Kachník - jak velký, jaké dno, zkušenosti a rady?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

PavliKu

28.7.2017 22:54
PavliKu

XXX.XXX.255.135

Ahoj,

chci postavit kachník pro naše káčata, pravděpodobně nebude muset být na zimu, všechny kačeny na podzim sníme, ale to co jsem jim postavila pro začátek už je moc malé. Kolik prostoru budou potřebovat - máme 10ks pekingských kachen, cca měsíc starých. A taky jak řešit dno? Dělají hrozný bordel, dávám jim tam seno, ale ráno už je úplně mokré a pod ním plno vody, dělá se v kachníku nějaké speciální dno, aby se tam ta vlhkost nedržela?

Díky za každou radu :)

PS: když už sem v tom - má cenu si pořídit chovný pár i přes zimu nebo je lepší každý jaro nakoupit nové vylíhnuté kachňata?

29.7.2017 06:23
m i s i c k a

XXX.XXX.98.180

PavliKu napsal(a):
Ahoj,

chci postavit kachník pro naše káčata, pravděpodobně nebude muset být na zimu, všechny kačeny na podzim sníme, ale to co jsem jim postavila pro začátek už je moc malé. Kolik prostoru budou potřebovat - máme 10ks pekingských kachen, cca měsíc starých. A taky jak řešit dno? Dělají hrozný bordel, dávám jim tam seno, ale ráno už je úplně mokré a pod ním plno vody, dělá se v kachníku nějaké speciální dno, aby se tam ta vlhkost nedržela?

PS: když už sem v tom - má cenu si pořídit chovný pár i přes zimu nebo je lepší každý jaro nakoupit nové vylíhnuté kachňata?

Základní chyba je dávat vodu do kachníku. Noc v kachníku moje kachny tráví v suchu, na slámě - měním cca 1x za 10 dní. Dno mám lino. Velikost cca 1,7mx1,7m a vlezlo by se tam jistě těch 10 i více dospělých kachen.

29.7.2017 19:15
Asrafula

XXX.XXX.208.99

Nevím, jak velký máte stávající kachník, ale ze zkušenosti na nocování opravdu stačí malý prostor. Jinak potvrzuji, že základ je nedávat do kachníku vodu ani krmení, a také se nám osvědčil podklad lino a na něm sláma. Dřív jsme dávali seno, ale sláma je opravdu kvůli vlhkosti a plísním lepší. Jednou týdně nasteleme navrh čerstvou slámu a celou podestýlku měníme cca 1x za 3 týdny, někdy za 2. Záleží na počasí, když je hodně mokro, zadělají si to rychleji.

3.8.2017 20:02
themis

XXX.XXX.20.163

PavliKu napsal(a):
Ahoj,

To záleží co komu vyhovuje...já bych si nechal 2kačky a 1 kačera přes zimu abych měl svoje káčata, a hlavně sou na mě zvyklý...no a někdo rád začíná na jaře od začátku.

3.8.2017 22:53
ovecka

XXX.XXX.203.146

themis napsal(a):
To záleží co komu vyhovuje...já bych si nechal 2kačky a 1 kačera přes zimu abych měl svoje káčata, a hlavně sou na mě zvyklý...no a někdo rád začíná na jaře od začátku.

K pekinám je potřeba ještě líheň neboť si mladé sami nevysedí Dana.

Přidejte reakci

Přidat smajlík