Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.3.2017 11:44
dadu

XXX.XXX.61.94

Pomůže zabránit v požírání vajec zkrátit slepicím zobák?

Neregistrovaný uživatel

11.3.2017 12:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151

dadu napsal(a):
Pomůže zabránit v požírání vajec zkrátit slepicím zobák?

Ano ustřihnete špičku zobáku pozor na jazyk. Chvilku poteče krev ale pak zobou jen krmivo...v případě že budou slepice pokračovat v pojídaní vajíček, usekněte jim hlavu a spařte je, pak poslouží jako maso a polévka.

11.3.2017 12:10
dadu

XXX.XXX.61.94

O té druhé variantě vím, ale nechce se mi do ní - jsou to dvouleté velké faverolky. Myslíte, že to půjde elektrikářskýma kleštěma na stahování bužírky z drátu? (Stříhám s nima pesanům drápy).

11.3.2017 12:13
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Alebo skúste nasadiť okuliare proti kanibalizmu. Tiež to zvykne pomôcť aj pri tomto zlozvyku.

11.3.2017 12:17
dadu

XXX.XXX.61.94

Faverolky mám jen 3, takovéto balení bych nespotřebovala ani do konce života

11.3.2017 13:24
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

dadu napsal(a):
Faverolky mám jen 3, takovéto balení bych nespotřebovala ani do konce života

Sú aj menšie balenia.

Danka2

14.7.2017 17:22
Danka2

XXX.XXX.160.22

Našla jsem rozbité vejce a jistě s láskou sežrané.Co teď dělat a proč se to stalo?Je nějak způsob jak tomu předcházet a napříště zamezit?Mam 11 slepic.

14.7.2017 17:41
anička66

XXX.XXX.219.152

Danka2 napsal(a):
Našla jsem rozbité vejce a jistě s láskou sežrané.Co teď dělat a proč se to stalo?Je nějak způsob jak tomu předcházet a napříště zamezit?Mam 11 slepic.

Když už se vám to stane, je takřka nemožné pouze izolovat porušovatele. Je třeba ho vyčlenit z hnízda, neboť vejce je chutná věc, a pokud přijdou i ostatní na to, jak ho rozbít, budou to dělat pořád. Tento naučený problém bohužel nelze nijak odstarnit.

Je třeba najít porušovatele i příčinu. Mezi základními příčinami požírání vajec ve vašem hejnu může být:

- Špatná strava (nedostatečného množství vápníku, které vede ke slabé skořápce - slepice pak okusí chuť vajec díky snadnému rozbití)

- Nedostatečný prostor pro hnízdění (je-li malé snáškové hnízdo, je snadné snesené vejce rozbít)

- Neintimní prostor pro hnízdění (slepice by měla mít temnější snáškové hnízdo - nikoliv však absolutní tmu! Zatemnění eliminuje zvídavost nosnice o vlastní vejce. Po snesení slepice rychle odkráčí za světlem, a nebude jí už zajímat, že nějaké vejce snesla)

- Nepravidelná sběr vajec (sběr by měl probíhat 2 až 3 krát denně, nebo se musejí vejce odkutálet do nepřístupného zásobníku - obě metody maximálně předcházejí rozbití)

- Žádná čistá pitná voda (absence zcela čisté vody vyvolává různé úmysly slepic zkoumat okolní předměty zda tam není čistá voda)

- Vynesená nosnice (starší slepice musí být vyřazeny z hejna, neboť jejich vlastní absence vajec vyvolává vetší zvídavost okolo jiného vejce)

- Nadměrný přísvit (nosnice musí mít pravidelný přísun světla, nikoliv nadbytečný! V době přísvitu použijte časovač, aby slepice měly dostatečný čas k tichému odpočinku)

- nedostatečný materiál pro popelení i malé výběhy jsou další příčinou (slepice je třeba zabavit. Pokud se nudí, dochází k vedlejším a nechtěným jevům jako je právě požírání vejce, ozobávání peří a nadměrečné hašteření v hejnu)

- Paraziti také mohou zapříčinit nezvyklé chování i zvídavost

Příčinu i porušovatele je třeba nalézt včas, jinak vás čeká kompletní výměna hejna.

Anna.

17.7.2017 09:48
ladd

XXX.XXX.34.52

Danka2 napsal(a):

Jestliže se to stalo jednou, nic se ještě neděje. Vajíčko mohlo mít slabou skořápku a rozbít se pouhou vahou slepice jak na něm seděla, nebo při snášení.
Když se to bude opakovat, postupujte následovně. Vytypujte si slepice, které mají zobák ušpiněný od žloutku. Mezi nimi bude ta která vajíčka cíleně rozbíjí. Ty zbylé jsou ty, které se u toho zrovna vyskytly a přiživily se. Položte před těmito slepicemi do výběhu vejce. Ty které se jen přiživovaly budou vajíčko jen tak šolichat a obhlížet, ta která je cíleně rozbíjí to udělá jedním, dvěma zobnutími. Té pak ustřihněte horní špičku zobáku, aby byla nepatrně kratší, než spodní. Pomůže to, protože slepice se pak do vajíčka strefí spodní části zobáku a v té nemá sílu, aby skořápku rozbila. Než zkrácený zobák doroste, tak slepice na zlozvyk zapomene.

17.7.2017 14:15
zvířátka50

XXX.XXX.195.16

Mě se to také nedávno stalo u hybridek začala to dělat jedna a pak druhá tak jsem je vyřadil z chovu a byl pokoj T.

danka2

17.7.2017 14:52
danka2

XXX.XXX.134.195

Děkuji.Co psala anička66 jsem si vzala k srdci a prostě vyřadila.Každy den bylo teď nějaký vejce rozmydlený.Takže "porušovatelka" vyřazena.Odnaučovat nemáme čas, chodíme do práce Podle dostupné literatury se stejně jeví že to odnaučit spíš nejde. PS Veliké díky za rady, polívka výtečná Krmíme jen certifikovaným bio.

9.3.2019 19:06
petan83

XXX.XXX.33.11

Mam 3 slepice ayam a hned po sneseni vejce sezerou, ale nemuzu je vyradit z chovu protoze potrebuju ty vejce jako nasadove. Muze mi nekdo prosim poradit jestli opravdu pomuze zkratit horni cast zabaku, a pokud ano, tak jak to udelat, cim to udelat a o kolik zkratit abych slepici neublizil.

9.3.2019 21:34
dadu

XXX.XXX.61.94

Letos mi opět jedna hybridka žrala vejce, tak jsem jí zkrátila zobák. Nepomohlo, žrala je dál. Tak jsem ji oddělila od ostatních - a byl klid. Ani svoje snesené nežrala. Byla oddělená asi měsíc, pak jsem ji dala opět k ostatním. Byla asi tři týdny s ostatníma a tento týden jsem opět našla sežrané vejce Teda skořápku. Tak je opět oddělená . . . Takže přemýšlím, jestli ji nechat oddělenou, nebo z ní udělat polévku . . .

10.3.2019 06:04
petan83

XXX.XXX.33.11

Sem vecer volal zname co se zabiva drubezi jestli by jim ty zobaky zkratila a bohuzel mi potvrdila ze to pomoc muze ale spise nepomuze. Tak zkusim posledni moznost, predelam snaskovou kukan, udelam sikme dno a prepazku aby se vejce odkutalelo, jinak pak uz jedine sekera

10.3.2019 19:20
2mazutak

XXX.XXX.6.190

zdravím.já za tímto účelem používám elektrickou pájku.nemůžete takto zajet do živého,je to zároveň ošetřené proti případnému krvácení a třepení.hezky jim takto horní zobák zakulatím.pomáhá to i proti škubání se navzájem.

11.3.2019 15:18
petan83

XXX.XXX.82.134

Vyresil jsem to nakonec prestavbou snaskove kukane, mam 4 kukane vedle sebe v jedne bedne. V bedne jsem udelal v zadni casti po cele delce otvor asi 6cm a bednu naklonil tak aby se vejce skutalelo do otvoru a pod nim mam vypolstrovany prostor kam vejce spadne, dneska je prvni zkusebni den a vypada to ze zatim to funguje. Od 3 slepic tam dnes byly 2 vejce, zatim co za minuly tyden sem posbiral celkem 4, ostatni ty potvory sezraly.a

Přidejte reakci

Přidat smajlík