Tak jsem pod ní po týdnu, co zasedla a prosvěcení, nechala 13 vajec, včera jsem kontrolovala hnízdo, měly by se pomalu líhnout, jedno bylo naklovlé, už leze zobáček, pípá, s husou sedí i houser.Malé není pořád vyklubané a pár na něm sedí.Jak to pokračuje dál?Co se děje s malým, napůl vylíhlým a jak bude pokračovat další?proč je jedno naklovlé a další nejsou?přitom se to ve vejcích hýbe.Letos jsem nechala poprvé přirozeně pod husou.
Je možné, že husa začala inkubaci déle, než jste si zapsala. Sice se zdržovala na hnízdě, ale nebyla správně nahřátá .
Nebo mohlo být 13 vajec moc a některá vejce se opakovaně ocitala na straně a nebyla správně zahřívána. Také se mi to jednou stalo, dala jsem pod českou 13 a ona je nedokázala všechny obsednout. Vylíhla se 3 housata. Dana.
Já myslím, že jste jenom neodhadla od kdy husa opravdu sedí a počítáte to posunutě. To znamená, podle vás třeba husa sedla v pondělí, ale ještě neseděla pevně, z vajec slézala a inkubovat začala třeba až další den. Protože pokud se housata ve vejcích hýbou, nebo slyšíte jak klovou zevnitř do skořápky, nic by nemělo nasvědčovat chybnému líhnutí. Houseti trvá až 36 hodin, než se po naklování vylíhne. Pokud jste hodně nedočkavá, můžete dvě prosvítit a kouknout, kde je problém. Ale k tomu houserovi. Já bych ho nenechával u husy, můžou jančit a mladé ušlapat...housata je vůbec po vylíhnutí lepší umístit do odchovny třeba na týden, aby nabrala sílu a pak až je huse vrátit, ta je bez problému přijme a housata budou houževnatější.
Msm
napsal(a):
Já myslím, že jste jenom neodhadla od kdy husa opravdu sedí a počítáte to posunutě. To znamená, podle vás třeba husa sedla v pondělí, ale ještě neseděla pevně, z vajec slézala a inkubovat začala třeba až další den. Protože pokud se housata ve vejcích hýbou, nebo slyšíte jak klovou zevnitř do skořápky, nic by nemělo nasvědčovat chybnému líhnutí. Houseti trvá až 36 hodin, než se po naklování vylíhne. Pokud jste hodně nedočkavá, můžete dvě prosvítit a kouknout, kde je problém. Ale k tomu houserovi. Já bych ho nenechával u husy, můžou jančit a mladé ušlapat...housata je vůbec po vylíhnutí lepší umístit do odchovny třeba na týden, aby nabrala sílu a pak až je huse vrátit, ta je bez problému přijme a housata budou houževnatější.
To s tou odchovnou není dobrý nápad. Housata si husu nevtisknou a husa po týdnu také na mateřství zapomene. Mláďata vrubozobých ptáků mají silný pud vtiskávání a po vyklubání následují to, co v prvních 1-2 dnech nejčastěji vidí. Když jim dáte plyšovou hračku, tak to bude hračka. Nebo vy. Husy se budou bát.
Nedávno se tu takový případ řešil.
Já osobně jsem si loni dovezla 10 třídenních housat landeských a dala je pod husu, která měla dvě svá housata. Husa neměla problém je přijmout, ale housata se jí bála a raději by prochladla, než aby byla pod ní. Takže v žádném případě neodebírat.
Huse zmenšit prostor, kde by se mohla housata pohybovat a housera raději oddělit. Dát kvalitní krmení HUS1 a doporučuji nejméně 10 dní nevypouštět na pastvu. Pak už je možno je na hodinu, dvě za pěkného počasí pást. Dana.
ovecka
napsal(a):
To s tou odchovnou není dobrý nápad. Housata si husu nevtisknou a husa po týdnu také na mateřství zapomene. Mláďata vrubozobých ptáků mají silný pud vtiskávání a po vyklubání následují to, co v prvních 1-2 dnech nejčastěji vidí. Když jim dáte plyšovou hračku, tak to bude hračka. Nebo vy. Husy se budou bát.
Nedávno se tu takový případ řešil.
Já osobně jsem si loni dovezla 10 třídenních housat landeských a dala je pod husu, která měla dvě svá housata. Husa neměla problém je přijmout, ale housata se jí bála a raději by prochladla, než aby byla pod ní. Takže v žádném případě neodebírat.
Huse zmenšit prostor, kde by se mohla housata pohybovat a housera raději oddělit. Dát kvalitní krmení HUS1 a doporučuji nejméně 10 dní nevypouštět na pastvu. Pak už je možno je na hodinu, dvě za pěkného počasí pást. Dana.
A jak se ta husa bude vyprazdňovat, krmit a pít a koupat, když ji separuju od housera?
jsou spolu v husníku s vejci, housera vyženu, ale jak s tou husou?stačí jí ráno kolem sedmé, pak odpoledne a večer?
Pro Ovečku. Máte pravdu s vtiskáváním, ale já to myslel tak, že až se všechna housata vylíhnou, tak je odebrat. Já chovám pomořanky a dělám to tak, protože mi první rok husa housata přes noc ušlapala (asi 4 z 8 kousků) a problém pak nikdy nebyl, když jsem jí je vracel. A jak říkáte, pak jsem k nim třeba přidal i o 14 dní starší z líhně a husa je vzala, housata se sice prvních pár hodin bála, ale šmajdala za těmi menšími a bylo to v pohodě. A ta větší jsem pod ni strčil večer, takže housata čučela, ale zůstala pod husou, ráno už byli jak rodinka. Ale pochopitelně jsem je intenzivně sledoval, abych je mohl zas oddělit. Kamarád, co dělá české husy jim je taky na prvních pár dní bere a pak sloučí dohromady a husy se o ně starají v hejnu, takže si myslím, že to s tím odebíráním tak jednoznačné není.
gajdovka
napsal(a):
A jak se ta husa bude vyprazdňovat, krmit a pít a koupat, když ji separuju od housera?
jsou spolu v husníku s vejci, housera vyženu, ale jak s tou husou?stačí jí ráno kolem sedmé, pak odpoledne a večer?
Já mám v husníku odděleno 0,7 x 1,5m prostor, tam je husa s housaty a vedle, za pletivem je houser. Husa se momentálně nekoupe, dvakrát týdně ji na chvíli vypustím a prostor vyčistím. Ani v tu dobu se nekoupe, je s housaty a pase se. Teď bude housatům 10 dní. Pokud bude o víkendu pěkně, nechám je na trávě delší dobu. Tak se husa možná vyčistí.dám jim mělký lavor. Dana.