kura
XXX.XXX.250.195
Zdravíčko chcem sa opýtať ako začať znášku prepelíc aké je vhodné krmivo na začatie znášky. krmim len smeskou a šrotom.
Široky pojem smeskou. Každopádne ak rozbiehate mladé a chcete maximálny efekt tak odporúčam granule pre prepelice- uni alebo nosnica. Dnes je už viac výrobcov a tak si treba vybrať toho u ktorého je predpoklad že ju bude mať v ponuke trvalo. Ak v okolí nikto neponúka a sú dostupné len KKZ pre kury- nosnica, brojler, alebo morka, tak odporúčam v poradí BR-1,2,3; MORKA VYKRM, NOSNICA. KKZ NOSNICA je najmenej účinná pri prepeliciach, aspoň tie ktoré som mal možnosť vyskúšať a bolo by ich treba ešte obohatiť o bielkoviny. Najlepšie výsledky som mal z BR1 ale tá je sezonna- je to štartér a vyrába sa len do polovice leta. Preto som prešiel naBR2 lebo tá bola v predaji ešte aj na začiatku zimy. Ak bola vypredaná, použil som BR3 prípadne MORKA VYKRM. V tej je ale pravdepodobne viac soje a tak sa v nej dosť prehrabovali. Doma šrotovane obilie vôbec neodporúčam, je to skôr brzda ako urychlovac znášky. Dlho sa pohravam z myšlienkou, obohacovania" nosnicovej zmesky pridavanim živočíšnych bielkovín, samozrejme hygienicky nezavadnych. Ešte vám odporúčam nestresovat prepelice častou zmenou krmiva, na 90% to spôsobí zastavenie cyklu znášky a ak sa to robí aj v čase veľkých výkyvov teplôt môže to spôsobiť aj preperovanie a minimálne mesiac vajce neuvidite. Teda u prepelic...