Dobrý den,
Asi uz tato otázka někde zazněla, každopádně i ja se zeptám. Jak docílíte dvojí vlhkosti v líhní? Je to vůbec možné?
Mam Lihen brinsea 380 s dolihni ve spodního části a chci lihnout v týdenních intervalech. Lihen mi jede při teplotě 37,5 C a vlhkosti 45%.
Za tyden bych měl dat vajíčka do dolině a zvýšit vlhkost na 60%
Co ale s vlhkosti v horní části líhně kde mam vajíčka první tyden? Neuškodí jim to?
Prosím o trpělivost, s líhnutim začínám. ![]()
Děkuji za radu
Pěkný den
Rychtar.
Mám Brinsea 190 a praktikuji to stejně, jako chcete vy. Vlhkost v líhni pro slepice neřeším. Naliju jednou denně plnou nádržku a větrací otvory mám otevřené ze 2/5.
Teplotu v líhni mám ale 38°C (dle návodu). Plata každý den překládám o pozici výše, aby se vyrovnalyteplotní rozdíly mezi podlažími (rozdíl mezi horním a spodním platem je 0,5°C). Využívám i dolíhěň a jedu tedy na 190 nasazených vajec. První 3 a poslední 3 dny snižuji teplotu na 37,8°C. Pokud vkládám nová vejce, řeším nižší teplotu tím, že je dám na první 3 dny dolů do dolíhně. Poté je začnu točit jako ostatní vejce.
Když jsou v dolíhni klubající se vejce, tak je rosím kdykoli jdu okolo líhně. Na ostatní vejce to dvoudenní zvýšení teploty nemá velký vliv. Dana.