Uživatel s deaktivovaným účtem
Zdravím, mám asi 1 a půl roku starou slipku, byla krásná, zdravá, snášela každý den.. A najednou se začala strašně bát (předtím vůbec) časem ji vybledla kůže na hlavě, a teď úplně "seschla", navíc přestala snášet a začala pelichat, přestala být úplně "aktivní", nevíte co by to mohlo být? (Fotky nic moc, je těžké ji vyfotit když se tak boji...).
napsal(a):
Zdravím, mám asi 1 a půl roku starou slipku, byla krásná, zdravá, snášela každý den.. A najednou se začala strašně bát (předtím vůbec) časem ji vybledla kůže na hlavě, a teď úplně "seschla", navíc přestala snášet a začala pelichat, přestala být úplně "aktivní", nevíte co by to mohlo být? (Fotky nic moc, je těžké ji vyfotit když se tak boji...).
Je nemocná.
Tohle se léčí sekerkou.
Nemůže to být jen přepeřováním?
A popř. Co to je za nemoc?
napsal(a):
Nemůže to být jen přepeřováním?
A popř. Co to je za nemoc?
Slepice, která se přepeřuje, sice nevypadá jako krasavice, ale aktivní je normálně.
starý hybridky mají různé potíže v dutině tělní. záněty vejcovodu, žloutkovou peritonitidu, tuberkulózu a spoustu dalších věcí.
Až bude po ní, můžete se mrknout dovnitř. jinak se to vykoukat nedá, co přesně jí je.
A čmelíci to být nemůžou?
napsal(a):
A čmelíci to být nemůžou?
To byste jich měl seschlých víc.
Slepice, které přepeřují šetří energii, hlavně, když je chladno. Až na to, že se bojí jsou všechny popisované projevy, příznaky přepeřování.
Že se bojí, může být způsobenou změnou hormonů nebo ji začaly ostatní slepice napadat. Buď protože jim nyní přijde jiná nebo jim chutnají krvavá rašící brka.
napsal(a):
Slepice, která se přepeřuje, sice nevypadá jako krasavice, ale aktivní je normálně.
starý hybridky mají různé potíže v dutině tělní. záněty vejcovodu, žloutkovou peritonitidu, tuberkulózu a spoustu dalších věcí.
Přepeřující slepice je naprosto v útlumu, vyhledává nejtmavší (a nejteplejší)
kouty v maštali, je jí zima, skoro nezobe, šetří se, jde hřadovat klidně už v jednu.
A proč se bojí? Protože v tomto stavu by predátorovi neuletěla. Je zranitelná.
Ověřeno, léty praxe vyzkoušeno.
Vyhýbá se kohoutovi, vyhýbá se dominantním slepicím.
Je to jako naháč uprostřed Václaváku - taky se bude cítit mezi čumily nesvůj.
Přepeřujícím slepicím dáváte vyšší suchou teplou podestýlku, případně
starou krabici na schování se, snížíme hřady, úzké nepohodlné vyměníme
za širší prkna, nebo jim ke hřadům dáme žebřík nebo špalek na vyskočení.
V této době aplikujeme odčervení, působí i proti čmelíkům.
Tři kapky Biomecu, dvě pod jedno křídlo, jednu pod druhé, vmasírovat do kůže
vatou-tamponem.
Zaujal mne váš termín -, seschla". Kolega říká o slepicích, že seschnou, když mají tuberkulózu. Lidově se jí také říká souchotiny.
Z vlastní zkušenosti mi přepeřující slepice nepřipadají seschlé, jen odrbané, plaché, zimouřivé a méně aktivní. Ty moje chodí naopak do kurníku mezi posledními, aby je ostatní nešikanovaly. Jinak se chovají zcela normálně, shání potravu, popelí se a nenesou, nemají zájem o kohoutí něžnosti. Dana.
Seschnutím bude nejspíš myšlen hřebínek a obličej.
Pelichající slepice jsou méně aktivní, míra často záleží na počasí a době kdy pelichají. Čím později na podzim začnou, tím spíše jsou zalezlé někde v koutě v šeru. Dalším faktorem je plemeno a nosná užitkovost, čím je slepice lepší nosnice, tím je pelichání intenzivnější. Pamatuji, že některé hybridky tetry shodily peří téměř najednou, některé navíc až někdy v průběhu zimy. Takovéto nahotiny pak zobák z kurníku nevystrčily a postávaly v koutě, dokud neobrostly.
S hřadováním během pelichání měly problém hlavně polotěžké hybridky. Nehřadující pelichající vlašku nepamatuji.