Čestná cena a hneď koniec?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

HelenkaM

12.9.2017 20:00
HelenkaM

XXX.XXX.53.186

Dobrý večer, chováme sliepočky už roky, pred 2 rokmi sme si ale zaobstarali naše prvé čistokrvné pre syna, ten si ich tak zamiloval, že sme sa rozhodli vystavovať. Minulý mesiac sme zaniesli naše "hubky" ( paduánky ) na výstavu, dostali dokonca čestnú cenu. Lenže po privezení sme ich mali chvíľu oddelené ako nám poradili chovatelia v zväze. Aké ale bolo moje prekvapenie?Dva dni po privezení z výstavy sliepkam smrdí zo zobáka, zalepili sa im oči a majú žltkavý výtok z nosa. Hneď som im oči vyčistila, to sa zlepšilo, oči už nebublinkujú, no výtok pokračuje, tak sme nasadili atb, veterinárka nám dala Tetrakol, povedala, že sa jedná o Infekčnú nádchu a že sa to pravdepodobne rozšíri. Otázka je ale, to naozaj nosia chovatelia na výstavu nakazené zvieratá? Naše boli pred výstavou testované, zháňali sme ich dlho, vajíčka doviezli až z Francúzska a po 2 rokoch máme skončiť len tak a vratiť sa k hybridkám? Syn mi tu plače už druhý deň a po tomto sa k nemu mám chuť pridať. Som nahnevaná na nezodpovednosť, a ľahostajnosť ľudí, čítala som si o Infekčnej nádche a popravde, netuším ako sa zachovať, nechceme prísť o zvieratá, na ktoré sme sa tak tešili. Ako to riešite Vy? Vystavujete? stretli ste sa s tým?

12.9.2017 20:07
maximus.chov

XXX.XXX.145.33

JEDINÁ RADA JE CHOVNÉ HEJNO NEVYSTAVOVAT.

HelenkaM

12.9.2017 20:10
HelenkaM

XXX.XXX.53.186

To mi ale nedáva logiku, to mám na výstavu zaniesť niečo, čo nie je tak kvalitné a po privezení z výstavy zlikvidovať? Brali sme na výstavu tie najlepšie kusy v dobrej viere ukázať ako má dané plemeno vyzerať, prípadne niekoho motivovať a zasúťažiť si. Keby som nosila na výstavu chcíplotinky, tak by som nedoniesla žiadnu cenu a ani nevedela o kvalite. Ak tak už nevystaovať vôbec!

12.9.2017 22:44
mysak

XXX.XXX.48.3

HelenkaM napsal(a):
To mi ale nedáva logiku, to mám na výstavu zaniesť niečo, čo nie je tak kvalitné a po privezení z výstavy zlikvidovať? Brali sme na výstavu tie najlepšie kusy v dobrej viere ukázať ako má dané plemeno vyzerať, prípadne niekoho motivovať a zasúťažiť si. Keby som nosila na výstavu chcíplotinky, tak by som nedoniesla žiadnu cenu a ani nevedela o kvalite. Ak tak už nevystaovať vôbec!

Dobrý den, jakýkoli svod zvířat znamená riziko nákazy... Samotná výstava počínaje chytáním doma do přepravky je pro drůbež stresem. At chceme nebo ne. Pokud jsou zvířata zdravá v silné kondici a očkovaná alespoň vuči pseudomoru, měla by tu výstavu teoreticky přežít. Otázka je, co je ve vedlejší kleci. Pokud tam někdo dá bacilonosiče, můžete si se zvířádky přivézt nevítané "kamarády" choroby. Bohužel i řešení chorob k chovatelství patří. Poradit by měl dobrý veterinář. Většina je však pejskařů a slepicím nemusí vždy hovět. Pozor na to. Pro chlapce je to nepříjemná zkušenost, ale taky zkušenost. Nemoc vždy vyvolá vrásky na čele. Znám to víc než dobře.
Co se týče výstavnictví... šli jste na to logicky, správně. Ale je to zkušenost jak jsem řekl, a pro příště se lépe připravte a opravdu chovná zvířata, se kterými počítáte do další plemenitby tam nedávejte. Pamatujte totiž, že šampioni nejsou vždy nejlepšími chovnými kusy a naopak. Čase příjdete na to, která zvířata jsou pro vás nejcennější. Jsou to ta, která ty cenné vlastnosti předávají dál. Nikoli ta, za které máte čestnou cenu. To je finále. Nikdo netvrdí, že tam máte nosit chcíplotiny, ale spíše zvířata pěkná, ale která nutně nepotřebujete do dalšího chovu. Tak ať se daří.

Přidejte reakci

Přidat smajlík