Dobry den, nemuze mi nekdo poradit. Mam 3 denni kuratka a kdyz jim dam treba nastrouhane vajicko tak k tomu hned dojde kvocna a sni jim to. Ma tam svoji misku, kterou si nevsima a jde po tom co je lepsi. Na kuratka nic nezbyde... namichal jsem ho i s K1 ale taky to vyzobala. Mam ji davat bokem kdyz jim davam jist ? Dekuji.
Keď som odchovaval pod kvockami mal som urobenu bednu predelenu na dve časti. Menšia, plochou asi 2-3x väčšia ako zaberá sediaca kvocka a väčšia, asi 3/4 celkovej pre kuriatka. Rozdelená bola mriežkou, roztec tycek aby kvocka nezdrhla. Kvocka cez mriezku dosiahla na svoje krmivo a vodu ktoré mala v časti pre kuriatka. Zároveň jej to zabranovalo hrabať prípadne značne obmedzilo. Kuriatka som kŕmil mimo dosah kvocky. Nie je to môj nápad. Mám to zo starej českej bazantnickej literatúry. Takto mi v pohode odchovali aj relatívne veľmi temperamentné kvocky taký drobizg ako jarabice či zlaté bažanty. Ak si kvocku naučíte na pravidelné vypustanie bude trus zadržiavať a vyprazdni sa až keď sa prebehne. Tak akoby sedela na vajickach. Inak treba jej oddelenie pravidelne kontrolovať a čistiť. Každý vie aké množstvo dokáže kvocka "vyprodukovať".
Určitě bych neodděloval. Když kvočnu od kuřat oddělíte, tak bude hysterčit. Kuřata naopak se po ní budou spíš schánět, než se krmit. Dejte jim míchanice dosytosti. Kvočna je po sezení na vejcích vyhládlá, až se zasytí, tak se to srovná. Mě se to ale nezdá, neklobe jen do kousků vajíček, aby je kuřátkům ukázala? Doopravdy jim je vyzobe?
Musíte to dát tak, aby k tomu kuřátka mohla, ale kvočna ne.
Takže udělat domeček - klícku, kde bude papáníčko pro kuřátka,
ale kvočna se tam nevejde a ani tam nedosáhne krkem.
Stačí Áčko z latiček a potáhnout králičím pletivem, dole nechat 8 cm škvíru
ze všech stran a doprostřed dát kuřátkovské krmítko.
Používám taková zařízení dvě, a to až do dospělosti kuřat.
Tak od 12. týdnů je mám spolu se slepicemi, a ty by taky vyzobaly
jen to dobré, navíc by v rámci hierarchijních půtek kuřata ke krmení
nepouštěly. A tak je vhodné mít "domek" kudy kuřaty prolezou,
ale dospělé slepice ne, a tam se kuřata v rámci dvora mohou uchýlit,
i f klidu nakrmit, a ani jim to nezmokne.
To je jeden z důvodů, proč mě matky kvočny až tak neberou (Jeniku12).
Jsou nízkokapacitní a všechno dětem sní (nebo převrátí).
No a ze začátku se to krmítko dává k tomu (zobou dva-tři dny s matkou)
nebo přesně na okraj, potom lehce za okraj - dovnitř. A pak dál a dál
až doprostřed, kde na to už kvočna nedosáhne, ale kuřata budou vědět,
že "to tam mají" a dostatečně se nažerou.
Kvočna má samozřejmě svojí misku s krmením stále dostupnou venku.
Já to beru tak, že kvočna se zkrátka nažere s kuřatama. Normálně kvočna ale sem tam něco zhltne a jinak spíš kuřatům potravu ukazuje. Hlavně takovým 3 denním kuřecím drobkům. Jestli jsem někdy měl nějakou pažravou, co hleděla spíš na sebe už nepamatuju. Že kvočny všechno rozhrabou a převrátěj, je pravda. Pokud ale nepotřebuji kuřat hodně a chci si udělat radost, tak kuřata voděná kvočnou a kuřata v bedně pod žárovkou je rozdíl.
Každopádně ten "domeček" a kuřata do něj postupně naučit je ideální řešení. Říka se tomu posada (nebo podsada?).