Uživatel s deaktivovaným účtem

To asi neklapne, kuřata se líhnou o týden dříve než krůťata a krůta s nimi sleze z hnízda.
honzapm
napsal(a):
Slepičí vejce mají slabší skořápku, jsou menší, takže předpokládám,
že krůtí vejce sama tlakem, ale i krůta-kvočna, slepičí vejce rozbijí/rozbije.
Máte-li možnost, vylíhněte si slepičí vajíčka jinde a kuřata pak přidejte
pod krůtu.
Moje krůty / mám české šedědivoce zbarvené bíle lemované a červené / mi vajíčka nerozbíjí, líhnu pod nima všechno, co potřebuju, od husích po bažantí a vždycky v pohodě. Loni koncem sezony chtěl kamarád " něco proradost na dvorek", tak jsme dali pod krůtu / která předtím vyseděla a odvodila housata/ vejce krůtí, kachní a o 7 dnů později po prosvícení a vyřazení neoplozených ještě slepičí, vylíhlo se všechno a krůta vše úspěšně odchovala, ani jedno vejce nerozšlápla.
V době, kdy ještě nebyly líhně se krůty /stejně jako kapouni/ využívaly právě jako "živé líhně" a na slepičí vejce se nasazovali 2 x hned po sobě / obvykle hospodyně nasadila více krůt najednou, vylíhlá kuřata dala pod jednu, ostatní nasadila znovu. Využívalo se hlavně při ranném líhnutí v únoru, březnu, kdy se využilo i umělé rozkvokání krůt. Takové krůty obvykle ještě v červnu červenci vyseděly vastní snůšku či byly použity pro líhnutí kachen.