxinů. Je fakt, že břečťanu zlikvidovaly hodně, byly zavřené ve výběhu a k jinému zelenému se nedostaly, bylo to v zimě.

Břečťan jsme z domu okamžitě strhali, slepice dostaly čistící čaj smajlík a po čase se kuřata zase líhla jako na běžícím psu...

25.2.2017 02:18
začátek

XXX.XXX.4.22

Tedy paní Lydie to čučim.No na psu jsem ještě nelíhl a na běžícím tedy, to klobouk dolu, ten můj pesan by ani nevydržel na nich sedět..

25.2.2017 06:22
horal

XXX.XXX.202.176

Akát
Strom z čeledi bobovitých (Fabaceae) dorůstající maximální výšky 30 m. Listy lichozpeřené, jejich palisty jsou přeměněny ve dvojici silných trnů; silně vonící bílé květy v převislých hroznech obsahují vykvétají v květnu a červnu; plod je lusk. Pochází ze Severní Ameriky, v Evropě se pěstuje asi od roku 1600; často se pěstuje v parcích a na sídlištích, pro vysoký obsah nektaru se pěstuje i jako medonosná rostlina. Dokáže růst na suchých a velmi chudých půdách, neboť podobně jako jiné bobovité rostliny obohacuje půdu dusíkem, proto se užíval k zalesňování suchých teplých strání, kde by jiné dřeviny nerostly, např. na Žatecku - z hlediska ochrany přírody to byl velmi neuvážený zásah, neboť akát má silnou tendenci se šířit a produkuje chemické látky potlačující růst původních rostlin, které jsou pak nahrazovány nitrofilními druhy, např. kopřivou, čímž znehodnocuje území, která by zasluhovala ochranu jako stepní rezervace; nemají ho rádi ani entomologové, neboť z jeho větví nesklepou prakticky žádný hmyz. Celá rostlina kromě květů je jedovatá, nejvíce semena; otrava se projevuje bolestmi břicha, průjmem, křečemi, v těžších případech i dechovými a srdečními potížemi a může končit i smrtí. Poskytuje poměrně kvalitní dřevo, které pro vysoký obsah tříslovin odolává hnilobě a lze ho použít i pod vodou; jeho zvláštností je, že silně hromadí draslík, což při hoření propůjčuje plamenům nezvyklou růžovofialovou barvu. V květomluvě má mnoho významů - větvička s květem: "Rád bych tě objal",
samotný květ: "Kdy tě zase uvidím?", samotný list: "Důvěřuj mi!"

Podobně je na tom i šťavěl, který vypadá jako jetýlek a kvete podobně jako jahodník.
Vytrvalá,5 - 15 cm vysoká bylina z čeledi šťavelovitých (Oxalidaceae) s plazivým kořenujícím oddenkem; listy jsou na rozdíl od zavlečených žlutokvětých druhů pouze v přízemní růžici řapíkaté, trojčetné, s lístky obsrdčitými, čímž připomíná jetel; květonosné lodyhy přečnívají listy, květy jsou bílé, fialově žilkované, se žlutým středem; plod je tobolka. Kvete v dubnu a květnu. Roste v lesích na celém území státu, hojně ve středních a vyšších polohách, řidčeji pouze v nejteplejších a málo lesnatých oblastech. Dříve se užíval jako léčivka, ale jeho vnitřní užití je spojeno s rizikem kvůli obsahu kyseliny šťavelové, jež mu (stejně jako šťovíku) dodává kyselou chuť - v menších dávkách může podpořit tvorbu močových kamenů, ve větších vyvolává i celkovou otravu projevující se zvracením a křečemi, neboť vychytává z krve vápník a váže ho do nerozpustné sloučeniny.

25.2.2017 07:16
horal

XXX.XXX.202.176

Břečťan popínavý:
Popínavý nebo plazivý keř z čeledi aralkovitých (Araliaceae) s větvemi až 20 m dlouhými, které se přichycují k podkladu četnými příčepivými kořeny vyrůstajícími po celé jejich délce na zastíněné straně. Listy jsou vždyzelené, dvojího typu (heterofylní) - na nekvetoucích větvích dlanitě 3-5laločné, na kvetoucích tvaru přibližně kosočtverce. Kvést začíná až ve věku několika desítek let; žlutozelené květy v okoličnatých květenstvích lze vidět v září a říjnu. Roste ve stinných lesích, na zastíněných sutích a skálách, pěstuje se v řadě kultivarů jak venkovních tak pokojových a často zplaňuje. Celá rostlina je prudce jedovatá, v lidovém léčitelství se používala proti parazitickým červům.
Je mnoho dalších rostlin, které jsou, lidově řečeno, jedovaté a využívají se k léčení, pokud je podáváte občas a v malých dávkách. Jestliže tyto rostliny pravidelně zkrmujete, anebo zvířata mají přístup k nim, vystavujete je, ale i sebe dost velkému nebezpečí.

25.2.2017 08:26
lydie

XXX.XXX.70.117

začátek napsal(a):
Tedy paní Lydie to čučim.No na psu jsem ještě nelíhl a na běžícím tedy, to klobouk dolu, ten můj pesan by ani nevydržel na nich sedět..

A zde finální výrobek... starší odchovy, tentokrát na ležícím psu

26.2.2017 21:50
karelcerman

XXX.XXX.2.211

V permakulturních kruzích se akát doporučuje právě jako zdroj krmiva pro drůbež, jak jeho semena tak listy /Bill Molisson, Reny Mia Slay,2012/. Každopádně naše slepice, dokud se mohla v naší obci drůbež chovat volně puštěná, tak pravidelně chodily na okraj lesa sbírat jak listy tak semena akátu, nikdy se jim nic nestalo. Dokonce jsem četl a po léta praktikoval, že větve a listy akátu pomáhají preventivně proti kokcidiím, bylo to před cca 30ti lety, kdy medikované směsi nebyly a moje angory zbaštili metráky větví i s listy a i s květy a fungovalo to, a slepicím v té době taky chutnal

26.2.2017 22:46
honzapm

XXX.XXX.182.25

Mě zase chutná akátový med. Je s lipovým chuťově nejlepší.
Kdysi jsem se účastnil i medových ochutnávek,
jako vyhlášený odborník skrze všechno možné myslitelné.

Kdyby akát byl po zpracování všemožnými zvířaty fujky,
tak by to možná na lidech bylo znát, nebo ne?
Možná se to dozvíme až za několik generací, že?

jirka10

13.3.2019 17:25
jirka10

XXX.XXX.35.247

Akát jako rostlina je celý jedovatý s výjimkou právě květů - květy jedovaté nejsou a včelí med z akátu je jeden z nejkvalitnějších

Flo

9.9.2021 12:17
Flo

XXX.XXX.47.105

Ono jde hlavně o semena, v nich je prý obsah toxinů nejvyšší. Na podzim padají dolů z akátu suché malé lusky, které semena obsahují, a dovedou dolétnout i hodně daleko (chovají se trochu jako nažky javoru). Máme podél plánovaného slepičího výběhu vzrostlé akáty a nikde se mi nedaří zjistit, jak si slepičí metabolismus s toxicitou akátu poradí (a zda se přenáší na vejce)..

11.9.2021 12:49
honzapm

XXX.XXX.134.34

To se vám zjistit nepodaří.
Jednoduše proto, že slepice je narozdíl od lidí nanejvýš inteligentní
a sama dobře ví, co sezobnout má a co sezoubnout nemá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík