vincentik
XXX.XXX.166.107
Najma v ázijských krajinách je veľmi využívaná fermentovaná sója ako potravina (obsah škodlivín
v surovej sóji je iste vyšší ako u bôbu). Sója sa uvarí a potom fermentuje rôznymi kultúrami, ktoré znižujú významne prítomnosť antinutičných látok.
Ja používam pre nosnice žltý hrachový šrot (ako odpad pri výrobe konzumného hrachu). Bežné doporučené dávky sú 10-12%, ja používam 20-40% a mám výbornú znášku.
Zdroj: http://www.vuzv.cz/sites/Hrach.pdf
Momentálne mám hrachu veľa a v záujme ušetrenia zmesky dávam polovicu krmiva: zmes 80% hrach,10% slnečnica,5% premix vitamínov, minerálov a 5% CaCO3. Ale zmes večer navlhčím cca 1:1 s vodou a pridám kvások zo žitnej múky a nechám ten hrach sfermentovať. Výborná stráviteľnosť, pekný trus hydiny a výborná znáška, krásne žĺtka.
Takže moja rada: bôb by som uvaril alebo aspoň zaparil vriacou vodou, po vychladnutí by som naočkoval kvások od večera do rána a potom pridal pšenicu, kukuricu, vitamíny a pod. Laktobacily a iné baktérie redukujú významne antinutričné látky a navyše krmivo je podstatne chutnejšie.