Zdravim vsechny,
Dnes rano mi uhynula jedna brojlerova krůta. Melo to ovsem velmi rychly průběh. Ve patek jeste normalne žrala a nejevila znamky nemoci. V sobotu uz mela svěšena křídla, nežrala ani nepila a byla slaba a ospala a dnes rano uhynula. Jsou jim asi 4 měsíce. Uz když jsme je privezli, tak se drzela od ostatnich bokem, ale prisuzoval jsem to tomu, ze to byla jedina krůta a ostatni jsou krocani. Prujem mela az v sobotu a to takovou nazloutlou vodu bez zápachu. Rozhodne to nebyla naslehana hořčice, jak se uvádí u cernohlavosti. Zitra jde na pitvu, tak uvidime, ale chci se zeptat, kdyby to byla cernohlavost, jestli muze mit takto rychly průběh. Dekuju Milan.
Uživatel s deaktivovaným účtem
1978milan
napsal(a):
Zdravim vsechny,
Dnes rano mi uhynula jedna brojlerova krůta. Melo to ovsem velmi rychly průběh. Ve patek jeste normalne žrala a nejevila znamky nemoci. V sobotu uz mela svěšena křídla, nežrala ani nepila a byla slaba a ospala a dnes rano uhynula. Jsou jim asi 4 měsíce. Uz když jsme je privezli, tak se drzela od ostatnich bokem, ale prisuzoval jsem to tomu, ze to byla jedina krůta a ostatni jsou krocani. Prujem mela az v sobotu a to takovou nazloutlou vodu bez zápachu. Rozhodne to nebyla naslehana hořčice, jak se uvádí u cernohlavosti. Zitra jde na pitvu, tak uvidime, ale chci se zeptat, kdyby to byla cernohlavost, jestli muze mit takto rychly průběh. Dekuju Milan.
Může to být cokoliv. den viditelných příznaků nemoci a pak úhyn není žádný rychlý průběh.
ona zvířata se netváří na umření týden nebo čtrnáct dní.
1978milan
napsal(a):
Ja jsem se ještě s cernohlavosti nikdy nesetkal. Myslel jsem, ze to od prvnich příznaků do uhynu trva dyl.
A ta cerna hlava je pravidlem u teto nemoci? Nase cernou hlavu neměla.
Je to ještě složitější :D tmavé zabarvení neopeřené hlavy u krůt, které dalo jméno černohlavosti, totiž není nic jinýho než cyanóza, což je zcela obecný příznak nedostatečného okysličení krve. prostě je-li krůta v posledním tažení a selhávají jí vnitřní orgány, může se objevit ta cyanóza. takže někdy krůta uhyne na histomonózu a před úhynem trpí cyanózou. jindy uhyne na něco jiného (možností je opravdu hodně, infekčních i neinfekčních) a před úhynem trpí cyanózou. někdy uhyne na histomonózu a před úhynem cyanózu nemá. někdy uhyne na něco jiného a před úhynem taky cyanózu nemá.
no a že krůta uhynula, dokonce ani to, že krůta má průjem, opravdu hned neznamená že je to histomonóza. ono těch nemocí drůbeže je jaksi víc.
Myslím, že výsledek pitvy bude jednoznačný.
U černohlavosti (z mé osobní nedávné zkušenosti) panují dva mýty.
1. nakažené zvíře má tmavou hlavu
2. trus jako našlehaná hořčice
Jakmile tam vidíte žlutou, je to varovný signál, vztyčený prstík.
A černou hlavu klidně může mít i zvíře, které se neúměrně nacpalo např. chlebem.
Jinak, pokud možno, vše nejlepší k svátku, Milane.
1978milan
napsal(a):
Honzo děkuju,
Ted jsem v práci, ale vecer si dam sklenicku i za Vas a za Bodlinku, ze jste mi tak hezky poradili
Ale darek to teda nebyl dneska nic moc.Nevite, jaka je tak cena pitvy?
Mrtvolky posílám na svu praha: https://www.svupraha.cz/patologie-bsevzteklina/patologie/uzitecne-informace/.
1978milan
napsal(a):
Tak mi prisly vysledky z vyšetření z svú Jihlava. Histomoniaza potvrzena. Jen nevim, co znamena fibrinozně nekrotická tyflitis. Bodlinko poradite?
A poradíte co ted dál s ostatnima krůtama? Děkuji Milan.
Fibrinózně nekrotická tyflitis = zánět slepého střeva drůbeže spojený s nekrózou sliznice a tvorbou pablán. je to jen popis pitevního nálezu, příčinou je teda histomonas. to ony dělají.
ostatní krůty bych odčervila, dala bych jim propoul a děj se vůle boží.