Dobry den,
chtela jsem se zeptat, zda z vas nema nekdo zkusenost s chovanim bazantu se slepicemi.
Jedna se mi o to, ze kupujeme statek, kde je velky dvoumistny kurnik s vybehem na velkou dvoutisicovou zahradu a pripadne I do poli.Napodlo me, zda polovinu kurniku neposkytnout bazantum.Chovame je pod nahradni kvocnou, lihneme, mam s nimi zkusenosti.Samozrejme pomineme-li mozny vyskyt dravce a otevreny chov bazantu jako takovy, to je vec jina.Jedna se mi o jeden kmen a vzajemnou rivalitu obou kohoutu.Chapu, ze to neni uplne idealni, ale to prostredi k tomu uplne vybizi.Ta sama otazka:podarilo by se chovat v jedne casti vlasky s v druhe napr.hedvabnicky?Kdyz budou mit spolecny vybeh, budou se drzet druhove spolu? Moc dekuji.
Slepice je slepice, ať je jakéhokoliv plemene počítejte s tím, že se budou mísit a to doslovně. Několikrát jsem zde četl, že se plemena slepic sdružovala do hejna dle příslušnosti k plemeni, ale nějak si nedovedu vysvětlit, co to způsobilo. Jedině dva kurníky, každý umístěný na jiném konci rozsáhlého pozemku – to je odpověď na otázku, jak zamezit, aby se plemena nemíchala. Pokud k sobě ale budou mít přístup, tak rvačce mezi kohouty nebo pojímání slepice jiného plemene nezabráníte. V separaci by mohly hrát roli také velké fyzické rozdíly mezi plemeny.
S bažanty, jako s jiným živočišným druhem to bude zřejmě jednodušší ohledně křížení, agresi netuším, asi kus od kusu. Na velkém prostoru bych to vyzkoušel.