Kvocna - dát kuřátka pod kvočnu?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.5.2017 22:43
Miros45

XXX.XXX.107.23

Dobry den, prosim o radu. Dnes mi zacala kvokat slepice. Dal jsem pod ni podkladky a stale sedi. Mam tydeni kurata z inkubatoru. Kdy myslite ze bych je mohl zkusit dat pod kvocnu popripade jak to mam udelat a kolik jich tam mam dat. Vsem moc děkuji za rady. M.

Kvočna@

26.5.2017 23:39
Kvočna@

XXX.XXX.108.91

Mám podobný problém. Snad někdo odpoví.

27.5.2017 00:19
ladd

XXX.XXX.110.254

Lepší je kuřata podkládat na noc a určitě na hnízdo, kde je kvočna zvyklá sedět. Pokud to budete číst ještě nyní, vyměťe je za podkladky ještě teď. Ráno si pak přivstaňte a hlídejte reakci kvočny. U starších kuřat se může stát že se budou kvočny ze začátku bát, protože proces vtiskávání se začíná již vytrácet, takže ve Vašem případě na noc určitě. Přestěhování z hnízda do odchovny nechte až na pozdní dopoledne, ať je zbytečně nestresujete a v klidu si na sebe navzájem zvyknou.
Kolik je kuřat? Jestli jich je více a všechna se pod kvočnu nevejdou, budete muset instalovat do odchovny žárovku. Kuřata pak podložte na dvakrát, první várku dnes druhou zítra zase na noc.

27.5.2017 00:36
ladd

XXX.XXX.110.254

Ještě: S většími aktivními kuřaty raději opatrněji. Dejte první várku menší, ať ji moc nevyděsí kdyby se toho pod ní moc mlelo. -Možná zbytečná opatrnost, podkládal jem vždy kuřata max 3 dny stará.

27.5.2017 05:32
Miros45

XXX.XXX.107.23

Dekuji mnohokrat za radu. Kurat je 25 . Pokud maji tyden tak myslite, ze uz to radeji nemam zkouset? Pokud ano kolik myslite ze jich mam pod kvocnu dat ? Dekuji M.

27.5.2017 06:20
horal

XXX.XXX.202.176

Je to všechno na rychlo, kvočna teprva začala kvočit a po pár dnech si to může rozmyslet. Navíc týdení kuřata jsou moc stará. Jsou už velice aktivní a vylézají ji před zobák, kde dostanou pár ran od kvočny a nemusí to přežít, navíc kvočna může být s toho vyděšená co se to pod ní děje a kuřata zašlape a obzvlášť pokud nesedí delší dobu. Ale zkusit se má všechno, třeba to zrovna výjde. Pokud to neni zakrslá slepice, tak klidně těch 25 kuřat pokryje. Já jsem před měsícem dával pod lilipotku 8 vlašek a pod araukánu 8 araukán.14 dní už seděli na pár vajíčkách, ty jsem ji vyndal a dal pod ni kuřata, samozřejmě až za tmy. Mám malé budníčky, (velikosti snáškového hnízda) kam kvočnu zavžu a z počátku ji vyndávám obden, aby se vyprázdnila, nažrala a napila. Kuřata podkládám ty co jsou v ten den vylíhlá. Jsou rádi že jsou v teplíčku a hlavy moc nevystrkují. I tak se mi v minulosti stalo že dvě kvočny v pohodě příjmuli kuřata a třetí stačila tři zabít, než jsm nakrmil králiky. Dneska a zítra se mi budou líhnout kuřata a mám 4 kvočny, jednu sasexku která sedí týden jak přibitá a když ji vyndám z hnízda tak chodí načepýřená jak krocan a tři araukány. Ty jsem zavřel do budniků a tam sedět nechtěli, to pak jdou do malé ohradky kde mají na noc velkou plastovou přepravku bez podestýlky. Protože je to studí přes noc když sedí tak během dvou tří dnů je po kvokání. Jak jsem se zmiňoval, je to třeba zkusit. Nikdo nedokáže říci jak se kvočna zachová a třeba zrovna to výjde. Můj názor ale je, že na kvočnu je to brzo a na kuřata pozdě. Přeju ať se to povede.

27.5.2017 06:26
horal

XXX.XXX.202.176

Miros45 napsal(a):
Dekuji mnohokrat za radu. Kurat je 25 . Pokud maji tyden tak myslite, ze uz to radeji nemam zkouset? Pokud ano kolik myslite ze jich mam pod kvocnu dat ? Dekuji M.

Dát tam 2-3 a počkat jak se bude chovat a jestli se s nimi smíří tak postupně tam nastrkat všechny. Ráno je pak přendat z hnízda do většího prostru. Nevím ale jestli týdení kuřata příjmou macechu, za mámu mají totiž toho kdo se o ně od začátku staral.

27.5.2017 09:36
začátek

XXX.XXX.4.22

Dobrý den, já do týdne stáří kuřátka pod kvočnu dávám, večer 5 ks, jak se o ně stará tak druhý večer přidám zbytek.¨Starší kuřata už nemusí kvočnu přijmout, ale pokud má kvočna již pár kuřat stejně starých tak to lze, záleží, ale na kvočně.Měl jsem kvočnu orpingtonku a ta vodila kuřátka celé léto, jedny odvodila a hned dostala jiné, tak se pod ní motaly tři generace a vše v pohodě.Hlavně nedat perličky a pak zkusit přidat kuřata, to je pak jejich konec, pípají jinak a kvočna je nepřijme a rychle usmrtí.Kvočnu musíte nechat sedět i s kuřaty tam, kde je zviklá, jinak bude plašit a kuřátka ušlape, po pár dnech jí pak i s kuřaty můžete přendat.Samozřejmě je lepší napřed přendat kvočnu na vhodné místo a jak si zvykne tak jí teprve podložit kuřata.

27.5.2017 10:06
ladd

XXX.XXX.82.255

Někdo zde kdysi psal, že dal pod kvočnu kuřata starší než týden a dopadlo to dobře. Já dával kuřata kvočně, která kvokalla jen dva dny a také to dopadlo ok.
Počet 25 ks je ok, ale jen prozatím, kuřata rostou den ze dne, tak záleží, kde je budete mít na noc. Osobně bych to ale zkusil. Je dobré s tím začít co nejdříve, když teď na to máte víkend.

1. pokud je možné hnízdo lehce zatemněte, kvočna bude klidnější, kuřata méně aktivní
2. dejte pod kvočnu 2 kuřata, pokud bude vše ok, přidejte další dvě až tři.
3, do odpoledne, kolem třetí hod., je nechte v klidu (je potřeba tomu nechat více času, aby si kuřata zvykla na kvočnu)
4.pak pokud je hnízdo umístěno tak, že kvočna může vstát a jít se i s kuřaty nakrmit, hnizdo odtemněte a dejte jim tam krmeni a vodu, lépe k zobáku, aby se kvočna moc nezvedala a vyběhlá kuřata krmení hned našla
pokud ne, dle chování kvočny je přestěhujte na nové až později k večeru,
5. na noc pak nandejte zbytek kuřat, jestli múžete zatemnit i odchovnu, tak to můžeze udělat i dříve. Chtělo by to, dle situlace, pokud dříve nakrmená kuřata dlouho nežrala, je při podkládání zbytku kuřat vyměnit, aby se na noc ještě nakrmila a napila.
Jestli hnízdo zatemnit nemůžete, rozhodněte se dle temperamentu kvočny, zda začnete podkládat teď ve dne, nebo to necháte na večer. -V tom případě, zase první kuřata 2, pak tak 10, ať si jich do rána na kvočnu zvykne co nejvíce, v neděli později dopoledně přestěhovat do odchovny, na noc dát zbytek. Pokud kvočna bude ok, kuřata si na ni po pár hodinách (nebo přes noc zvyknou).

27.5.2017 12:27
ladd

XXX.XXX.153.0

"pokud dříve nakrmená kuřata "
mělo být dříve podložená.

Že ze strany kvočny je vše ok, poznáte, že se lehce nadzvedáva, aby kuřata pod ní měla pohodlí a povídá si s nimi.
Když naopak dělá takové hysterické "krrrrr" nebo by kdákala, nevyvíjí se to dobře, to ale stále neznamená, že po chvíli klidu, se to nezmění k dobrému konci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík