Líheň a indický běžec

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

AnnyZ

9.3.2017 21:43
AnnyZ

XXX.XXX.92.43

Přátelé, letos se snažíme o vylíhnutí indeckého běžce v líhni. Máme líheň brio, otáčíme ručně rošt.
První násada vajec 13ks, po prosvětlení nám zůstalo 7vajec, vylíhly se dvě kačenky. Ostatní byly plné, prostě se nevylíhly. Líhnoucí se kačenky byly hodně živé, snaživé, šlo slyšet přes ventilátor líhně jak se ozývají. Od prvního ťukání do úplného vylíhnutí to trvalo hodně dlouho, bezmála 24hodin.

Druhá násada vajec 5ks, u dvou vajíček se v den líhnutí - během několika hodin po kontrole manželem jsem našla vajíčka z nich čouhající půlka zobáčků - káčata mrtvá. Ostatní plná, opět se nevylíhla.
Máme další násadu, tak dumáme, co děláme špatně. Je to pro nás nová zkušenost. vajíčka otáčíme kromě prvních a posledních dnů, poslední dny rosíme.
Jediné co mne napadá, že nechladíme vejce. Že by to na životaschopnost káčat mělo vliv? Náš známý říkal, že běžci mají nejmenší procento úspěšnosti líhnutí oproti jiné drůbeži. Poradíte?

10.3.2017 10:32
ladd

XXX.XXX.34.50

Nikdo se k tomu nehlásí. Zkusím laicky já. Typuji, že příčina může být v tom, že nechladíte. Uvádí se, že chlazení podporuje životaschopnost zárodku. V návodech k líhnutí se píše, že se chladit má. To vám někdo poradil, že jste se rozhodli vajíčka nechladit?
Jsou tu chovatelé, kteří již mají vychytaný postup líhnutí na své konkrétní líhni, který je odlišný od příslušného návodu. Jedná se ale o zkušené líhňaře s praxí. U začátečníků bych čekal, že budou držet návodu. Když ne, jedná se o ignoranství a nezapojení zdravého rozumu. To nevíte, že většina samic ptáků při sezení na vejcích musí z hnízda odejít aby se nakrmila a vajíčka při tom logicky chladnou? Že i dokonce vajíčka chladí záměrně, tak že na hnízdě stojí?

10.3.2017 14:04
veraboskova

XXX.XXX.0.235

No já se tedy taky přidám s názorem. Běžce jsem líhla loni. Ale mám kvalitní líheň, kde se dá nastavit i vlhkost. To že se kachňata klubou dlouho bych řekla, že je vcelku normální.24 hodin není vůbec žádná dlouhá doba.
Jestli jim čouhají ven zobáčky a nedostanou se ven (ale před vylíhnutí jsou živá), tak bych to viděla na několik možných příčin.
Jako nejpravděpodobnější příčinu bych viděla malou vlhkost. S tím, že kachňata vejce naťuknou, ale pak už tu škořápku dokola "okousat" nezvládají, protože je hodně tvrdá. V jaké části vejce se objevují zobáčky (kousek před tupým koncem?).
Dál mě napadá, jestli líheň moc neotevíráte. Může se jim blána přilepit na peří a už se taky ven nedostanou. Naopak se mohou udusit, že je ta blána jako sevře.
Jinak chladit vejce máte. Na teplotu očního víčka. Já začínám chladit od 10tého dne. Jak vejce už nehřeje na očním víčku, tak je správně vychlazené a pak teprve se zavře a zapne líheň. Někdo doporučuje před zapnutím ještě vejce porosit, ale nesmí po vejcích téct voda po kapkách. Já to nedělám, protože mám regulaci vlhkosti, tak si to hlídá samo. Ale logiku to jinak má proč se to dělá. Líheň drží nějaké prostředí, a tím, že jí otevřete, tak vlhkost uteče, tak tím rosením tomu trochu napomůžete aby se to vrátilo do původního stavu a někdo mě doplní jak teplá má být voda, kterou se rosí, na tom taky záleží. Tuším teplota kolem těch 30 stupňů. Jinak se chladí kvůli tomu, aby se z vejce dostaly špatné plyny, které vyrábí zárodek.

10.3.2017 14:49
ladd

XXX.XXX.34.50

“Jinak se chladí kvůli tomu, aby se z vejce dostaly špatné plyny, které vyrábí zárodek.“ Chladí se proto, že za statisíce let vývoje jsou zárodky ve vejcích krátkodobému přechodnému ochlazení způsobeném tím, že samice musí hnízdo na čas opouštět, přizpůsobena. Přizpůsobena jsou až tak, že ochlazení již přímo vyžadují. Pokud se neochlazuje, líhnou se choulostivá, neživotaschopná mláďata – info zde s fauny. Není to tedy tak, že ochlazování je nutné zlo a že když ochlazovat nebudu, tak zárodkům “přilepším”.
Ohledně škodlivých plynů vylučovaných zárodkem, bych spíš řekl, čím teplejší vejce, tím vyšší jeho metabolismus a výměna plynů. Těmito plyny je následně zaplněna líheň, při chlazení vajec se líheň vyvětrá.

10.3.2017 16:37
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Doporučuji zadavatelce přečíst si tyhle stránky: http://ahele.cz/lihen/ Z tohoto zdroje cituji:
Ad 2) Výměna vzduchu je velice důležitá

Je to nejčastější chyba domácího líhnutí. Na nepřetržitou výměnu vzduch (kyslíku) pro napohled neaktivní vejce se zapomíná. Přitom potřeba kyslíku a tvorba kysličníku uhličitého se zvyšuje se stářím zárodků. Na 1000 vajec v předlíhni je nutno dodat za hodinu 8 – 9 m3 čerstvého vzduchu, v dolíhni 11 m3. Vyšší koncentrace kysličníku uhličitého snižuje líhnivost. Už při koncentraci 1 % zárodky odumírají nebo se líhnou zrůdy.

– U líhní s přirozeným prouděním vzduchu se toho dosahuje otvory ve dně a víku líhně, které se otvírají nebo zavírají dle období líhnutí a podle teploty okolního vzduchu. Tím se nastavuje proud vzduchu, který líhní prochází, ale také samozřejmě ochlazuje vejce odspoda. Najít optimální nastavení topení a větrání tak aby teplota vejce byla optimální není nijak jednoduché. Ale na druhou stranu přesně to samé se děje v přírodě pod kvočnou. Ta také vejce ze shora zahřívá a od země jsou chlazená.

– U líhní s ventilátorem je dosažení optimálních hodnot snazší, protože teplota je v celém prostoru okolo vajec stejná. Chladnější čerství vzduch je přisávaný ventilátorem a přes topení vháněn do prostoru v vajíčky. Přisávání je také zajištěno zakrývání nebo odkrýváním větracích otvorů v prostoru ventilátoru.

10.3.2017 16:38
veraboskova

XXX.XXX.0.235

A ještě jeden odstavec ze zdroje http://ahele.cz/lihen/ : Cituji (ikdyž se tu mluví o slepicích):
Ad 4) Chlazení vajec.

Vyvíjející zárodek produkuje poměrně velké množství tepla. Aby se vyvíjející zárodek nepřehřál a abychom zajistili lepší výměnu plynů mezi vejcem a prostředím, vejce chladíme. Ona i slepice na hnízdě občas stojí a občas se jde vykálet, najíst, napít….. Vejce se ochlazují při prosvětlování 6. a 14. den, ale i při překládání do dolíhně. Kromě toho je chladíme krátkodobě 1x denně – u stolových líhní otevřením horního víka, u skříňových líhní pootevřením dveří asi na 5 minut.

AnnyZ

10.3.2017 19:31
AnnyZ

XXX.XXX.92.43

Dobrý den,
děkuji všem za postřehy.
Add uživatel ladd, opravdu nejsem ignorant který by se neřídil návody. Jenže v návodu který k líhni máme, není o chlazení vůbec nic, ba právě naopak je uvedeno, že v případě ručního otáčení vajec (my máme poloautomat) se musí toto provést rychle, do doby 10minut. Chápu, že v přírodě také dochází k chlazení vajec, i když když jsme měli kvočku, tak ta z hnízda šla opravdu jednou za pár dnů, vydala ze sebe mega kuřinec, bleskurychle se nazobala, takže vejce neměly šanci vychladnout.

Jinak děkuji paní Věrahubcová, zvláště poslední věta nám pomohla. Jsem si jistá, že to bude právě chlazením. Nejde ani spíše o to, že se káčata stěží dostávala z vajíčka, máme líheň s čidlem na teplotu a vlhkost, poslední dny rosíme, ale spíše nám nedalo, proč je vůbec tak malé procento vylíhnutých kačátek, když ostatní uhynou ve skořápce.

Takže včera jsme začali další násadu vajec chladit, podle rad 10-19den 1x denně, pak 20-26den 2x denně. Tak uvidíme. Děkuji moc všem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.3.2017 21:50

Proč nezkusíte nechat kachny vysedět vejce? Chovám běžce už několik let a naprosto bez problémů nám vysedí přez léto několikery káčata. Spíš mám problém co pak s nimi, v loni jsme je vnutili zdarma posledním sousedům co je ještě od nás neměli a letos až sednou, tak jim asi vejce ukradnu a vyměním za nějaká jiná. Vždycky nanesou na několik míst vejce, pak vyberou jedno hnízdo a za pár neděl nám to běhá po zahradě. My je máme pro legraci, jsou dost ochočení a lbí se mi na ně koukat, když piju kafe.

10.3.2017 23:09
mowinka1

XXX.XXX.225.127

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proč nezkusíte nechat kachny vysedět vejce? Chovám běžce už několik let a naprosto bez problémů nám vysedí přez léto několikery káčata. Spíš mám problém co pak s nimi, v loni jsme je vnutili zdarma posledním sousedům co je ještě od nás neměli a letos až sednou, tak jim asi vejce ukradnu a vyměním za nějaká jiná. Vždycky nanesou na několik míst vejce, pak vyberou jedno hnízdo a za pár neděl nám to běhá po zahradě. My je máme pro legraci, jsou dost ochočení a lbí se mi na ně koukat, když piju kafe.

V akom obdobi kacky zasadnu? Je to kazdy rok v priblizne rovnakom case? A kolko vajicok im nechavate? Nam zacali niest az tento rok tak som zvedava ci zasadnu.

11.3.2017 01:34

Poprvé zasednou obvykle v červenci, i když vejce snáší podstatně dřív. Měli jsme rekordmanku co dokázala vysedět kachňata třikrát za léto, ale většinou sedí dvakrát. Mám tři kachny a jednoho kačera. Jedna kachna sedí vždy sama - ta je úspěšnější a ty dvě sedí vedle sebe, jsou mladší a nevím proč, ale těm se vylíhne tak polovina vajec na která sednou asi si je kradou mezi sebou. Je lepší jim nechat maximálně sedm vajec, jsou poměrně drobné ale mají tendenci sednout si na co nejvíc vajec a pak je nedokáží všechna zahřát, ale musíte jim je sebrat, až když už začaly sedět, jinak se na hnízdo vykašlou a jdou snášet jinam. Mladé kachny - první rok, obvykle nevysedí nic nebo málo. Když máte kachen víc, vejce označte aby vám tam ostatní kachny nepřihazovaly, to dělají rády. Ke konci sezení kontrolujte jestli už se některá káčata nevylíhla, kachna z vajec nesleze dokud se nevylíhnou všechna a pak dávám kachňatům misku se šrotem a vodou kousek od hnízda, káčata si dojdou. Kachňata vodí velmi krátce a pozor i když nejsou jinak mezi sebou vůbec agresivní, dokonce ani kačeři, na malá kachňata někdy a zvláš´t u vody agresivní jsou. Kačer je někdy zkouší topit zvlášť ty jarní, v létě už to nedělá nevím proč, zkrátka to tak je. Kachňata jsou legračni, když vysbírají lezoucí hmyz loví mouchy. Vydrží celý den běhat sem tam po zahradě a něco lovit. Z kachnou se drží neskutečně krátce rychle se osamostatní a vytvoří další hejno někdy i z různě starých jedinců. Výhoda u běžců je že netrpí na žabky, ale nesmí být s něčím nakřížení pak to neplatí. Malým dávám směs pro kuřata, pak dostávají už to co staří + vitamix. Žrádla maj vždycky dost, ale stejně loví.
Jo a nemá cenu jim vnucovat místo na sezení podle nás, tam mi nikdy nesedly, jen tam kde si to samy našly.

11.3.2017 12:14
mowinka1

XXX.XXX.136.84

Dakujeeem velmi pekne za podrobny opis.

JaruškaTrilobit

24.5.2017 21:02
JaruškaTrilobit

XXX.XXX.110.107

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Nevím proč, ale mám problém s vylíhnutím indického běžce a housat. Vše jsem udělala v pořádku. Už teď mám dvě vylíhnutí housat za sebou a čekám na další líhnutí. Měli se mi na konci minulého týdne vylíhnout housata a kačata a nic.
Kačata mají zpoždění přibližně tři dny a housata dva dny. Mám je v jedné líhni.
Nevím co mám dál dělat.
Mám líheň: elektronická líheň s termostatem CLEO 5 s ručním otáčením.
Minulý rok jsem také líhla kačata a housata z líhně, udělala jsem to stejně jako letos.
Nevím co dál a nic mě nenapadá.
Moc žádám o radu. Děkuji.

25.5.2017 23:42
mowinka1

XXX.XXX.228.214

Pre pana Hluchavka:
Tak ta moja kacka uz zasadla. Idem sa Vas este opytat, ked sa vyliahnu treba ich s kackou "odlozit" alebo to nechavate na kacke a vodi ich hned po zahrade? Vopred dakujem za info

26.5.2017 17:50

Já se do toho kachně nepletu. Když mám pocit že se už budou líhnout, dám ke kachně misku se šrotem pro kuřata nebo jen se šrotem a misku s vodou, protože se líhnou postupně a kachna nesleze, dokud je tam živé vejce. Kachňata si sami dojdou a zas zalezou pod kachnu. Jinak kachny běžců, aspoň ty moje nijak dlouho kachňata nevodí, Do 14dnů běhají celkem samostatně a aktivně shánějí brouky i když mají nasypánou, zkrátka brouk je brouk. Běžci jsou odolní, nezažil jsem že by měli žabky nebo jiný problém. Připadaj mi dost chytrý, třeba jeden rok si kachňata z různých hnízd utvořila vlastní hejno, vždycky prolezla plotem a sbírala hmyz v příkopě vedle rušný silnice. Vždycky se sami bez problémů vrátily domu a nepřišli jsme ani o jedno.
Už nám taky seděj dvě, tak sem zvědavej, kolik jich bude.

26.5.2017 19:22

No teď koukám že sem neodpověděl, Běhaj hned po celé zahradě, spolu s ostatními.

Přidejte reakci

Přidat smajlík