Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Emato

5.7.2017 17:44
Emato

XXX.XXX.244.158

Máme 5 měsíc starých housat. Jedno zaclo kulhat a ted uz mu dělá problém i chodit. Krmím směsí pro výkrm hus, celý den jsou na pastvě s možností se schovat pred deštěm nebo sluncem do přístřešku. Čerstvá voda několikrát denně, písek pro lepší trávení. Noha není ani zlomená ani vykloubená. Poraďte co s ním. Děkuji.

Emato

6.7.2017 09:13
Emato

XXX.XXX.244.158

A zdá se mi že už začíná mít problémy i druhé. Netuší někdo?

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.7.2017 09:34
Uživatel s deaktivovaným účtem

Něco je špatně. kulhání mláďat drůbeže je ale velmi, velmi, velmi nespecifický příznak, ta zvířata prostě můžou kulhat z milionu různých věcí. zima, průvan, vlhko, žabky, nějaká infekce kloubů nebo šlachových pochev...

6.7.2017 10:09
ovecka

XXX.XXX.203.146

Jedním z nejčastějších případů je začervení. Projevuje se to tak po 14-21 dne pobytu na pastvě. Takže pokud pasete od začátku, je to akorát, aby se to projevilo. Velké husy se s tím snáze vyrovnají, malá housata to dokáže i zabít (následný zánět kloubů nebo střev).
Já housata vypouštím na pastvu až ve 3 týdnech a od té doby nemám s kulháním problémy. Dana.

Emato

6.7.2017 11:46
Emato

XXX.XXX.244.158

Na pastve jsou od 2 tydnu. Pouze kdyz venku bylo nad 20 stupnu. Ohradka byla z laminatu aby nemeli průvan. Ted uz asi 3 dny jen z pletiva. Vlhko nemaji. Kazdy den maji suchou podestylku a ven jdou jen kdyz neprsi a sejde rosa. Žabky taky nemají. Paní Dano a čím nejlepe housata odčervit?

6.7.2017 23:26
ovecka

XXX.XXX.203.146

Helmigal tablety,1tbl. na 0,5kg váhy (váhu zaokrouhlovat nahoru, aby nevznikla rezistence). Dana.

Emato

7.7.2017 11:04
Emato

XXX.XXX.244.158

Děkuji ovecko smajlík provedu. Snad to pomuze.

Emato

7.7.2017 14:19
Emato

XXX.XXX.244.158

A ma se podani zopakovat? Pokud ano po jake dobe?

7.7.2017 17:37
ovecka

XXX.XXX.203.146

Zopakovat je vhodné po 14 dnech, kdy se uzavře další cyklus z vajíček, na která tbl. nezabírají. Potom okolo 3 měsíce jsou už housata tak velká, že je případné napadení tolik neoslabuje. A vzhledem k tomu, že jsou jatečně zralá, tak není odčervení ani vhodné. Dana.

Emato

9.7.2017 09:24
Emato

XXX.XXX.244.158

Tak bohuzel odcerveni nepomohlo. House uz se na nohu nedokaze postavit. Prestava i zrat a zacina pajdat i druhe.

9.7.2017 14:46
ovecka

XXX.XXX.203.146

Emato napsal(a):
Tak bohuzel odcerveni nepomohlo. House uz se na nohu nedokaze postavit. Prestava i zrat a zacina pajdat i druhe.

Potom je vhodné navštívit veterináře, pokud máte v okolé nějakého, který rozumí domácím ptákům. Není to vždy jednoduché stanovit diagnozu, lepší je prevence. Ale k tomu se musí každý dopracovat sám. Styl ustájení, krmení, podávání vitamínů, zhodnocení, kdy začít vypouštět na pastvu...
Ne vždy je každé schéma dobré.
Já osobně po vlastních špatných zkušenostech (začervení, s následným kulháním, prochladnutí s následnými průjmy a kulháním, špatná zmasilost, suché maso bez tuku...) nejsem zastáncem velmi přírodního odchovu pastevním způsobem. Ale někdo jiný na něj nedá dopustit.
Bohužel cesta k poznání je v případě chovu lemována i nezdary ve formě ztrát na životech.
Já jsem letos udělala špatnou zkušenost s ustájením hus v malém prostoru s nedostatečnou výškou stropu - housata se mi začala oškubávat a nyní v 9 týdnech vypadají jako po podškubání na peří. Pro příště vím, že musí mít dostečný prostor nejen okolo sebe, ale i nad sebou. Dana.

Emato

9.7.2017 17:09
Emato

XXX.XXX.244.158

Nas veterinar bohuzel drubezi moc nerozumi a ani nema zajem. Byl jsem u nej i s housetem ale rada zadna... Husy vykrmuji 20 let a vzdy bez problemu, az letos. Podminky stale stejne. Asi bylo neco spatne uz kdyz jsem housata od chovatele dovezl. Bral jsem je uz vice jak 3 tydenni a prvni priznaky se objevili asi 3-4 den u me. Prekvapilo me ze uz jsme je chytali ve venkovnim vybehu bez moznosti se nekde schovat a ohrat ( lihne v lihni a odchovava umele).U me byli jeste 2 dny zavrene pod zarovkou a az mesicni jsem je pustil ven. A to uz u nas byly teploty kolem 26 st. Kazdopadne dekuji za rady ovecko.

9.7.2017 17:28
ovecka

XXX.XXX.203.146

Emato napsal(a):
Nas veterinar bohuzel drubezi moc nerozumi a ani nema zajem. Byl jsem u nej i s housetem ale rada zadna... Husy vykrmuji 20 let a vzdy bez problemu, az letos. Podminky stale stejne. Asi bylo neco spatne uz kdyz jsem housata od chovatele dovezl. Bral jsem je uz vice jak 3 tydenni a prvni priznaky se objevili asi 3-4 den u me. Prekvapilo me ze uz jsme je chytali ve venkovnim vybehu bez moznosti se nekde schovat a ohrat ( lihne v lihni a odchovava umele).U me byli jeste 2 dny zavrene pod zarovkou a az mesicni jsem je pustil ven. A to uz u nas byly teploty kolem 26 st. Kazdopadne dekuji za rady ovecko.

Tak tam je možná příčina - prochladnutí a následný zánět v těle. Já jak jsem už psala, mám vypozorováno, že i když jsou housata pod husou, tak při pobytu na pastvě je husa nezahřívá vždy tak, jak by potřebovala. Z toho důvodu je nechávám do konce 3.týdne i s husou zavřená. Letos jsem je vyjímečně vypustila o něco dříve, vzhledem k tomu, že přes den byla teplota vzduchu větší než 25°C (asi o 6 dní). Pokud jsem měla housata z líhně, opět jsem jim do 4.týdne svítila, alespoň v noci a teprve pak jsem je vypouštěla za pěkného počasí do výběhu. To už měla okolo 1,5-2kg a začínala se opeřovat. Kulhání za posledních 5 let neznám. Letos jsem poprvé preventivně neodčervovala. Zatím jsou všechna OK. Dana.

Emato

9.7.2017 21:16
Emato

XXX.XXX.244.158

Spis me desi ze zacina napadat na nohu uz druhe (vazilo pres 2 kg kdyz jsem je odcervoval a uz ma v kridylkach pirka) a vypada to jako to zaclo u toho prvniho. Bojim se aby to nepostihlo vsechny. To prvni asi budu muset utratit. Sice zere a pije ale uz za ostatnimi vyditelne zaostava. Na nohu se nemuze postavit. Ma ji jakoby strnulou a vybocenou. Jen se od ni odrazi a viditelne ho to pri pohybu boli. Nechci aby se trapilo. Na vedlejsi pastvine jsou 6 tydenni pizmovky stale s kachnou tak snad to neni neco co by mohli chytit. Nemaji k sobe pristup a ustajeni maji taky jinde ale je mezi nimi jen plot.

9.7.2017 21:27
ovecka

XXX.XXX.203.146

Https://fvl.vfu.cz/informace-o-fakulte/sekce-ustavy/klinika-chorob-ptaku/pedagogicka-cinnost/choroby-drubeze/veterinxrnx_problematika_vodnx_drxbexe_a_pernatx_zvxe.pdf
Můžete zkusit pohledat, jsou zde různé choroby vodní drůbeže, ale kulhání se objevuje u více chorob. Jedinou možností je zaslat první house na pitvu. Není možné stanovit nějakou diagnozu po netu. Dana.

Emato

9.7.2017 22:37
Emato

XXX.XXX.244.158

Dekuji za odkaz. Na techto strankach uz jsem hledal jeste driv nez jsem zadal dotaz sem. Neco jineho je teorie a neco jineho zkusenosti ostatnich chovatelu. Ale jeste jednou dekuji.

Emato

11.7.2017 09:04
Emato

XXX.XXX.244.158

Tak jsem house utratil a dal na vysetreni. Druhe uz napada na nohu take. Nekulha ale pajda jakoby se nemohlo unest. Uz jsem z toho nestastny.

11.7.2017 09:10
Kalenbajz

XXX.XXX.160.22

Emato napsal(a):
Tak jsem house utratil a dal na vysetreni. Druhe uz napada na nohu take. Nekulha ale pajda jakoby se nemohlo unest. Uz jsem z toho nestastny.

Dejte pak prosím vědět výsledky pitvy, dost by mě to zajímalo.

17.8.2018 16:41
eva husa

XXX.XXX.3.128

Dobrý den,

letos jsme řešili úplně stejný problém. Asi 7 týdenní house začalo lehce kulhat na jednu nohu. Druhý den to bylo horší, třetí den už nevstalo. Mělo oteklé, horké a bolestivé klouby, hlavně hlezno. Veterinář vůbec netušil a nejspíš se tím nechtěl ani zabývat. Odčervovali jsme Biomectinem, Helmigalem, antibiotika v prášku (Doxygal) - vše bez úspěchu. House jsme měli 14 dní oddělené ve sprchovém koutu, nosili ho na pastvu, krmení mu dávali k zobáku. Žralo, snažilo se, ale už se nepostavilo. Otoky mu zmizely, bezvládnou nohu nataženou za sebou, pohybovalo se plazením. Při pokusu mu nožičku ohýbat do normální polohy bylo znát, že ho to bolí. Nakonec se začalo zhoršovat a tak to trápení ukončila sekera.
Až teprve poté, když začalo mít stejné příznaky další house, se nám povedlo zde na ifauně najít tip, o co by se mohlo jednat. S největší pravděpodobností šlo o stafylokokózu (http://zverolekarka.com/stafylokokoza/). Na radu chovatele z ifauny, který si tím už evidentně prošel, jsme veterinářku donutili píchnout houseti penicilin 0,1ml/kg (nechtěla, prý je penicilin pro drůbež kontraindikován...) další injekce jsme si koupili domů. Po třech dnech injekcí penicilinu (po 24 hod) house přestalo kulhat, další 3 injekce dáváme po 48 hodinách, house je po týdnu naprosto zdravé. Jsem přesvědčená, že kdybychom tuto informaci měli dřív, zachránili bychom takto i to první. Ale pozor, určitě jde o čas - neotálet a konat. Stafylokokóza totiž prý, pokud ji housata přežijí, způsobuje nevratné změny v kloubech, Snad tato zkušenost pomůže i dalším chovatelům...

Ať se daří!
Eva.

Přidejte reakci

Přidat smajlík