Kachni a pizmovci vejce

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.6.2017 12:37
1978milan

XXX.XXX.227.76

Dobry den,

Dostal jsem 20 kachnich vajec a rozdělil je po deseti pod 2 kvočny( slepičí). Problem je, ze nektera vejce jsou od pekin a nektera od pizmovek. Poznam nejakym zpusobem, ktera jsou ktera? Treba pri prosviceni podle velikosti zarodku? Pripadne ktery den bych mel prosvitit, aby to slo nejlíp poznat? Děkuji Milan.

4.6.2017 09:50
1978milan

XXX.XXX.227.76

Poradí prosim někdo?

4.6.2017 10:32
frikmon

XXX.XXX.160.19

Dobrý den, teď nepoznáte nic. Já osobně bych nechal vejce líhnout po týdnu vyhodil čistá. Za 26 dní se vám vylíhnou pekiny ty bych dal pod jednu kvočnu, zbylá vejce se zárodkem pak pod druhou kvočnu a čekat na pižmovky-kvočnu kontrolovat aby se tam nevylíhla ještě zpožděná pekina a kvočna neslezla. Jinak kachní vejce u kvočen ručně vlhčit rozprašovačem a kvočny sundávat i na delší dobu, v druhé polovině i na hodinu kvůli chlazení vajec a lepšímu vývinu zárodků.

4.6.2017 12:15
1978milan

XXX.XXX.227.76

Dekuju moc za radu,
Takhle nejak to mam naplanovane, jen jsem myslel, ze kvocnam vejce prohažu, aby jedna sedela na pizmovcich a druha na pekinach. Myslel jsem, jestli to treba nepoznam podle velikosti zarodku pri prosviceni treba ten 7 den.

4.6.2017 12:21
honzapm

XXX.XXX.182.25

Milane, času je dost. Poznáte to hlavně pár dnů před líhnutím pekinek.
Jejich vejce už budou plná, budou to mít za pár, pižmovky ještě budou světlejší.
Takže já bych to nechal tak na ten 25. den. Ale prosvítit a vyřadit je můžete
už dřív, ale u pižmovek 7. den bude jen minipavouček.

4.6.2017 12:23
ovecka

XXX.XXX.203.146

Podle velikostí zárodků to nepoznáte, neboť velikost záleží nejen na rodové příslušnosti, ale i na stáří násadového vejce. Takže nejčerstvější pekinské budou jako nejstarší pižmovčí. A jste zase na začátku. Navíc si nedovedu představit, jak ten zárodek 5-10mm velký nad prosvěcovačkou měříte - natočení zárodku změní siluetu na skořápce. A prosvěcovat není dobré dlouhou dobu, nad teplou žárovkou hrozí přehřátí zárodku. Dana.

4.6.2017 12:33
1978milan

XXX.XXX.227.76

A tak to holt necham, tak jak to je. Vsak ono to nejak dopadne, ne?bud dobře a nebo špatně, jina možnost není. . Vsem moc dekuju.

5.6.2017 12:10
karji

XXX.XXX.12.252

Pižmovky mají vejce s povlakem takové jako by mastné a pekingské( mám tedy jen kolmé ) mají vejce světlejší a bez mastného povlaku. Alespoň u mě to tak je.

27.6.2017 09:14
1978milan

XXX.XXX.227.76

Tak se to uz líhne. Jestli to dobře dopadne, tak bude 10 pekingskych a 5 pižmovek. Jen je mi zahada, proc jsou dve vajicka pekin naklubana na špičce. Myslel jsem, ze se to pod kvocnou nestava, jen v lihni. Nevite cim to je?

28.6.2017 17:04
1978milan

XXX.XXX.241.21

Tak se povedlo. Mame 10 pekin a druha kvocna jeste sedi na pizmovkach

28.6.2017 20:56
honzapm

XXX.XXX.182.25

Tak to je super, děkujeme za zpětnou vazbu a gratulujeme kvočnám,
kačenkám i vám, Milane :).

28.6.2017 21:30
ovecka

XXX.XXX.203.146

1978milan napsal(a):
Tak se to uz líhne. Jestli to dobře dopadne, tak bude 10 pekingskych a 5 pižmovek. Jen je mi zahada, proc jsou dve vajicka pekin naklubana na špičce. Myslel jsem, ze se to pod kvocnou nestava, jen v lihni. Nevite cim to je?

Stejná otázka je proč se některá jehňata líhnou po předních a jiná po zadních nohách?
Řekla bych, že je to zcela normální. Já v líhni nepozoruji, že by líhnutí na špičatém konci nějak vadilo. Kuřata se téměř vždy vylíhnou, se stejnou pravděpodobností jako na tupém konci. Dana.

28.6.2017 21:40
frikmon

XXX.XXX.160.19

Paní dano ale líhnutí jehńat po zadních nohách je vždy špatně a ohrožuje jak život jehněte tak samotné ovce. A líhnutí na špičatém konci vejce je taky špatně a pokud máte vypozorováno tak je u těchto vajec líhnivost vždy horší ale ano některá se vylíhnou. Každopádně zárodek je špatně otočen a něco je špatně ale co taky nevím. U přirozeného líhnutí je to spíše vyjímka ale z líhně je vždy nějaké takové vejce.

29.6.2017 07:48
1978milan

XXX.XXX.241.21

Honzo, dekujeme za gratulace, mam radost, ze se vsechno vylihlo.Ale jsou to uličnici, jen co vsechny oschly, vydaly se na pruzkum chleva- kvocna nekvocna.

Pani Dano, nekdo tady psal, ze lihnuti na špičce je zpusobeno nedostatecnou vymenou vzduchu v lihni. No ale pod kvocnou? Nechapu. Každopádně se vylihly uplne normálně. Milan.

29.6.2017 08:48
ovecka

XXX.XXX.171.70

frikmon napsal(a):
Paní dano ale líhnutí jehńat po zadních nohách je vždy špatně a ohrožuje jak život jehněte tak samotné ovce. A líhnutí na špičatém konci vejce je taky špatně a pokud máte vypozorováno tak je u těchto vajec líhnivost vždy horší ale ano některá se vylíhnou. Každopádně zárodek je špatně otočen a něco je špatně ale co taky nevím. U přirozeného líhnutí je to spíše vyjímka ale z líhně je vždy nějaké takové vejce.

Porod zadní polohou u ovcí je fyziologická poloha (pokud nejsou podložené nohy).
A jak jsem psala, vejce, která jsou naklovnutá na špičce mají stejné procento úspěšnosti líhnutí jako ta naklovnutá na konci tupém. Většinou se vylíhnou všechna, občas jedno ne. Problém je s vejci, která se naklovnou na špičce o den dříve. Tam se zárodek udusí bílkem, který není vstřebán. Ale těch mám nepatrně. A stejný problém je, když se velmi brzy naklovne zárodek na konci tupém.
Netvrdím, že klubání na špičce je fyziologické, ale myslím si, že pokud k němu dojde v termínu, není problémem. A případ u pižmovky tomu odpovídá.
Umého posledního líhnutí kachen bylo ze 12 vajec na špičce naklovnuto 4 a vše se vylíhlo. Možná je to u kachen normální, tvar vejce je spíše ovální než vejčitý. A vzduchová bublina bývá i po straně, tak se neudusí a nebo se proklovne rychle a pak už není problém. Nevím, zatím jsem si žádnou statistiku nedělala. Dana.

29.6.2017 08:52
ovecka

XXX.XXX.171.70

1978milan napsal(a):
Honzo, dekujeme za gratulace, mam radost, ze se vsechno vylihlo.Ale jsou to uličnici, jen co vsechny oschly, vydaly se na pruzkum chleva- kvocna nekvocna.

Pani Dano, nekdo tady psal, ze lihnuti na špičce je zpusobeno nedostatecnou vymenou vzduchu v lihni. No ale pod kvocnou? Nechapu. Každopádně se vylihly uplne normálně. Milan.

Já jsem v předchozím příspěvku psala, že se mi to u kachen stává docela často a s líhnutím není problém. Vejce se normálně vejdou do statistik o líhnutí. Otvorů v líhni mám dostatek a jsou v poslední třetině líhnutí otevřeny všechny, takže výměnou vzduchu to také nebude. Dana.

4.7.2017 12:34
1978milan

XXX.XXX.241.21

Dobry den všem,
Tak dalsi rodinka je na světě. Lihnuti naprosto bez problémů o den dříve.35 den by byl az zitra.

4.7.2017 12:38
1978milan

XXX.XXX.241.21

A tady foto rodinky z minulého týdne. Docela povyrostly. A aby toho nebylo málo, tak jsem privezl dalsich 12 vajec( opět mix pekina a pizmovka) a sedi na nich dalsi kvočna. Jinak letos to je uz asi desata kvočna, asi nejakej specialni rok

4.7.2017 20:36
1978milan

XXX.XXX.241.21

A ještě foto nasich nejstarších pižmat i s jejich wellnes studiem

4.7.2017 21:38
honzapm

XXX.XXX.182.25

Milane, úžasné.
Jinak jsem rád, že to kvoká i u vás, hned mám lepší náladu,
že to není jen u mě (dvě kvočny do týdne).

To wellness studio je tedy boží, ten jeden pionýr čipera jak už se napřímil,
že, a dává si rozcvičku. :)
A to pódium tam, prosím vás, mají na přehlídky anebo odsud trénují skoky
do vody?

4.7.2017 21:55
1978milan

XXX.XXX.241.21

Honziku, to podium je jako terasa- slunecni lázně, tam se vyhřívají. Jinak kdyz byly jako prťata, tak skákaly z jednoho bazenku do druhého pořád dokola.

Jinak k tem kvočnám- nejvic kvoka dominant koroptvi a z toho jsem úplně na nervy. Ze kvoka brahma a nejake zdrobnele kříženky, tak prosim, tam se to i očekává a proto je i mám, ale jakože " vlašky"? To je fakt nejaka sranda? Uz mi to nesmi do baráku. Zlati dekalbi.
No a u Vás to je teda taky mazec Honzo a to mate cistokrevne vlašky, to by me asi fakt hráblo.

4.7.2017 22:13
ovecka

XXX.XXX.203.146

1978milan napsal(a):
Dobry den všem,
Tak dalsi rodinka je na světě. Lihnuti naprosto bez problémů o den dříve.35 den by byl az zitra.

To bude asi tím, že slepice inkubují vyšší teplotou než pižmovky (o 0,2°C). Dana.

4.7.2017 22:16
1978milan

XXX.XXX.241.21

No vidíte, tak jsem zase chytřejší. Dekuju za info pani Dano

4.7.2017 22:25
ovecka

XXX.XXX.203.146

To byl vtip, ale mohlo by to být pravda. Ta teplota je u slepice opravdu vyšší. Dana.

4.7.2017 22:32
1978milan

XXX.XXX.241.21

No mohlo by to být tím. A slepice taky nechladi tak dlouho, jako pizmovka. Ta kdyz seděla, tak se treba 40 minut koupala a ke konci i třikrát denně. Slepice tak jednou denně na 10 minut ven a hned zase zpátky.
Na druhou stranu ale, se mi jeden rok lihly pizmata pod kachnou uz 32 den a taky vse v poradku.Ale proč, to netuším. Od te doby uz se to nikdy nestalo.

6.7.2017 15:30
1978milan

XXX.XXX.227.76

Honzo, ta vese kacenka z inzerátu, ta černobílá, ta je prostě boží. Skoda, ze jste tak daleko, uz by byla moje

8.7.2017 01:53
honzapm

XXX.XXX.182.25

Zdravíčko, Milane.
No vida, vy máte ale přehled, vám nic neunikne.
Tak díky za pochvalu a já rodičům kačky pochvalu vyřídím.
Její maminka včera zasedla na 21 vajec, takže je zaděláno
na další.

Jinak teda ale - přece vzdálenost nemůže hrát takovou roli
f tom, když něco chci. Tak to prostě chci a jdu si za tím po hlavě.

No, dneska se tu shodou okolností stavoval kamarád,
měl si odvézt bílou kačenku, neříkal jsem mu nic, a on sám od sebe
začal obdivovat právě tu vaši favoritku černobílou.
Ona teda byla ze všech 9týdenních děvčat největší a nejtěžší.
No dopadlo to tak, že si nakonec odvezl obě dvě.

To sou lidi, co?
To chovatelství je solidní úchylka.

Těším se na ty vaše sportofce na pódiu. Jak se jim daří?

8.7.2017 07:15
1978milan

XXX.XXX.241.21

Zdravim Honzo, dari se jim dobře, jen asi brzo sežerou. Nestacim lítat na kopřivy a ty uz ted skoro nikde nejsou, tak jsem začal krmit vojtěsku. Zase neco nafotim a vložím foto. Mějte krasny víkend.

Přidejte reakci

Přidat smajlík