Skyrra

XXX.XXX.234.44
Zdravím, potrebovala by som poradiť ako nalákať sliepky do znáškového hniezda. Sliepky majú zlozvyk, že mi požierajú vajíčka a keď nepomohlo dlhodobé podávanie vitamínov, usúdila som, že ide zrejme o návyk, ktorého sa nezbavia. Preto som postavila do kurína z konštrukciu z dreva so šikmou plochou na znášanie, kedy sa vajíčko odkotúľa mimo dosah sliepky. Mám však dva problémy.
Hniezdo na znášanie pre sliepky zrejme je lákavé, stále si to obzerajú a chodia dnu, ale vajíčko si vždy nájdem mimo (len by som doplnila, že ide o moment kedy náhodou prechádzam okolo kurníka a zastihnem sliepky ktoré akurát znesú a následne idú vajce zožrať takže vidím, že nebolo v hniezde). Rada by som vedela ako ich tam nalákať, keď majú možnosť znášať vajíčka aj inde. V kuríne majú tiež slamovú podstieľku a neviem či by bolo dobré aby jej tam mali menej alebo ju tam nedať vôbec.
A problém č.2 - ako to vymyslieť aby sa vajíčko naozaj odkotúľalo? Plošinka je mierne šikmá, ale sliepky si zvyknú robiť zo slamy hniezda a keď už aj znesú vajíčko do hniezda, uviazne v slame a neodkotúľa sa.
Uvítam každú radu...
Zkuste tyto snášková hnízda, nedávejte slámu, ale vložte tam podkladek, ten upravte tak, že ho přeříznete na půl, aby se nemohl po šikmém dně skutálet do zásobníku
Skyrra

XXX.XXX.234.95
Ďakujem za tip :). Včera už boli všetky vajíčka mimo, takže konečne začali znášať do hniezda a nemusím riešiť iné znáškové hniezda. Len neviem či je dobré vôbec nedávať slamu do hniezda, aj napriek tomu, že by tam bol podkladok. Mám pocit, že by sa im potom viac páčila zem so slamou a znášali by tam.
Skyrra

XXX.XXX.234.95
Teda myslím, že už boli mimo dosahu sliepok :).