1978milan
napsal(a):
Nikdo neporadí?
Dobrý den,
rýže obsahuje (podle druhu) cca 8 - 12% bílkovin,2 - 3 % tuku a 65 - 75% sacharidů.
Rýže neobsahuje lepek, je velmi dobře stravitelná. Pro krmné účely je vhodnější rýži vařit.
Mám osobní, velmi dobré zkušenosti s podáváním vařené rýže mladým kuřatům, perličatům, krůťatům.
Zdeněk Dráb.
Tak rýži vařím v kotlině. Vždycky uvařím jeden kbelík suché rýže a mám dva kbelíky uvařené. Toto zkrmim za cca 3 dny. Všechna drůbež ji dobře přijímá. Problém je ten, že po uvaření a schladnuti se z toho stane tuhá lepivá hmota, kterou musím krájet nožem na menší kousky, abych ji mohl vůbec zapracovat se šroty do míchanice a to je docela pracné a zdlouhavé. Nemáte někdo nějaký fígl, aby zůstala uvařená rýže v lépe zpracovatelnem stavu? Děkuju Milan.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych řekl, že máte rýži zbytečně moc převařenou. Vařte kratší dobu, a hlavně záleží na tom, zdali je rýže dlouhozrnná nebo kulatozrnná (ta se rozváří).Já vařím maximálně 12 minut.Jinak pokud by jste chtěl aby se dala lépe zpracovávat a nelepila se, musel by jste ji před vařením opražit krátce na rozpáleném rostlinném oleji a pak vařit v nízkém širokém hrnci.Ve vysokém a úzkém má větší tendenci se spojovat váhou.
Chce to vařit jen 5 minut a vydatně měnit vodu nebo proplachovat nebo jí dát víc.
Ten škrob se nesmí moc uvolnit a rozvařit. Nebo povařit krátce, slít, nalít novou
vodu a dovařit. Je s tím práce, no. Já si nemyslím, že jí musí mít uplně dovařenou.
Polotvrdá jim stačí. A vařil bych ji s kapkou oleje, to taky pomůže.
Případně s kusem špeku nebo másla nebo kůže či s čímkoliv - bílkovina.
Vodu z toho by - teoreticky - mohli pít.

Tuk je tuk, a nikoliv bílkovina příteli.

Nevím co je u Vás špek, ale normální je vepřový podkožní tuk.Ten obsahuje cca 85% tuku a jen 3- 5 % bílkoviny.Jo a také pro drůbež nepostradatelnou sůl.

cipis
napsal(a):
Píšem o bravčovom podkožnom tuku, nie o udenej slanine. O túto by som sa so sliepkami nedelila
Hm, ale tvrdila jste, že je to z poloviny bílkovina, není-liž pravda.

Bože to sou debilní kecy, bravčový podkožný tuk je sakra tuk - špek. Trotlům se to ale prostě vysvětlit nedá.Viděla jste špek alespoň z rychlíku.To není slanina ani prorostlé maso, prostě SÁDLO ! Howg.