Filup
XXX.XXX.143.14
Dobry den, mam dotaz jak dlouho a jak je mohu skaldovat.Dekuji.
Filup
XXX.XXX.143.14
Děkuji.
Náročnější
XXX.XXX.57.2
Já bych u slepic doporučoval počítat s maximem 7 dní a to i při správném skladování a za správné teploty (pozn.: Vejce sbírána jednou denně, na večer). Po této době se zdá životaschopnost rapidně klesat.
Osobně sbírám vejce pět dní. Oplozenost a životaschopnost je vždy 100%.
Náročnější
napsal(a):
Já bych u slepic doporučoval počítat s maximem 7 dní a to i při správném skladování a za správné teploty (pozn.: Vejce sbírána jednou denně, na večer). Po této době se zdá životaschopnost rapidně klesat.
Osobně sbírám vejce pět dní. Oplozenost a životaschopnost je vždy 100%.
Sbírám vejce na násadu již dlouhou dobu a zasílám i poštou a mám zkušenost, že oplozenost je i po 10 dnech výborná a začíná klesat až po 14 dnu a ještě okolo 20.dne byla oplozenost okolo 50% vajec. Takže za mne 14 dní v pohodě. Životaschopnost je možno zvýšit tzv. temperováním vajec
- viz. http://www.chicken-xl.cz/kurata/index.php?action=show_article&id=27 Dana.
Ovecka má pravdu, Pokaiľ sú slepačie vajcia správne skladované a naklápané, tak stačí nasádzať 1x za 2 týždne a nemá to vplyv na oplodnenosť vajec. Roky nasadzujem každé 2 týždne a nemám problém. Taktiež zbieram vajcia 1 týždeň a potom ich pošlem poštou, čo trvá 2-5 dní, takže u zahraničného chovateľa idú tiež do liahne po cca 10 až 14 dňoch a po ceste poštou. Zatiaľ boli všetcia spokojní s výsledkom.