Rôzna veľkosť vajec pri rovnakom druhu sliepok

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.11.2017 18:41

Posledný príspevok do diskusie som pridavala ked som sa rozhodla mať sliepky, vtedy mi bolo skôr do plaču, ale napriek všetkému som to nevzdala.
Najskôs som si kúpila kmeň porcelaniek sasex - bol to veľmi zlý úvod, sliepky sa bili,4 sliepky a max 2 vajička denne ale väčšinou jedno, nakoniec začali mať problémy, špinavý zadok a holé chrbty a tak som sa na jar rozhodla že budem experimentovať s nasadovými vajičkami. Chcela som legbarky a pavlovské kury ale nakoniec pani mi ponukla vajičla legbariek ale nemala už pavlovské kury a tak mi ponukla švedskú kvetinu a sumltalky po 5 vajec, teda spolu 20. Ked vajíčka prišli bolo mi do plaču, boli veľmi malé vôbec nie podľa toho ako som si to naštudovala a boli príliš slabé dokonca ešte pred vložením do liahne sme museli 3 vajička vylúčiť nakoľko v škrupinke boli trhlinky.
Vyliahlo sa mi 5 legberiek,3 švedské kvetiny a 2 sumltalky, len škoda že bolo 5 kohútov - 4 legberky a jeden švedská kvetina.
Zrejme nie som až taký zlý chovateľ, lebo moje mládky ma neskutočne prekvapili a hned prvé vajíčka boli v takej veľkosti ako maju písané, čakala som na legberku a konečne už týždeň znáša aj ona. Ja som ešte nemala jediné s vajíčko.
No a čo sa chcem opýtať odborníkov? - ako je to možné že pani mala tak drobné vajíčka pri chovnom kmeni?
Ja nechovám zmeskou - dostavajú zbytky z kuchyne, pšenicu, min. raz za 2 týždne dostanú tvaroh, syr či bryndzu. Zmesku mi odmietajú, naposledy som mala v auguste a chcem aj teraz kúpiť kvôli vitamínom. Sliepky ale mali stále zelené a teda aj majú, v lete som ich pred večerom vždy pásla ak nie dostali pokosenú trávu či burinu, samozrejme že dostávajú škrupinky z vajíčiek.
Sú pekné, zdravé v oveľa lepšej kondicií ako boli tie porcelanky.
Ja som si sliepky kúpila aj kvôli mäsu, nakoľko to je jediné mäso čo dokaže moje telo tolerovať.

26.11.2017 19:21
ovecka

XXX.XXX.204.254

Velikost vajec je ovlivněna i tím, kdy se slepice poprvé roznesou. Pokud to chovatel příliš urychlí, značnou nést velmi brzo, nejsou zcela vyvinuté, nesou vejce malá a může jim to zůstat na celý život. Dana.

26.11.2017 19:36

No neviem moje sa vyliahli 20.4 a v septembri začali znášať, tak si myslím že celkom skoro, iba legberka začala teraz.

Přidejte reakci

Přidat smajlík