Dobrý den,
mám dotaz k líhnutí bažantů, ale domnívám se, že je to možná obdobné u veškeré hrabavé. Nasadil jsem 61 bažantích vajec, po 24 dnech se vylíhlo 48 kuřat, z toho 18 bezproblémových a 30 pouze leželo, neschopných postavit se (rozjeté nožičky). Do 48 hodin všech 30 uhynulo. Domnívám se, že je to pravděpodobně chybou v chovném hejnu, ale pro jistotu se ještě ptám, zdali s tím nemáte někdo zkušenost a nejde o chybu při líhnutí. Kuřata se klubala bez problémů. Celé klubání trvalo 36hodin.9den po nasazení došlo k výpadku el. proudu na cca 3hodiny. Po opětovném zapnutí proudu bylo na líhni 33,1°C.
Díky Luboš.
Dobrý den chtěla jsem se zeptat mám po domácku vytvořenou líheň. Přítel v ni úspěšně vylíhnul 3 krát malé chameleony. V příloze fotka. Prosím co mám dat na dno líhně když chci líhnout vajíčka krepelek ? Děkuji moc za odpovědi a rady :).
luboš64
napsal(a):
Jde o líheň domácí výroby ze starého mrazáku.
Měl jste vejce v lískách s automatickým otáčením? Mě se tohle stalo u křepelek. Zdravé kuřata se vám vylíhly jen ze zóny, kde byla nejlepší teplota. Těžko říct, jestli to bylo u termostatu nebo i jinde, protože nevím, co jste vyrobil. Pokud jste líhnul poprvé tak je škoda že jste si všechny vejce neoznačil přesně s polohou. Pak byste zjistil, kde máte chybu s prouděním vzduchu a která vejce trpí. Takže při příštím líhnutí naplňte líheň jen ze 2/3 kapacity aby vejce nebyly až ke kraji, ale na každé straně líhně byl volný prostor pro prodění vzduchu. Když tak dejte sem fotku líhně třeba bude problém vidět hned.
Klarinetek
napsal(a):
Nene je to akvárium obalené polistirenem, právě nevím co na dno do čeho dat vajíčka krepelek.
Celý problém je v tom, že se jedná o líheň bez nuceného oběhu a hodně vysokou. Teplý vzduch se drží nahoře u topného kabelu a necirkuluje. Navíc bude chyba ve větrání líhně - nedostatečná obměna vzduchu. Otvory musí být dole i nahoře, aby docházelo k automatické výměně.
U líhní bez ventilátoru se topný kabel umísťuje pokud možno do 10-15 cm nad horní část vajec. Vejce jsou ohřívána hlavně teplem sálavým, teplo předávané prouděním a vedené je využito méně. Kdežto u vás sázíte právě na teplo předávané prouděním (od vzduchu) a vedením(od vedlejšího předmětu). Vedením bude sklo teplo spíše odnímat než předávat. A proudění se nic nepředá, protože teplý vzduch se drží nahoře.
Takže za mne konstrukční chyba v líhni, nikoli chyba v hejnu. Dana.