Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.8.2017 19:28
hajenka

XXX.XXX.243.1

Dobrý večer. Můžete mi někdo poradit? Teď jsem prohlížela vejce od husy a ve třech ze šesti jsou dva žloutky. Všechno bylo čisté. Husa snášela poprvé a nesedla. Je to landenská. Nevím, jestli ji nechat do chovu.

du

31.8.2017 13:30
du

XXX.XXX.70.117

Ne.

3.9.2017 19:15
hajenka

XXX.XXX.243.1

Děkuji za radu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.9.2017 20:38

No nevím, ale asi bych si ji nechal do první jarní snášky.Myslím, že snáška vajec se upraví. Pokud ne, vyřazoval bych až poté.

3.9.2017 21:49
hajenka

XXX.XXX.243.1

Radila jsem se s chovatelkou hus, která mi řekla, že má taky takovou husu. Již třetím rokem snáší taky dvoužloudek. Nechává si ji prý proto, že jí dává vejce od jiné husy a ona výborně sedí a odvodí housata. Je prý jako matka výborná, ale svoje housata nikdy neměla. Jiný chovatel zase říkal, že to může být i vydatnou stravou v době snůšky. A já jako amatér nyní tápu. Přesvědčuji se o tom, že vybrat dobré jedince je běh na dlouhou trať.

3.9.2017 21:58
honzapm

XXX.XXX.182.25

Máte velkou výhodu v tom, že už nyní, kdy je do chovné sezony ještě hodně daleko,
už jste zjistila, že vaše husa je v nepořádku. Spouštění dvou žloutků je porucha
na vaječníku a nemyslím, na rozdíl od kolegy Jury, že se to upraví.
I kdyby na jaře nesla správná vejce, může tam ta inklinace pro toto dělat neplechu
u jejích dcer či to mohou předávat dál skrytě její synové - a může z toho být začarovaný
kruh. Na druhou stranu má Jura pravdu v tom, že zabít nebo vyřadit se takové zvíře
dá vždy a na takové rozhodnutí je čas.
Já osobně bych se porozhlédnul po huse druhé - protože na jaře můžete zjistit,
že se problém sám neupravil, a to už bude pozdě na shánění a párování.

Jinak máte pravdu, že vybrat/sehnat dobré jedince je obtížnější, ale nemožné to není.
Nejhorší potom je, když krásný jedinec dá špatné potomstvo.
To je teprve ta správná podpásovka a zdržovačka a demotivovačka.

A i proto se přikláním k sehnání nového kusu, pro jistotu a pro klid v duši.

3.9.2017 22:21
hajenka

XXX.XXX.243.1

A myslíte si, že vejce mohla být čistá i kvůli huse? Houser se pojímal. A může být neplodný i tak? Už jsem si koupila husu druhou od paní z blízkého okolí. Říkala, že seděla a odvodila housata. Je dvouletá. Teď ještě navíc řeším, zda je dobrý houser. Mám k nim ještě chocholatou češku, ale je letošní, tak nevím jaká bude. Je to sázka do loterie. Ale slyšela jsem, že každý rok je to jiné, protože to ovlivňuje mnoho faktorů. Každopádně uvítám rady, protože začínám. Nevíte, prosím o nějaké dobré knize? I když si myslím, že praxe někdy dá více.

3.9.2017 22:46
honzapm

XXX.XXX.182.25

Pokud nese dvoužloutky, tak může mít problémy na vaječníku obecně.
A co si myslím, je nedůležité, protože to naprosto nemusí odpovídat realitě.
To si musíte vytestovat vy sama.

Bible pro chovatele je Havlín a kol. - Domácí chov zvířat.

http://www.spalena53.cz/images/products/85/3e/20629-image-21409.jpg

.

3.9.2017 22:57
hajenka

XXX.XXX.243.1

Děkuji.

4.9.2017 05:18

Samozřejmě nemusím mít pravdu a husa ponese i nadále dvojvejce, ale třeba u mladých kuřic tento problém po prvním cyklu vymizel a nesly již normálně.Občas se stane i zdravému jedinci, že snese vejce dvoužloutkové vejce, ale to velice sporadicky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík