Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.7.2017 21:38
Bronson 202

XXX.XXX.232.100

Dobry den, prosim o radu.

Mam 20 dvojrocnych sliepok a ich znaska je cca 6 vajec denne. Krmim psenicou, trochu aj kukuricou, zbytkami z kuchyne a maju velky travnaty vybeh. Minuly rok sa mi v kurine objavili aj kliestikovce(po cesky, čmelíky, ) ale podarilo sa mi ich znicit. Neviete cim to moze byt alebo su tie sliepky uz stare?

Za kazdu odpoved dakujem.

3.7.2017 06:58
Makame

XXX.XXX.18.196

Dominanty sa v chove nechávajú 2 roky potom sú vynesené. Znášať budú ale určite nie 20 vajec denne.

prskavec

3.7.2017 08:11
prskavec

XXX.XXX.52.72

Ano přesne tak, červený Dominanti nejsou na dlouhé snášení, lepši zkušenost mám s bílými lehkými slepicemi, myslím že to byly D229, ty me nesou krásne už třetím rokem.

3.7.2017 11:36
molousek

XXX.XXX.242.200

D229-lenghorn.
Super slepice.

3.7.2017 16:37
anička66

XXX.XXX.160.22

Kamenem úrazu rozhodně není slepice, ale krmivo. Slepice dominant po druhém roce věku sice slábnou ve snášce, jistě ne tak rapidně. Ano, určitě je čas slepice vyměnit, protože pro chovatele nejsou již tolik rentabilní, ale také je čas se zamyslet nad stravou. Pšenice a kukuřice jistě žádné slepici stačit ke snášce šampiona nebude.

4.7.2017 12:49
molousek

XXX.XXX.103.252

Nechavám je 3-4 roky. Na Lenghornky nedam dopustit.Jsou drobnějši, menši spotřeba žradla atd.
Podminka vyběh (dostatečně velky a hlavně pastva).
Vajička počitam a mam pruměr 240 ks/rok.
Chovu zdar.

5.7.2017 18:44
Bronson 202

XXX.XXX.232.100

Dakujem za rady

Pisete ze z psenice sliepky vajicka znasat nebudu, tak sa chcem spytat ako ich mam krmit alebo ako krmite vy.

5.7.2017 18:45
Bronson 202

XXX.XXX.232.100

Alebo ich mam krmit zmeskou?

5.7.2017 20:26
molousek

XXX.XXX.103.252

Ja dam kelimek směsi pro nosnice (od jogurtu), namočeny cheba a rohliky, někdy neco z kuchybě (když je) a pšenici maji cely den v nášlapnem krmítku. A samozřejmě vodu.
Pastvu a běhani po travnatem vyběhu -saozřejmost.(miluji to).
Za mě Lenghorn.
Chovu zdar.

8.7.2017 22:20
E. Nov.

XXX.XXX.211.159

My taky máme Leghorn, jsme s nima spokojeni. Uvažujeme ještě, že bychom dokoupili Lohmanky, které jsou totožné s Leghornkama, ale mají větší snášku. Ale nemůžeme na Leghornky dopustit, protože sežerou o hodně méně krmiva než ostatní a mají velký počet vyprodukovaných vajec. Jiné bychom nechtěli obzvláště těžší typy.
Jestli krmíte i často kukuřicí, je problém asi i v tom, že slepice mají zatučněné kloaky, a tím pádem přestanou snášet. To by mohl být problém.
My totiž máme kurky jen na pšenici, zbytků z kuchyně a uvařených brambor a samozřejmě pastva. A snáška už i třetím rokem pořád stejně 92%.

prskavec

9.7.2017 08:01
prskavec

XXX.XXX.52.72

Častečne pravdu jiste máte, ale potom jaksi postrádám význam domácího vajíčka když ho budu krmit jako v drubežárne, a když ne tak proste ty Dominanti tech vajec nedají.Lenghorn snese standart i bez smesi, samozřejme pokud má přístup k zelenému a není zavřený v ohrade 2x1m.

prskavec

9.7.2017 08:03
prskavec

XXX.XXX.52.72

Omlouvám se, chtel jsem reagovat na aničku66.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.7.2017 08:19
Uživatel s deaktivovaným účtem

prskavec napsal(a):
Častečne pravdu jiste máte, ale potom jaksi postrádám význam domácího vajíčka když ho budu krmit jako v drubežárne, a když ne tak proste ty Dominanti tech vajec nedají.Lenghorn snese standart i bez smesi, samozřejme pokud má přístup k zelenému a není zavřený v ohrade 2x1m.

Není nutno krmit jako v drůbežárně, ale je nutno dodat potřebné látky. Slepice prostě nese zobákem. A jen ze pšenice a kuchyň. Zbytků (přemíra soli a tuků) je nezíská. Stále mne překvapuje, jak lidi brojí proti směsím, protože chtějí "domácí" vejce, a pak si koupí finálního hybrida, který vlastně je určen pro drůbežárnu a krmnou směs, a chtěji na zrní a zbytcích rekordní snášku. A mnohdy na dvorku 10x5 m "domácí" vejce...

9.7.2017 08:27
horal

XXX.XXX.202.176

V dnešní době záleží od koho kupujete slepice. Mnohdy hybridní slepice jsou už jenom jejich kříženci. Také leghorn a hybrid tipu leghorn jsou dvě rozlišné slepice.Zatím ci ta první vám ponese 3-4 roky, ta druhá po roce končí tak jako všechny hybridy. Občas se ještě z jara roznesou, ale to už je opravdu vše. Dost lidí bude namítat že to neni pravda, ale zkuste si udělat statistiku jestli ročně nanosí alespoň 180 vajíček, což je průměrná snáška čístých plemen s kombinovanou užitkovostí a to ve třetím roce kdy maj špičku nesou i přes 200. Hybrid také potřebuje směs pro lepší produkci, nemusí být krmena jenom směsí, ale alespoň půlkou dávky. Kukuřice je dobrá na zimu kdy jim dodá víc energie, ale v létě způsobuje tučnost a slepice přestává nést. A pak v určité době slepice pelichá a to trvá nějaký týden a nebo když donosí jednu sérii vajec než se spustí další může nastat pauza několik dní, ale i týdnů. Mně teť na konci července a začetek srpna pelichali leghornky a navíc sériová pauza. Mám jich osm a nyní už několik dnů po sobě osm vajíček a o mnoho větší než před tím. Mám je druhým rokem. U mne však nejlepší nosnice jsou Araukány, v zimě nesou na 90% a nyní na 135%. Vám bych doporučil vlašku koroptví nebo leghornku (pravou). Máteli dostatečný výběh nebudou vám nikam přelétávat a snáška je vinikající. Na krmení nenáročné a behem dne si dost nasbírají. Pozor ale od koho budete kupovat. Rozhodně né od pana Žilince, ten právě zde hodně inzeruje. Podívejte se do nabídek v inzerci ve svém okolí anebo ještě lepší na výstavy, kterých je v současné době spoustu a věřte že kuopíte kvalitu za méně peněz nez od překupníků.

9.7.2017 11:00
horal

XXX.XXX.202.176

Pardon přeskočil jsem měsíc- má tam být na konci června začátek července.

9.7.2017 12:26
anička66

XXX.XXX.160.22

prskavec napsal(a):
Omlouvám se, chtel jsem reagovat na aničku66.

Já musím však konstatovat, že jsem vám vůbec nedoporučovala žádnou krmnou směs, nebo snad ano? Nedoporučovala jsem vám přece vůbec nic, čím máte krmit. A jako zootechnik dokonce zastávám názoru, že kupovaná krmná směs není výhodou, v mnoha případech se jedná o snížení kvality díky plísním atd. Vyváženou domácí směsí dosáhnete lepších kvalitativních výsledků. Je třeba si nastudovat toto: http://eagri.cz/public/web/pub/33/28/38/26948_16237_obsah_zivin_drubez.pdf

Tam určitě zjistíte, že samotná kukuřice s pšenicí je po výživové stránce žalostně a žalostně málo.

Ať se daří. Anna.

9.7.2017 20:46
Bronson 202

XXX.XXX.232.100

Dakujem za vsetky rady.
Este sa chcem spytat ze kedy by som mal vymenit tie sliepky este teraz v lete alebo v skorej jari, lebo v mojom okoli viem zohnat len nasadove vajcia tychto plemien (leghorn, aurakan, vlaska).

9.7.2017 20:48
Bronson 202

XXX.XXX.232.100

Ked by som ich dal teraz do liahne zacali by mi znasat az na raj?

9.7.2017 20:50
Bronson 202

XXX.XXX.232.100

Oprava Araukan.

9.7.2017 21:58
anička66

XXX.XXX.160.22

Troufám si říci, že pro umělé líhnutí je již pozdě. Araukany to mají s růstem dosti pomalejší, a ty bych určitě do líhně již nedávala. Než dospějí, nastane zima, a nedorostou do svojí standartní velikosti. Leghornky jsou oproti tomu zas extra rychlé v růstu (vlašky to budou mít podobné), nicméně inzerce je hodně, tak využijte již nalíhlá mírně odrostlejší kuřata. Ty vám ponesou jistě ještě letos.
...Než byste sehnal násadová vejce, než je rozlíhl, je začátek až polovina srpna...21 týdnů by kuřice měly až na úplném konci roku (to je obecný rámec snášky - záleží na plemeni). Zřejmě by stejně zahájily snášku až z jara.

9.7.2017 22:28
horal

XXX.XXX.202.176

Bronson 202 napsal(a):
Dakujem za vsetky rady.
Este sa chcem spytat ze kedy by som mal vymenit tie sliepky este teraz v lete alebo v skorej jari, lebo v mojom okoli viem zohnat len nasadove vajcia tychto plemien (leghorn, aurakan, vlaska).

No to je právě ono, jak už jsem psal jsou to nejlepší nosnice z čistých plemen proto je lidi chovají nejčastěji. Záleží jaká je vaše priorita. Chceteli něco extra co nemají sousedi, tak za parádu se platí. Chceteli na užitek pořídíte si slepice s malou spotřebou a vysokou užitkovostí. A pak vlaška má několik desítek barevných rázů a také s růžicovým hřebenem a navíc jsou to krásné slepice. Zkusím vám zkopírovat německý katalog. A směsi, budeteli brát od firmy prověřené která dodává i do velkochovů nemusíte mit obavy z nekvalitního zboží, to by si v dnešní době nikdo nedovolil, aby někde uhynulo desítky nebo stovky tisíců kuřat. Doma nikdy nedokážete vyrobit vyváženou směs jak pro odchov kuřat nebo nosnice. Můžete pouze přilepšovat v pestrosti stravy kdy jako zákled máte třeba granulovanou směs s obilím a přidáváte různé míchanice či pokrutiny podle ročního období kdy není pastva anebo i v letním období na tmavší žloudek. Mnoho lidí krmí jenom obilím a míchanicí a pak vejce prezentují jako EKO nebo BIO. Pokud ale obilí kupujete a nepěstujete sami musíte počítat stím že osivo je mořeno proti plísni a hlodavcúm, pak se dělají postřiky proti plevelu, proti škůdcům a opět plísni. Už jenom v ovzduší co je polétavého svinstva a kyselé děště plné síry. Proto já neuznávám EKO nebo BIO.
http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Italiener.

shantinka

9.7.2017 23:14
shantinka

XXX.XXX.32.132

Dobrý večer, náhodou jsem zabrousil na toto téma. Ráda bych jen pánovi doporučila. My kupujeme jen šrot a zrniny, žádne směsi a kde to. naše slepice nesou krásná vejce denně od začátku snasky. Jen s jednodenní pauzou každá, občas. Konkrétně kupuji sojovy šrot, kukuricny šrot občas psenicny s hrachem, takový mix. Samozřejmě pšenici. Pridávám občas krevní moucku, koupelnu v rybářských potřebách, kvasnice, sem tam bio zbytek z jidla. Vitaminy a slipky, společně s výběhem, nesou krásně.Jsou to také dominanty. Bílé a černé...pěkný večer.

9.7.2017 23:14
anička66

XXX.XXX.160.22

horal napsal(a):
No to je právě ono, jak už jsem psal jsou to nejlepší nosnice z čistých plemen proto je lidi chovají nejčastěji. Záleží jaká je vaše priorita. Chceteli něco extra co nemají sousedi, tak za parádu se platí. Chceteli na užitek pořídíte si slepice s malou spotřebou a vysokou užitkovostí. A pak vlaška má několik desítek barevných rázů a také s růžicovým hřebenem a navíc jsou to krásné slepice. Zkusím vám zkopírovat německý katalog. A směsi, budeteli brát od firmy prověřené která dodává i do velkochovů nemusíte mit obavy z nekvalitního zboží, to by si v dnešní době nikdo nedovolil, aby někde uhynulo desítky nebo stovky tisíců kuřat. Doma nikdy nedokážete vyrobit vyváženou směs jak pro odchov kuřat nebo nosnice. Můžete pouze přilepšovat v pestrosti stravy kdy jako zákled máte třeba granulovanou směs s obilím a přidáváte různé míchanice či pokrutiny podle ročního období kdy není pastva anebo i v letním období na tmavší žloudek. Mnoho lidí krmí jenom obilím a míchanicí a pak vejce prezentují jako EKO nebo BIO. Pokud ale obilí kupujete a nepěstujete sami musíte počítat stím že osivo je mořeno proti plísni a hlodavcúm, pak se dělají postřiky proti plevelu, proti škůdcům a opět plísni. Už jenom v ovzduší co je polétavého svinstva a kyselé děště plné síry. Proto já neuznávám EKO nebo BIO.
http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Italiener.

Dovoluji si jen oponovat ve vašem tvrzení "Doma nikdy nedokážete vyrobit vyváženou směs jak pro odchov kuřat nebo nosnice". Toto tvrzení je to holý nesmysl a pouze subjektivní názor. Pro vytvoření té nejkvalitnější domácí směsi stačí znát pouze výživové tabulky.
Dále jako zootechnik vám mohu také potvrdit, že v naší laboratoři byly testovány i směsi velmi "provařených" výrobců, a i ty se ocitly v negativních hodnotách na všech úrovních. A potvrdit to může i mnoho jiných ústavů.

Krmte každý čím chcete, jen odlišujte subjektivní názory od polopravd a mýtů.

Anna.

9.7.2017 23:17
anička66

XXX.XXX.160.22

shantinka napsal(a):
Dobrý večer, náhodou jsem zabrousil na toto téma. Ráda bych jen pánovi doporučila. My kupujeme jen šrot a zrniny, žádne směsi a kde to. naše slepice nesou krásná vejce denně od začátku snasky. Jen s jednodenní pauzou každá, občas. Konkrétně kupuji sojovy šrot, kukuricny šrot občas psenicny s hrachem, takový mix. Samozřejmě pšenici. Pridávám občas krevní moucku, koupelnu v rybářských potřebách, kvasnice, sem tam bio zbytek z jidla. Vitaminy a slipky, společně s výběhem, nesou krásně.Jsou to také dominanty. Bílé a černé...pěkný večer.

Zkrátka dokonalý základ domácí směsi

shantinka

9.7.2017 23:48
shantinka

XXX.XXX.32.132

Děkuji. Myslím, že pokud si dá člověk práci, dají se sehnat dobré věci. Nejlepší je ale, kdyz se objevím na zahradě s rýčem v ruce a jde se na žížaly... nevěřila bych, jak umí dobře slepice létat, kdybych to neviděla, mám je pomalu na zadech .

10.7.2017 00:37
horal

XXX.XXX.202.176

A máte vykalkulováno na kolik vás víjde jadno vajíčko? Tohle téma nemá cenu dál rozvíjet, neni podstatou dotazu. Neobracejte se s odpovědí na mne ale poraďte tazateli jak krmit. Já jsem vyslovil svůj názor a nehodlám se dále dohadovat co lze a co nelze. Jestliže vážíte každý gram všech potřebných složek dení krmné dávky drůbeže aby byla vyvážená je to vaše věc a nikoho nehodlám přesvědčovat aby to nedělal. Tihle diskuse většinou tazateli nic nedají a je na tom hůř než předtím co položil dotaz neboť se dočetl samé protichůdné informace.

shantinka

10.7.2017 07:52
shantinka

XXX.XXX.32.132

Nevím, ale možná kdyz občas pan dá slepicim jen pšenici a k tomu zamicha vitamíny, třeba tu krevní moucku a zahusti chlebem, bude to lepsi nez zbytky z kuchyně a Slepice mu ponesou. Kupovala jsem je v únoru.v lednu jsem brala 20 kg soji,10 kg kukuřice jednu pšenici. A od té doby jen pytel pšenice, všechno ještě mám tak po 3 kilech, při kombinaci s jinými příležitostnymi domacimi krmivy a pastvou. asi me to vajíčko zase na tolik nevyjde. Máme jen 7 slepic. Takže já nic měnit nebudu, za mě je to ideální. Ale pokud je někdo prodava, tak mu asi tak na tom, většině lidí, na té kvalitě úplně nesejde, máme vejce jen pro sebe, pokud chci, dávám je.pan se ptá, proč nenesou, tak tady je možnost, na shledanou.

shantinka

10.7.2017 08:08
shantinka

XXX.XXX.32.132

Někdy se z toho dělá hrozná věda. Neznám nikoho, kdo by vážil denně všechny blbiny, co by měly slepice mít. Ať si říká kdo chce co chce. Určitě kdyz budu chovat slepice a krmit směsi, tak to není žádne bio. Moje zkušenost je, že hybridky snáší líp a jsou spokojene při domácí kvalitní stravě a nevím, jestli dam o 5 nebo 10g extr.soji víc, ale nesou klidně 3 roky, sousedce, ktera smýšlí a krmí podobně, drží slepicky i 4 roky.věřte si, nebo ne. Nevím, jak to dělají lidí, kteří mají hybridky jen rok nebo dva a nenesou. Osobně to neznám. Když má někdo slepice uz druhý rok, tak musí mít nějakou zkušenost a nápady, kdyz je s nima denně v kontaktu.A zrovna hybridky tolik krmení nespotrebuji, takže těžko bych tohle psala někomu, kdo chová těžké plemeno. Zde jistě může pan trochu slepickam prilepsit.

prskavec

10.7.2017 09:38
prskavec

XXX.XXX.52.72

Nepatřím k nejmladším a dovoluji si upozornit že v dobe mého mládí zootechnici řešili kravičku nebo prasatko a slepice nesly i bez smesí a nikdo nestudoval výživové tabulky.Ale samozřejme to nebyly hybridi ale stále dokola co slípka vysedela.

10.7.2017 10:09
horal

XXX.XXX.202.176

Prskavec, ano máte pravdu. V tomhle případě ale jde o hybrid, který je vyšlechtěn na krátkodobou ale intenzivní snášku a tomu musí odpovídat i krmní dávka a její složení. Pokud mi jde o snášku tak to krmení ji dopřeju a pokud mi o snášku nejde proč si pořizovat hybrid ? Jenom proto že je dostupný i když dám 180-200 korun za kus. Soused sice prodává vlašku za 150, ale přeci nebude na mně vydělávat.

prskavec

10.7.2017 10:16
prskavec

XXX.XXX.52.72

Nic jsem tím nemyslel, jen konstatoval stav vecí.

10.7.2017 11:10
anička66

XXX.XXX.160.22

Jsou jen tři možnosti

- buď budu mít nekvalitní nebo nedostatečné krmivo, pak nemohu očekávat maximální snášku u žádné slepice, ať už plemeno nebo hybrid (sportovec, který má vydávat výkony šampiona taky není jen o vodě a chlebu)

- nebo budu mít kvalitní krmivo, nad kterým budu přemýšlet, a prostě si občas nějaké větší množství propočítám, provážím atd. Pak mohu očekávat mnohdy i nadprůměrné výsledky.

- nebo jsem pohodlný, zas tak mě moc nezajímá co slepice snědí, a tak koupím komerční směs, a i tam mohu očekávat slušné výsledky snášky.

Takže ať si každý vybere dle svého gusta. Je to jen osobní volbou a prioritou.

Ať se v chovu daří! Anna.

Přidejte reakci

Přidat smajlík