Chov slepic pro začátečníky - prosba o radu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

začátečník81

6.3.2017 14:15
začátečník81

XXX.XXX.32.71

Dobrý den,
jsme s manželkou měšťáci přistěhovaní na vesnici a jak to tak bývá, když už máme prostor a trochu času, rádi bychom si založili chov slepic. Oba jsme začátečníci a jediné představy čerpáme ze vzpomínek z dětství u babiček.
Rádi bychom měli slepice jak na snůšku (cca 10 ks), tak na maso (cca 10 ks, po měsíci doplnit o dalších 20 ks, těch prvních 10 po měsíci vybít a tak stále dokola, čili cca 20 brojlerů max.). Moje dotazy zní:
1. Mohou se brojleři a nosnice chovat dohromady nebo je lepší je rozdělit do dvou kurníků?
2. Brojleři potřebují také hřad?
3. Viděl jsem někde výtrusný stůl jako šuplík kvůli lepšímu přístupu, je to vhodné?
4. Jak s okny do kurníku?
5. Boudy na snůšku jsou součástí kurníku? (babička je měla v zastřešeném venkovním výběhu)
6. Jaké jsou ideální plochy na uvedený počet slepic na venkovní výběh a velikost kurníků (počet bud na snůšku).
7. Moc se mi nelíbí prefabrikované kurníky co jsou dostupné na webu a rád bych si stloukl nějaký vlastní, z maximálním využitím palet (zůstaly po stavbě) - nemátě někdo nějaký tip či návod?

Mockrát děkuji za každou radu či námět.

6.3.2017 15:31
jo012810

XXX.XXX.96.211

Ad.1 Brojleři a slepice na snášku, pokud chcete právě jejich užitek, musí být každý zvláš a jiným krmivem.
Ad.2 Broleři potřebují malý prostor a hřady, pokud vůbec, tak nízko. Mám na mysli skutečně hybridní brojlery na maso. Ne těžká a polotěžká plemena na výkrm.
Ad.3 Záleží na vašich možnostech a jak si chcete usnadnit práci při čištění. Trusný stůl bývá dost velký pro 10 slepic a tak případná manimupace s ním je fyzicky náročná.
Ad.4 Okna musí být umístěna tak, aby byly dobře osvětleny napáječka a krmítka a zajišťovala výměnu vzduchu. tedy nějaká nízko u podlahy a nějaká u stropu. A nebo u stropu jen větrací otvory.
Ad.5 Bývají uvnitř kurníku, pro zimu vhodnější. venku to jde také.
Ad.6 Potřebné dimenzování se odvíjí od chovaného plemene.
Ad.7. Palety a oboustranné pobyté, poskytují úkryty hlodavcům a to je špatně. Dejte si do vyhledávače stavba kurníku(kurníky apod) zde na ifauně. Najdete celou řadu inspirací.
Tolik stručně. Dobré je navštívit v okolí nějakého dobrého drůbežáře, okoknout a pobesedovat. Tím příjdete na nápady, které budete moci realizovat ve svých podmínkách.

Přidejte reakci

Přidat smajlík