Chov Kalimero - jak na to?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.9.2017 21:35
Pipi2009

XXX.XXX.137.22

Dobrý den, obracím se s prosbou na zkušené chovatele. Jde mi o chov Kalimera, tzv. Selskeho kuřete. Chovám slepice, hempsiry a vlasky, a chtěla bych ještě něco na maso. Myslela jsem, že budu mit na maso kohoutky od hempsir, ale za posledni dva roky kvokaly pouze dvě z 22 slepic, a to letos, z nasazenych 14 vajec se nakonec vylihla pouze 3 zdravá kuřata, to je dost málo. Jde mi o zdrave maso (nemocné dítě v rodině), nekrmim zásadně žádnými granulemi. Slepice maji k dispozici 160 m2 + občas výběh do velké zahrady, zatepleny kurnik, mam jich 22 a dva kohouty. Krmim míchanicí, složenou z pšeničných otrub, vařeného hrachu a drceneho ječmene, přidávám mletý vápenec + zbytky z kuchyně. Slepice maji dost zeleného. Protože hempsiry i vlasky nekvokaji spolehlivě (a tady možná prosím další váš komentář k memu způsobu chovu, jestli dělám něco špatně ), sháním momentálně 3 kuřice-plemeno hedvabnicky - chtela bych je na lihnuti hempsir eventualne Kalimera. Zajímalo by mě, jestli bych v těchto podmínkách mohla přidat jeste Kalimero, a to tak, že bych si je chtěla odchovat sama. Tedy pořídit slepice a kohouta z různých kmenu, vejce nechat vysedět hedvabnicky. Moje otázky jsou tyto:
1) je plemeno Kalimero vhodné pro výše popsaný záměr?
2) ma nějaké specifické nároky na chov?
3) za jak dlouho dosáhne Kalimero jateční váhy a cca kolik kg můžu dosáhnout při výše uvedeném krmení?
4) dokážu rozlišit vejce hedvabnicek a kalimera od vajec od hempshir a vlasek?
Děkuji mnohokrát za postřehy a doporuceni předem. A omlouvam se za pravopis, píšu na tabletu... pipi2009.

5.9.2017 08:13
slamos1

XXX.XXX.52.72

Nebylo by lépe začít otázkou co to je Kaliméro?Kde se vzalo a hlavne jak ho poznáte?Vždyt když se podíváte na hejno tzv Kalimero tak co vidíte?Jaké jsou vlastne znaky atd?Každy kdo zkříží masná plemena Vám muže prodat tzv Kaliméro, také jsem uvažoval, přijel jsem k chovateli pro kuřata a chtel jsem videt rodiče a ono ejhle, byla to obecní smes a název byl Kalimero, tot moje zkušenost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík