Kohout s nepronikavým kokrháním

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

tom332

16.5.2017 20:55
tom332

XXX.XXX.31.226

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké je podle Vás nejvhodnější plemeno kohouta, pokud jde o co nejméně pronikavé kokrhání? Můj děda bydlí v zástavbě a vlašák sousedům moc nevoní. Zajímá mě Vaše zkušenost, který kohout má podle Vás nejsnesitelnější hlasový projev? Slyšel jsem o orpingtonkách (hlubší ton), ale zkušenost nemám. Moc děkuji za každou radu. Tomáš.

17.5.2017 12:31
ladd

XXX.XXX.34.52

Kohouti těžších plemen mají hlubší hlasy. Pokud ale sousedi problémy budou chtít dělat, je to asi jedno. Navíc, jestli má děda slepice lehkého typu, je zbytečné, aby je “mordoval” kohout polotěžký nebo těžký. Spíš bych zkusil na noc dát kohouta někam do absolutní tmy a vypustit ráno v rozumnou hodinu. Někteří lidé zde píší, že to řeší přiklopením kohouta pod krabici. Já bych to asi vyřešil tak, ža bych si pořídíl přiměřeně vysokou a hlubokou skříňku, do ní bych v optimílní výšce umístil hřad, navrtal pár větracích otvorů a tam bych kohouta při večerním zavírání kurníku přendal (to kvůli tomu, aby si moc neponičil peří v ocase ). I kdyby kokrhat v noci a ráno nepřestal, je to izolace zvuku navíc. A kokrhání přes den? Ať si trhnou.

17.5.2017 12:43
slovensko

XXX.XXX.178.6

Moji kohuti araukany kikirikaju chraplavo, ze mna to nerusi. Neviem ako susedov, ale este sa nestazovali.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.5.2017 12:58

tom332 napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké je podle Vás nejvhodnější plemeno kohouta, pokud jde o co nejméně pronikavé kokrhání? Můj děda bydlí v zástavbě a vlašák sousedům moc nevoní. Zajímá mě Vaše zkušenost, který kohout má podle Vás nejsnesitelnější hlasový projev? Slyšel jsem o orpingtonkách (hlubší ton), ale zkušenost nemám. Moc děkuji za každou radu. Tomáš.

Ono je to zcela individuální, protože každý z nás vnímáme zvuk trochu jinak, co jednomu nevadí, druhého obtěžuje a jednomu může kohoutí kokrhání připadat melodické a druhému ne. ale obecně, čím menší plemeno, tím je kokrhání ostřejší a vyšší. Já mám třeba hedvábničky a je stejně rozdíl mezi jednotlivými kusy. Měl jsem jednoho "meloďáka", teď mám kohouta, který má pěkně ostrý hlas.

17.5.2017 16:52
tforro

XXX.XXX.13.64

Chovám plymutky žluté a od nich oddeleně lengohrnky. Plymuťák má hrubší tón a jeho kokrhání není nijak zvlášť obtěžující. Ale kohout lengornu, ten je slyšet přes celou ves. A večer, když jdu drůbež zavírat, tak vezmu z hřadu kohouta lengorna a zavírám jej do velké bedny. Díky tomu není nad ránem takřka vůbec slyšet.

17.5.2017 18:16
čapice

XXX.XXX.211.224

Prvni kohout Hubert hedvabnicka rval jak tur. Ted mame Hempsiraka a ma hluboky hlas a kratke kokrhani. Zacne v kurniku rano v pet kdyz vstavame do prace. Vidi oknem svetlo v baraku. Kdyz otevreme kurnik tak na kokrhani nema cas protoze zacne tancovat a prohanet holky.

tom332

17.5.2017 19:30
tom332

XXX.XXX.31.226

Moc všem děkuji za rady . Zaujal mne nápad zavírat kohouta v kurníku ještě do bedýnky, určitě to zkusím. Díky.

18.5.2017 09:43
dkup

XXX.XXX.165.147

A co si pořídit nějakého kokrháče? Ti se vyznačují velmi dlouhým kokrháním, ale nemají pronikavý hlas.

ondra159

18.5.2017 13:29
ondra159

XXX.XXX.9.162

tom332 napsal(a):
Moc všem děkuji za rady . Zaujal mne nápad zavírat kohouta v kurníku ještě do bedýnky, určitě to zkusím. Díky.

No nechci nic vytýkat tomuto nápadu, ale jsem zvědav, jak dlouho Vás (nebo spíše dědu) to bude bavit.. O tom, že kohout potřebuje taky dýchat a otvory půjde zvuk samozřejmě ven a světlo dovnitř, nechápu nějaké takové zavírání jako prospěšné pro sousedy a pro kohouta už vůbec ne..

18.5.2017 15:24
ladd

XXX.XXX.34.52

No jestli máte lepší nápad, tak sem s ním, jinak je to o ničem.
Samozřejmě, že otvory projde světlo a zvuk. Měl jsem ale na mysli několik děr vrtačkou u země a u stropu, aby cirkuloval vzduch. Takže světla moc dovnitř nepůjde a izolovat zvuky to bude. Když to bude mít správnou výšku, šířku, hloubku a hřad umístěný v dostatečné výšce od stropu, aby se mohl i pohodlně postavit, tak kohoutovi nic až zas tak chybět nebude. Snídani a ranní obkroužení slepiček během dne dožene. někdo to dělá i s papouškem, aby brzy ráno nebudil, že hodí tmavý hadr přes klec.
Byl to dotaz a nápad. Podle mě to za zkoušku stojí. Někdo to řeší tak, že přiklápí kohouta pod krabici, toto je lepší varianta, -právě pro toho kohouta.
Jestli pána bude bavit zavírat kohouta nebo se dohadovat se sousedy, bych nechal na něm.

18.5.2017 18:11
jo012810

XXX.XXX.96.211

tom332 napsal(a):

Ono jde především o to, zda bydlíte někde na vsi, s větším odsupem od sousedů a záleží i na sousedech. Jak praví klasik, kokrhání kohoutů je běžný projev na vsi. V městské zástavbě určitě neuspějete se žádným kohoutem. S největší pravděpodobností se najde někdo, komu bude kokrhání vadit. Obecně dobře připomenout, že ani na vsi nemusí být kokrhání tolerováno, pokud se najde"protiva" a dokáže, že kokrhání jej obtěžuje více, než míra obvyklá. Obecně platí, že povolený akustický tlak v době noční, nesmí být vyšší než 40dB a denní 50dB a má to i své výjimky atd. Ale do sporu bych jistě kvůli kohoutovi nešel...

21.5.2017 09:09
Rebeka13

XXX.XXX.18.41

Večer, jak zavíráme a počítám slepice, kohouta dám do bedny a ráno pustím. Vyspíme se všichni.

21.5.2017 09:13
falco33

XXX.XXX.18.41

Když je hlučný, tak zavírat. Je to plemenem i individuální.

21.5.2017 11:00
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Ano choval jsem ve větším vlašky koroptví a opravdu byli kohouti velmi hluční. Nyní se zabývám orlovkami pestrými a o kohoutech ani nevím. Soused si pořídil kohouta vlašáka a i když je vzdálený, tak nadělá větší kravál jak mých dvacet orlováků. Pepa

21.5.2017 11:12
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Ale určitě může být kus od kusu jiný. Taky mám jednu husu hlučnou, a můj pes za celý čtyřletý život dvakrát štěkl. Zato okolní psi jedou v kuse a bez důvodu. Pepa

asnipetr

10.7.2017 11:09
asnipetr

XXX.XXX.116.7

Asi tu budu rázem za člověka hodného opovržení. Taky něco podobného řeším - zatím čistě teoreticky - na okraji města bych chtěl chovat pár slepiček (raději bych s kohoutem - že by zdr. vyandotky?). Před časem jsem se poptával na nehlučné plemeno a odpovědi byly ještě méně konkrétní než zde a moc mi nepomohly. Zajímavé je, že pokud byste se naopak ptali na nejhlasitější, dostanete zcela určo konkrétní výčet plemen.
Narazil jsem na něco jako límec proti kokrhání, což by měla být textilní "rukávek" se suchým zipem, který by měl kokrhání zamezit. Neslyšel jste někdo o tom, zkušenosti? Než mě ukamenujte, uvědomte si, že pes i kočka mají často obojek pořád, dokonce i pro papoušky dělají "kšíry" a to vůbec nemluvím o sokolnictví apod.
Zdraví Petr.

10.7.2017 14:38
slovensko

XXX.XXX.178.6

Myslim, ze velke plemena kikirikaju menej ako male. Moj hempsir kikirikal asi 2x za den.

10.7.2017 21:02
mamkamaria

XXX.XXX.55.3

asnipetr napsal(a):
Asi tu budu rázem za člověka hodného opovržení. Taky něco podobného řeším - zatím čistě teoreticky - na okraji města bych chtěl chovat pár slepiček (raději bych s kohoutem - že by zdr. vyandotky?). Před časem jsem se poptával na nehlučné plemeno a odpovědi byly ještě méně konkrétní než zde a moc mi nepomohly. Zajímavé je, že pokud byste se naopak ptali na nejhlasitější, dostanete zcela určo konkrétní výčet plemen.
Narazil jsem na něco jako límec proti kokrhání, což by měla být textilní "rukávek" se suchým zipem, který by měl kokrhání zamezit. Neslyšel jste někdo o tom, zkušenosti? Než mě ukamenujte, uvědomte si, že pes i kočka mají často obojek pořád, dokonce i pro papoušky dělají "kšíry" a to vůbec nemluvím o sokolnictví apod.
Zdraví Petr.

To vôbec nemôžete porovnávať. Kikiríkanie je pre kohúta nutnosť, môže byť z toho frustrovaný. Kikiríka aj tak, a je to ešte divnejší zvuk. Psovi a mačke obojok v ničom nevadí.

asnipetr

11.7.2017 08:30
asnipetr

XXX.XXX.116.7

Ukázka takového límce je třeba tady: https://www.youtube.com/watch?v=iJkFJrVq87Y
Pes/kočka je z prvního nasazení obojku zcela jistě frustrovaný taky. Nad tím, co jste psala, jsem se samozřejmě nejprve taky zamýšlel. Máte pravdu, kokrhání je potom takové divné, ale co je důležité - daleko tišší. Je otázka, zda se kohout potřebuje slyšet anebo mu stačí vědět, že kokrhá. Podle toho, co se povídá o tokání tetřeva hlušce (taky hrabaví), tak zřejmě ne. Moc se mi ten límec taky nezdá, a proto se na něj ptám. Chtěl bych vědět, zda to kohoutovi opravdu nějak vadí - příjem potravy, dýchání, kontakt s peřím/pokožkou apod.
Nechtěl byste někdo, komu taky kokrhání vadí, na svém kohoutovi vyzkoušet?
Ještě 3 poznámky - ono to zavírání na samotku do krabice či bedny může kohouta taky frustrovat a navíc je to pěkná otrava pro chovatele a neřeší kokrhání přes den.
Příměr s kočkou - před časem bylo stříhání drápků považováno za týrání. Mám zkušenosti, že to kočce nevadí, ani si toho nevšimne a mohu jen doporučit (pozor - jen u domácích!). Snad by vás bez toho nevzali ani na výstavu. Tady je vidět, jak se názory mění a někdy celkem rychle.
Nakonec ještě poslední věc, čekal jsem, že tohle téma bude hodně kontroverzní a že mi lidi budou nadávat a zatím to jde smajlík
Petr.

asnipetr

13.7.2017 08:34
asnipetr

XXX.XXX.116.7

Nedalo mi to a ještě jsem pokračoval v hledání. No a našel jsem toto:
https://quietroosters.com/the-procedure/
Už jste o něčem podobném slyšeli? Než napíšete komentáře o tom, že je to kruté apod., vzpomeňte si třeba na běžnou a ve společnosti tolerovanou a dokonce doporučovanou kastraci zvířat, při níž jde taky hlavně o odstranění nám lidem nepohodlných vlastností.
Tak co? Názory nebo snad přímo zkušenosti?
Pozn: vůbec toto nepropaguji, jen mne to zajímá.
Zdraví Petr.

13.7.2017 09:18
anička66

XXX.XXX.160.22

asnipetr napsal(a):
Už jste o něčem podobném slyšeli? Než napíšete komentáře o tom, že je to kruté apod., vzpomeňte si třeba na běžnou a ve společnosti tolerovanou a dokonce doporučovanou kastraci zvířat, při níž jde taky hlavně o odstranění nám lidem nepohodlných vlastností.
Zdraví Petr.

Problém se skrývá v tom, že při neinvazivní kastraci jakéhokoliv zvířete, jak uvádíte, mu neberete pudy a chtíč, ale pouze mu berete fakt se rozmnožit. Znamená to, že pes si nadále na fence může "hopsat" jen se z toho nic nezrodí.
U kohouta je to v případě kokrhání zcela odlišné. Kohout se do svého kokrhání zaposlouchává, neboť síla jeho zpěvu mu dává postavení v hejnu. Podle studií je prokázáno, že pokud kohout je třeba jen nastydlý, je značné frustrovaný ze svého nelibého tónu. Německá studie byla prováděna v hejnech čítajících více kohoutů, a studivala se jejich hiearchie. Z toho je patrné, že kohout zkrátka kokrhat musí. Domnívám se, že v tomto případě by se při jakékoliv mechanické úpravě hlasivek jednalo opravdu o týrání kohouta. Potlačíte mu pud, který je závislý na hlasivkách.

Anna.

13.7.2017 09:25
palenka

XXX.XXX.55.3

asnipetr napsal(a):
Zdraví Petr.

A máte vystaráno, vyskoušejte to a dejte vědět, někdo začít musí

asnipetr

13.7.2017 10:44
asnipetr

XXX.XXX.116.7

Paní Anno, díky za názor.
Ono v tom mém potenciálním hejnu by byl kohout asi jen 1, takže o hierarchii mezi kohouty by asi nešlo. Určitě si umím představit, že existuje i kohout, který by mohl mít vrozenou vadu syrinxu, a tam by mě zajímalo, zda mu to nějak vadí. Ta německá studie je někde na netu k mání?
Trochu offtopic: Neinvazivní kastrace - to by snad mohla být nějaká chemická. Neumím si ji jinak představit. Pokud se jedná o kastraci samců, která se u zvířat provádí, pak odstraněním pohlavních orgánů dojde postupně ke snížení hladiny pohlavních hormonů a pohlavní pud se taky snižuje a kvůli tomu se to dělá. Takže vcelku obrovský zásah do "normálního" žití. U lidí se jedná spíše o sterilizace (hormony zůstávají), aby mohli... bez následků (pomineme kastraci u deviantů apod.). U samců zvířat o sterilizaci nevím - to budou asi spíše speciální případy.

13.7.2017 11:12
anička66

XXX.XXX.160.22

asnipetr napsal(a):
Paní Anno, díky za názor.
Ono v tom mém potenciálním hejnu by byl kohout asi jen 1, takže o hierarchii mezi kohouty by asi nešlo. Určitě si umím představit, že existuje i kohout, který by mohl mít vrozenou vadu syrinxu, a tam by mě zajímalo, zda mu to nějak vadí. Ta německá studie je někde na netu k mání?
Trochu offtopic: Neinvazivní kastrace - to by snad mohla být nějaká chemická. Neumím si ji jinak představit. Pokud se jedná o kastraci samců, která se u zvířat provádí, pak odstraněním pohlavních orgánů dojde postupně ke snížení hladiny pohlavních hormonů a pohlavní pud se taky snižuje a kvůli tomu se to dělá. Takže vcelku obrovský zásah do "normálního" žití. U lidí se jedná spíše o sterilizace (hormony zůstávají), aby mohli... bez následků (pomineme kastraci u deviantů apod.). U samců zvířat o sterilizaci nevím - to budou asi spíše speciální případy.

Studie je bohužel jen interní dokumentace našeho výzkumného ústavu, čítající obrovské množství stran od kolegů. Je v německém jazyce a nemohu vám jí nijak předložit. Hiearchie se neupevňuje jen mezi samci. Tím jen oponuji, že nezáleží na počtu samců, aby kohout mohl být frustrovaný ze svého hadicapu.
Ano, souhlasíte správně, že kastrace větších zvířat neodstraňuje pud "obskočit", jen ho díky nižší hormonální produkci snižuje.
Jste-li zastáncem metod odstranění kokrhání, nemohu a nechci vám to nijak rozmlouvat. Předložila jsem vám pouze profesní názor, který sdílí i mnoho vědců zabývající se chovem a šlechtěním drůbeže.
Nejsem člověk, který by hledal metody, jak odstarnit kokrhání. Pokud opominu profesní názor a zmíním ten osobní, tak nechci-li aby kohout kokrhal, nepořídím si ho. Kohout kokrhá, ovce bečí... atd

Anna.

13.7.2017 11:45
mamkamaria

XXX.XXX.55.3

Anička66 úplne s Vami súhlasím, ale mám taký dojem, že asnipetrovi vôbec nejde o kohúta, len o diskusiu.

asnipetr

13.7.2017 14:05
asnipetr

XXX.XXX.116.7

Paní Anno, váš názor mne zajímá. Vypadá to, že jste zatím jediná, která na to jde věcně.
Pro mamkamaria: O diskuzi mi samozřejmě jde (jako asi každému tady, jinak by do diskuze nepřispíval), ale ne o plácání o ničem, to bych se ohradil. Někde nahoře jsem psal, že bych rád choval pár slepic a zkusil i odchovy - a to bez kohouta jaksi nejde. Taky jsem psal, že mi kohoutí kokrhání nevadí, ale to nějak zapadlo. Žiji na okraji města a rozhodně nechci rozdmýchávat vášně mezi soused kvůli kokrhání. A to je vlastně důvod, proč toto téma. Stěhovat na ves se kvůli tomu nebudu a vlastně ani není jisté, zda by to stěhování vyřešilo - i tam je čímdál víc lidí, kteří přírodu a projevy zvířat nesnesou.
Taky mě ta hierarchie i se slípkami napadla - jenže pokud nemají na výběr, tak třeba svého velitele poznají i jinak - přeci jen nemá ten ocas a hřeben atd. jen tak pro nic zanic.
To, že něco neproniklo mezi chovatele a že se to léta dělalo postaru, neznamená, že to nové je špatné. Prostě by mě zajímaly fundované názory. Pokud by třeba toto bylo průchodné, rozšířilo by to nesmírně dnešní možnosti zájmového chovu. Vždyť i toto a ještě jedno další současné vlákno se točí kolem stejného problému. A proto si nemyslím, že by to bylo mrtvé téma.
Rád bych se dozvěděl více, ne jen ze stránek lidí, kteří to v Americe za peníze provozují.

13.7.2017 14:34
anička66

XXX.XXX.88.20

asnipetr napsal(a):
Paní Anno, váš názor mne zajímá. Vypadá to, že jste zatím jediná, která na to jde věcně.
Pro mamkamaria: O diskuzi mi samozřejmě jde (jako asi každému tady, jinak by do diskuze nepřispíval), ale ne o plácání o ničem, to bych se ohradil. Někde nahoře jsem psal, že bych rád choval pár slepic a zkusil i odchovy - a to bez kohouta jaksi nejde. Taky jsem psal, že mi kohoutí kokrhání nevadí, ale to nějak zapadlo. Žiji na okraji města a rozhodně nechci rozdmýchávat vášně mezi soused kvůli kokrhání. A to je vlastně důvod, proč toto téma. Stěhovat na ves se kvůli tomu nebudu a vlastně ani není jisté, zda by to stěhování vyřešilo - i tam je čímdál víc lidí, kteří přírodu a projevy zvířat nesnesou.
Taky mě ta hierarchie i se slípkami napadla - jenže pokud nemají na výběr, tak třeba svého velitele poznají i jinak - přeci jen nemá ten ocas a hřeben atd. jen tak pro nic zanic.
To, že něco neproniklo mezi chovatele a že se to léta dělalo postaru, neznamená, že to nové je špatné. Prostě by mě zajímaly fundované názory. Pokud by třeba toto bylo průchodné, rozšířilo by to nesmírně dnešní možnosti zájmového chovu. Vždyť i toto a ještě jedno další současné vlákno se točí kolem stejného problému. A proto si nemyslím, že by to bylo mrtvé téma.
Rád bych se dozvěděl více, ne jen ze stránek lidí, kteří to v Americe za peníze provozují.

Jsem doktorem, nýbž lékařem. Můj názor již znáte, pokud o to usilujete, je třeba to buď vyzkoušet, nebo diskutovat na zahraničních webech, kde s touto problematikou přišli do styku a na základě toho zaujmout vlastní stanovisko. Opravdu vám více neporadím. Jakožto "výzkumníkovi" v ústavu v oblasti šlechtění, reprodukce, výživy a chovu zvířat mi tento způsob přijde po logické úvaze zcestný - myslím že se kohout může ukokrhat klidně k smrti, neboť ze sebe bude chtít vyloučit zvuk, který očekává že vyloučí. A bude to zkoušet pořád dokola a dokola... Ale je možné že se naprosto mýlím, a zvěrolékař vám řekne opak (mnoho zvěrolékařů do zdejších diskuzí přispívá, třeba se nějaký ozve).

Abych to shrnula, můj názor na tuto věc je zcela irelevantní. Je zcela možné, že se pletu.

Anna

asnipetr

13.7.2017 14:49
asnipetr

XXX.XXX.116.7

Dobře, moc díky. Váš názor beru jako jeden z mála přímo k věci!
A hodně zdaru!
Petr.

záhadný

3.4.2023 14:01
záhadný

XXX.XXX.24.33

Kohoutí kokrhání je jeho součást. není snad plemeno, které nekokrhá, ale jsou zde možnosti jak to omezit. Rozhodně zabere dávat kohouta do prostoru, kde nenatáhne krk ke kokrhání. pokud dokáže natáhnout krk tak prostě zakokrhá.
Ale je zde i další varianta, která kohouta nikterak neomezuje . Posílám odkaz na který jsem narazil, před koupením slepic s kohoutem. ještě jsem to nevyzkoušel ale brzy vyzkouším :)

https://www.weedemandreap.com/how-to-stop-rooster-crowing/

3.4.2023 14:48

Z tohoto důvodu jsem si chtěl pořídit kosovského korkháče, slípky prý jen jemně krákorají a "neřvou" ani po snesení vajec, jen tiše slezou jak bažant :) Čistokrevní kohouti nepoužívají hlasivky - jen chraptí a naživo je to už na 30m neslyšitelné "melodické bublání" nebo jako vzdálené vrnění motoru. Nadšenci tomu dokonce říkají zpěv. Průšvih je, když se kříží s jinými plemeny. Čistokrevní jsou v zemi původu, nebo u zodpovědných chovatelů.
https://youtu.be/a1uG3LDqdOQ

3.4.2023 15:01

Tady je pěkně popsaný

https://kosovskyspevak.webnode.sk/

Ale jinak: Vůni hnoje je třeba chránit. I kohoutí kokrhání. :) takže hezky pořizujte hlasitá plemena. A minimálně 5 perliček do každého dvora!
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vuni-hnoje-je-treba-chranit-i-kohouti-kokrhani-rozhodli-se-ve-francii-138869

https://youtu.be/-tv06vl4t5A

Přidejte reakci

Přidat smajlík