Dobrý deň.
Jedného večera už za tmy mi cez plot preletelo male kura. Schovalo sa v kope dreva, kde často spávajú mačky, tak som ho chytil a dal na noc do klietky. Nechcelo žrať, ani piť, tak som ho ráno vyniesol na pole za záhradou a pustil. Lenže kura sa rozbehlo späť a vbehlo rovno do výbehu našich sliepok. Hneď našlo sliepku, ktorej zrovna deň pred tým uhynuli dve 2,5 mesačné kuriatka. Tá si ho hneď adoptovala a od vtedy je u nás ( cca 3 mesiace ). Sliepky majú každý deň voľný výbeh na pole, chodia si, kde chcú, ale kura sa drží len s nimi a vždy sa s nimi aj vráti. Neviem však, aký je to druh. Nikto v blízkom okolí sliepky nechová ( resp. o tom neviem ), tak som myslel, či to nie je Prepelica poľná ( krepelka poľní ), ale neviem. Je dosť ukecané, na rozdiel od sliepok, stále pípa. Vie mi niekto z vás poradiť? ( Prvé 4 fotky sú z doby, keď prišlo, posledná je aktuálna )
Ďakujem.
Taky mi přijde jako česká slepice zlatě kropenatá. Nesedí mi ale to zbarvení prachového peří na hlavě, je moc tmavé a bez kresby. Asi jednou nebo dvakrát jsem zde v inzerci ale viděl fota odrostlých kuřic čzk s černými hlavami. Tu ale tato, na aktuální fotce, nemá. Možná tedy kříženka nebo nestandartní?...
Je mi spíš divné, odkud se zčista jasna může objevit takto malé kuře, když sousedi se k němu nehlásí.
Sused, od ktorého preletela je chalupár, ďalší 5ti nechovajú nič, potom je len pole. Na opačnú stranu suseda chová, ale len 4 a kura nemala, ďalší 3 nechovajú a ďalej už neviem. Preto som aj myslel, že to bude niečo divé, napr. tá prepelica, ale tiež mi niektoré znaky nesedia. Napr. ten zvuk, čo vydáva. Aj keď to môže byť tým, že je ešte decko
. Prikladám ďalšie fotky.
Znám případ kdy divoká kachna vyseděla kuře. Udělala si hnízdo v trávě u rybníčku kam mohly slepice a jedna ji tam snesla vajíčko. Pak kuře běhalo kolem vody, když zjistilo že numí plavat jako ostatní kachňata. Bohužel po týdnu se ztratilo. Jiný případ, letos jsem kupoval zdrobnělé vlašky a tomu chovateli co jsem od něj ty vlašky kupoval, vyseděli kuře holubi. Jinak ta vaše kuřička by mohla být Česká slepice zlatě kropenatá, podle zbarvení. Na šumavanku je moc tmavá, ale i na češku je tmavší. Na fotkách neni vidět hřebínek. Jestli je nasazen na růžici, v tom případě by šlo o šumavanu. Češka ma hřebínek listový, Může jít i o křížence oněch plemen.
Nejsem znalec vzorníků plemen, spíš jen co mám v oku, podle těch nových fotek to ale Šumavanka ani Čszk (jak mě opravil Horal) nebude, spíš něco podobného náhodně vyštěpeného. Je to ale každopádně pěkná slepička.
Pokud se ale vůbec nebála musela být na lidi zvyklá. Bude to nejspíš od vzdálenějších sousedů, zaběhla se a měla štěstí, že doputovala k Vám na dvůr.
V sekci články zde na fauně je v článku o Šumavankách foto tmavě zbarvené slepice. Na tu se tato docela podobá.
https://www.ifauna.cz/galerie/detailcl/6528/510c268b33106.jpg
Podobné slepice jsem ale viděl i v Tunisku v jedné oáze, asi 4 z 9. Aby se zjistilo, oč se jedná, musel by zadavatel obejít i vzdálenější sousedy, co chovají.
Bála sa a bojí dodnes. Keď ticho sedím za záhradou, pribehne aj s ostatnými tak najviac na meter, ale inak je plachá. Chytil som ju vtedy keď preletela k nám až keď spala, počkal som chvíľu, aby som ju nevyplašil, zasvietil som na ňu baterkou a išlo to. Teraz ju chytím, len keď sa už večer uložia do kurníka.
Takovéto chování je u kuřat voděných kvočnou normální (záleží i na plemeni). Měl jsem na mysli něco, jak psal Horal, kdyby slepice snesla vejce do hnízda třeba bažantici, že takové kuře by nejspíš na dvůr ani nepřišlo. Pokud se markantně nebálo, že muselo být odchované někde na dvoře.
Občas dejte fotku, co z ní vyrostlo.
Dobrý den,
mi to spíše přijde jako kříženka šumavanka/česká kropenka x vlaškou. Ten tvar a barva prdelky je dle mého názoru vlaška. Hřebínek taktéž, barva nohou bůh ví jak vznikla. Plachost může být důvodem buď že ji vysedělo plaché/divoké zvíře. A nebo je to dané genem a to vlašky či šumavanky...
Každopádně je pěkná.
Máme doma taky jednu slepičku kříženku a to plymutka bílá x kohot šumavanka :) Vtipné je že vypadá jako šumavanka - hřeben, nohy, stavba těla. Jen je bílá, říkáme jí šumabělka.